Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Και η κανέλα ταιριάζει στη μαρμελάδα βερίκοκο

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςμαρμελάδα, βερίκοκο, μαρμελάδα βερίκοκο, σπιτική μαρμελάδα, εύκολη μαρμελάδα βερίκοκο, κανέλα, εύκολη συνταγή

Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι η διαχρονικά αγαπημένη μου και κάθε χρόνο δεν παραλείπω να την φτιάχνω, δοκιμάζοντας παράλληλα να την αρωματίσω με διάφορα μπαχαρικά ή αρωματικά φυτά. Φέτος έτυχε να έχω αγοράσει πρόσφατα τριμμένη κανέλα Κεϋλάνης και την χρησιμοποίησα. Τα βερίκοκα, βέβαια, πλέον είναι στο τέλος της σεζόν τους, αυτά που χρησιμοποίησα για τη μαρμελάδα ήταν τα τελευταία από το δέντρο του γείτονα, μικρούλια, αλλά σίγουρα αράντιστα και απίστευτα αρωματικά (τέτοια βερίκοκα δεν κυκλοφορούν στην αγορά!). Η διαδικασία που ακολουθώ για να φτιάξω τη μαρμελάδα είναι αυτή που προτείνει η Christine Ferber και που όντως, τελικά, δίνει τις πιο γευστικές, αλλά και τις πιο καλά συντηρημένες μαρμελάδες.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Για 5 βαζάκια των 350ml

Υλικά:

  • 1 ½ kg βερίκοκα ώριμα χωρίς τα κουκούτσια
  • 1150 gr ζάχαρη κρυσταλλική
  • τον χυμό απο 1 μικρό λεμόνι
  • 1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη

Προετοιμασία:

Πλύντε και στραγγίστε τα βερίκοκα, αφαιρέστε τα κουκούτσια και ζυγίστε τα. Όπως έχουμε ξαναπεί, τα κουκούτσια δεν τα πετάμε, μπορούμε να φτιάξουμε φανταστικό λικέρ (συνταγή εδώ) ή να τα αφήσουμε να ξεραθούν και να χρησιμοποιήσουμε τον πυρήνα τους, για να αρωματίσουμε με φυσικό τρόπο διάφορα παρασκευάσματα μας με άρωμα πικραμύγδαλο (δες εδώ για τα πικραμύγδαλα).

Βάλτε τα βερύκοκα μέσα σε ένα ευρύχωρο γυάλινο σκεύος, καλύψτε τα με τη ζάχαρη, καλύψτε το σκεύος με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και αφήστε τα να σταθούν σε μέρος σχετικά δροσερό για 2 ώρες. Μεταγγίστε σε μία κατσαρόλα και βάλτε την σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συχνά για να λιώσει η ζάχαρη και να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Μόλις το περιεχόμενο της κατσαρόλας πάει να βράσει, κατεβάστε την από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.

Μεταγγίστε και πάλι στο γυάλινο σκεύος, σκεπάστε με το αντικολλητικό χαρτί και αφήστε το να σταθεί 12 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, αφαιρέστε τις φλούδες από τα βερίκοκα και με τα χέρια κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια. Μεταγγίστε και πάλι το μίγμα στην κατσαρόλα, προσθέστε και τον χυμό του λεμονιού, φιλτραρισμένο ώστε να μην έχει κουκούτσια, και βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά. Αφήστε να βράσει ένα δεκάλεπτο, αφαιρώντας τον αφρό που θα σχηματιστεί. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το να σταθεί ένα εικοσάλεπτο.

Ανάψτε και πάλι την εστία. Προσθέστε στη μαρμελάδα και την κανέλα και αφήστε την να βράσει 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει. Όσο η μαρμελάδα είναι ακόμη καυτή, γεμίστε τα βαζάκια, τα οποία έχετε προηγουμένως αποστειρώσει (δες εδώ πώς), σφραγίστε τα αμέσως με τα καπάκια τους, αναποδογυρίστε τα και αφήστε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. Η μαρμελάδα διατηρείται για πολλούς μήνες σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Όταν το βαζάκι ανοιχτεί, διατηρήστε το έπειτα στο ψυγείο.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'