Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η μακαρονάδα της Πέμπτης είναι... πολυφωνική

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ιστορίες της Κρήτης: smoothies με αλόη

της Εύας Παρακεντάκη Μαγειρικές ιστορίεςαλόη, καλλιέργεια, καλλιέργεια αλόης, νέοι αγρότες, Ηράκλειο, Κρήτη, smoothies, σμούθι, φρούτα, καλοκαιρινά σμούθι

Στην αρχαιότητα, την αποκαλούσαν «φυτό της αθανασίας». H αλόη βέρα διακρίνεται για τις πολλές θεραπευτικές της ιδιότητες, οι οποίες ήταν γνωστές στους Aιγύπτιους, που την απεικόνιζαν στα ιερογλυφικά τους. Mία αναφορά επίσης είναι αυτή του Xριστόφορου Kολόμβου, που έγραψε: «Tέσσερα φυτά είναι απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπου: το σιτάρι, η άμπελος, η ελιά και η αλόη. Tο πρώτο τον τρέφει, το δεύτερο αναζωογονεί το πνεύμα του, το τρίτο τού χαρίζει αρμονία, το τέταρτο τον θεραπεύει».

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Ανάμεσα στα θρεπτικά της συστατικά, περιλαμβάνονται οι βιταμίνες A, C και E. Είναι διάσημη για τις αναπλαστικές της ιδιότητες στα κύτταρα και χρησιμοποιείται ως αντιρυτιδικό. ’Εχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Αυτά όλα συνειδητοποίησαν δύο μπατζανάκια στο Ρέθυμνο, έμπορος ο ένας, μαραγκός ο άλλος - δεν χρειάζεται να σας πω πόσο πολύ έχουν πληγεί αυτοί οι δύο κλάδοι την εποχή που διανύουμε, την εποχή της οικονομικής κρίσης. Και έτσι πήραν την απόφαση.

O Κώστας Κυριακάκης, ο ένας εκ των δύο! / photo: Εύα Παρακεντάκη
O Κώστας Κυριακάκης, ο ένας εκ των δύο! / photo: Εύα Παρακεντάκη

Είχαν κάτι στρέμματα στο χωριό των γυναικών τους και ξεκίνησαν με 500 φυτά, τώρα έχουν γύρω στις 3000 και στο τέλος του Αυγούστου θα είναι σε θέση να κόψουν τα πρώτα φύλλα, τα οποία ήδη τα έχουν κλείσει σε μία εταιρεία επεξεργασίας στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο Κώστας Κυριακάκης και ο Βαγγέλης Τζανιδάκης επέστρεψαν στη γη και πολύ το ευχαριστιούνται! Έχουν φτιάξει μία πολύ νοικοκυρεμένη καλλιέργεια, που παράγει ένα φυτό «γιατρό».

Εκτός από τις πολλές δερματολογικές ευεργετικές ιδιότητες της αλόης, αναζωογονεί και ευεργετεί η κατανάλωσή της και σε μορφή ροφήματος. Γι' αυτό κι εγώ σας ετοίμασα δύο smoothies!

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Αλόη-Σύκο-Καρπούζι-δυόσμος-πορτοκάλι

  • 2 κ.σ. αλόη
  • 1 λεπτή φέτα καρπούζι, χωρίς τα κουκούτσια
  • 1 σύκο
  • χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 3-4 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
  • 1 κ.σ. μέλι

Πώς το φτιάχνουμε:

Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μας μαζί με πάγο και μία κουταλιά μέλι. Αυτή η ποσότητα είναι για ένα smoothie.

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Αλόη-καρότο-μήλο-μπανάνα-λεμόνι

  • 2 κ.σ. αλόη
  • 2 καρότα
  • 1 μήλο
  • 1 μπανάνα
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 4-5 φυλλαράκια αρμπαρόριζας
  • 1 κ.σ. μέλι

Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα στο μπλέντερ και τον πάγο. Την αρμπαρόριζα την βράζουμε σε μία μικρή ποσότητα νερού και χρησιμοποιούμε το αρωματισμένο νεράκι.Προσθέτουμε το μέλι και τα παγάκια και χτυπάμε!

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Σας έδωσα κάποιες ιδέες. Βάλτε τη φαντασία σας και στην υγειά σας (στην κυριολεξία)!

*Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύας Παρακεντάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'