Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η άνοιξη μάς έφτασε: αγήρατο και άλυσσο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Χούμους ορεκτικό με τη σκέψη στην Ντόχα

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςχούμους, ρεβύθια, σκόρδο, ταχίνι, ελαιόλαδο, κύμινο, αλείμματα, μεζές, καλοκαιρινός μεζές, εύκολη συνταγή

Βαθύτατα επηρεασμένη από το ταξίδι μου στη Ντόχα, θέλησα να επαναλάβω, αμέσως μετά την ανώμαλη - δεν θα αρνηθώ - προσγείωση στην Ελλάδα, μερικά από αυτά που γεύτηκα εκεί και μου άρεσαν. Φυσικά, όταν τρώει κανείς ένα παραδοσιακό φαγητό στον τόπο προέλευσής του, αυτό έχει άλλη γεύση, η οποία δεν είναι όμοια με το ίδιο ακριβώς πράγμα σε κάποιο άλλο μέρος της γης. Στην χώρα προέλευσης ενός φαγητού ξέρουν ακριβώς πώς να το φτιάξουν, γνωρίζουν τα μυστικά και διαθέτουν τα καλύτερα υλικά.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Γιατί, πες μου, πού αλλού θα βρεις χωριάτικη σαλάτα που να μοιάζει με αυτή που θα φας στην Ελλάδα, όπου φύονται οι πιο ωραίες μεσογειακές ντομάτες, όπου μαζεύει κανείς την άγρια κάππαρη και φτιάχνεται η ΠΟΠ φέτα που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο; Πού αλλού, εκτός από το Παρίσι, ξέρουν όλα τα μυστικά για τα καλύτερα μακαρόν; Ε, πού; Γιατί, ως γνωστόν, «μακαρόν από τον τόπο σου κι ας είναι και μπαγιάτικο!».

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Δοκιμάζοντας στο Κατάρ (όχι για πρώτη φορά φυσικά) το χούμους, ήταν σαν να το έτρωγα, τελικά, για πρώτη φορά. Ένα παραδοσιακό ορεκτικό, ένα απλούστατο, βελούδινο άλειμμα με ρεβύθια, που φτιάχνεται από την προηγούμενη μέρα, ώστε να δέσουν οι γεύσεις του καλύτερα. Είναι προτιμότερο να σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, γι΄αυτό λίγη ώρα πριν το γεύμα το βγάζεις από το ψυγείο και το αφήνεις να περιμένει. Σαν ντιπ μπορεί να φαγωθεί με αραβικές πίτες, κράκερς ή κριτσίνια. Σαν άλειμμα ωστόσο δίνει υπέροχη γεύση μέσα σε σάντουιτς με ψητά λαχανικά και σε μπρουσκέτες.

Χούμους

Υλικά:

  • 250 γραμμάρια ρεβύθια αναποφλοίωτα
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένο με την πρέσα σκόρδου
  • χυμό από 1-1½ λεμόνι
  • 60 γραμμάρια ταχίνι
  • 70 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • σουμάκ, λίγο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα

Μέθοδος:

Βάζουμε από το προηγούμενο απόγευμα τα ρεβύθια μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό, να φουσκώσουν μέχρι την επόμενη μέρα. Τη μέρα που πρόκειται να τα βράσουμε, τα σουρώνουμε από το νερό μέσα στο οποίο ήταν, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με καθαρό πλέον νερό. Μόλις είναι έτοιμα και έχουν μαλακώσει καλά, τα σουρώνουμε κρατώντας μια κούπα από το νερό που έβρασαν στην άκρη, γιατί ίσως χρειαστεί κατά την πολτοποίησή τους. Αφήνουμε τα ρεβύθια να κρυώσουν.

Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε το χούμους:

Κρατάμε, αν θέλουμε, για το σερβίρισμα λιγότερα από μισή χούφτα ρεβύθια βρασμένα. Κατόπιν στο μούλτι τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί (τα βρασμένα ρεβύθια, το πολτοποιημένο σκόρδο, τον χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το κύμινο, λίγο αλάτι και πιπέρι). «Δουλεύουμε» πολύ καλά τα υλικά, ώστε να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος και βελούδινος πουρές. Αν δούμε ότι τα μαχαίρια της συσκευής μας δεν γυρνάνε, τότε προσθέτουμε λίγο από το νερό που έχουν βράσει τα ρεβύθια και χτυπάμε το μίγμα μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δοκιμάζουμε τη γεύση του και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλάτι. Τοποθετούμε το χούμους σε ένα τάπερ που κλείνει με καπάκι και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το σερβίρουμε.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Για το σερβίρισμα ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

Βάζουμε το χούμους σε ένα στρογγυλό κατά προτίμηση μπολ ή σε ένα βαθύ πιάτο. Με την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού δημιουργούμε έναν στρογγυλό «δρόμο», ή αλλιώς έναν ομόκεντρο με την περίμετρο του μπολ κύκλο, αλλά μικρότερο σε διάμετρο. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, ώστε να πάει και να καθίσει στο βαθούλωμα που έχουμε φτιάξει. Στο κέντρο, που είναι σαν νησάκι, διασκορπίζουμε μερικά βρασμένα ρεβύθια τα οποία είχαμε κρατήσει. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σουμάκ και σερβίρουμε! Έτσι έχουμε ένα ευπαρουσίαστο πιάτο χούμους, που λίγοι θα του αντισταθούν.

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί, εδώ και 7 χρόνια, το food blog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'