Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τσιπς λαχανικών με ζαατάρ, το μυρωδάτο χαρμάνι

της Εύης Σκούρα Συνταγέςτσιπς, τσιπς λαχανικών, γλυκοπατάτες, πατάτες, παντζάρια, μεζεδάκι, υγιεινή διατροφή, υγιεινός μεζές, ζαατάρ

Tα τσιπς λαχανικών ήθελα καιρό τώρα να τα δοκιμάσω. Παλαιότερα είχα δοκιμάσει μια-δυο φορές, αλλά στο τηγάνι. Αυτό που ήθελα, βέβαια, είναι βρω έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για τσιπς λαχανικών ψημένα στον φούρνο. Μάζεψα, λοιπόν, διάφορα λαχανικά, πήρα το μαντολίνο μου και άρχισα να κόβω. Νομίζω πως αυτός ο τρόπος, που σας προτείνω σήμερα, είναι μια πολύ καλή λύση για νόστιμα και υγιεινά τσιπς για να συνοδέψουν το ποτό ή το αναψυκτικό σας.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Ο συνδυασμός των τσιπς με το ζαατάρ δεν είναι δική μου ιδέα, την είδα εδώ και, για να είμαι ειλικρινής, ενθουσιάστηκα. Το ζαατάρ το είχα γνωρίσει σε κάποια ταξίδια μου στη Μέση Ανατολή. Είχα αγοράσει για το σπίτι και έκανα αρκετούς πειραματισμούς που θα μοιραστώ μαζί σας στο μέλλον. Πρόκειται για ένα μείγμα μπαχαρικών και μυρωδικών, το οποίο πιθανόν να το συναντήσετε και σε παραλλαγές, που στην αραβική κουζίνα το χρησιμοποιούν σχεδόν παντού. Αρωματίζουν τις πίτες τους, κοτόπουλο, χούμους, κ.ά. Ζαατάρ σημαίνει δύο πράγματα: το άγριο θυμάρι (Origanum syriacum), που φύεται στα ορεινά των αραβικών χωρών, αλλά και το μείγμα που σας δίνω σήμερα. Η δοσολογία των υλικών είναι καθαρά θέμα γούστου. Αν το θέλετε πιο λεμονάτο, προσθέστε περισσότερο σουμάκ, αν σας αρέσει το σουσάμι, αυξήστε την ποσότητα. Όπως σας είπα και πριν, το ζαατάρ ταιριάζει με σχεδόν τα πάντα. Φτιάξτε το, λαδώστε ελάχιστα μερικές αραβικές πίτες, πασπαλίστε τις με αυτό και ψήστε τις. Κι αν έχετε φτιάξει τις μπαλίτσες από τυρί γιαουρτιού, συνδυάστε τα και θα με θυμηθείτε!

Τα λαχανικά που χρησιμοποίησα είναι πατάτες, γλυκοπατάτες, λευκές και κόκκινες, και παντζάρια και τα έκοψα πολύ λεπτά. Το μαντολίνο νομίζω πως είναι απαραίτητο, εκτός αν έχετε γίνει εξπέρ στο μαχαίρι... Εσείς δοκιμάστε τα με τα λαχανικά που σας αρέσουν. Έχετε υπόψη σας πως το κάθε λαχανικό θέλει διαφορετικό χρόνο ψησίματος, γι' αυτό θα πρέπει να έχετε τον νου σας στον φούρνο. Οι γλυκοπατάτες ψήθηκαν πιο γρήγορα (χρειάζονται 15-17 λεπτά), οι πατάτες και τα παντζάρια χρειάζονται παραπάνω ψήσιμο (20-22 λεπτά) με τα παντζάρια 1-2 λεπτά περισσότερο από τις πατάτες. Σε περίπτωση που βγάλετε το ταψί από τον φούρνο, νομίζοντας πως τα τσιπς είναι έτοιμα αλλά τελικά δείτε πως είναι μαλακά, ξαναβάλτε τα στον φούρνο, δεν θα χαλάσουν.

Ακονίστε, λοιπόν, τα μαχαίρια σας και πάμε να φτιάξουμε τσιπς!

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Tσιπς λαχανικών με ζαατάρ

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Υλικά

Για το ζαατάρ:

  • 2 κουταλάκια ξερό θρούμπι
  • 1 κουταλάκι ξερό θυμάρι
  • 2 κουταλάκια σουσάμι
  • ½ κουταλάκι σούμακ
  • ½ κουταλάκι αλάτι

Για τα τσιπς:

  • 1 γλυκοπατάτα λευκή με τη φλούδα της, πλυμένη
  • 1 γλυκοπατάτα κόκκινη με τη φλούδα της, πλυμένη
  • 1 πατάτα με τη φλούδα της, πλυμένη
  • 1 παντζάρι με τη φλούδα του, πλυμένο
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίστε το σουσάμι. Βάλτε το σε ένα μπωλάκι και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά του ζαατάρ και ανακατέψτε καλά. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 °C. Στρώστε τα ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Κόψτε τα λαχανικά στο μαντολίνο, σε πολύ λεπτές φέτες. Κόψτε το παντζάρι τελευταίο, για να μη σας χρωματίσει τα υπόλοιπα λαχανικά. Βάλτε τις φέτες λαχανικών σε ένα μπωλ και λαδώστε τις ελαφρά.

Απλώστε τις πάνω σε ταψί και πασπαλίστε τις με το ζαατάρ. Ψήστε τα τσιπς μέχρι να γίνουν τραγανά (δείτε εδώ τους χρόνους για κάθε λαχανικό). Ίσως χρειαστεί να γυρίσετε το ταψί μέσα στο φούρνο για να ψηθούν ομοιόμορφα. Όταν δημιουργηθούν σκούρες κηλίδες πάνω στα τσιπς, είναι έτοιμα.

Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν. Ίσως χρειαστεί να ξαναψήσετε κάποια που δεν έχουν ψηθεί σωστά.

* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'