Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Κοτοσαλάτα με αβοκάντο και λάιμ

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σοκολατένιο κέικ με κόκκινο κρασί

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςκέικ, κέικ με σοκολάτα, σοκολάτα, κόκκινο κρασί, κέικ χωρίς βούτυρο, κέικ χωρίς αυγά, vegan, κέικ για vegans, μαρμελάδα φράουλα, Οινοποιία Σεμέλη, επιδόρπιο, γλυκά

Ένα «σκοτεινό» κέικ με πλούσια γεύση και αρώματα κρασιού, κατάλληλο και για vegans, αφού δεν έχει αυγά ή βούτυρο. Δεν φουσκώνει πολύ, η μαρμελάδα φράουλα όμως το κάνει πιο αφράτο και το κόκκινο κρασί του δίνει μια πολύ πλούσια γεύση. Βέβαια, αντί για φράουλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαρμελάδα βερίκοκο ή όποια άλλη υπάρχει στο σπίτι. Μπορούμε επίσης να το αλείψουμε με μια γκανάς σοκολάτας, να το σερβίρουμε με φρέσκες φράουλες βρασμένες ελάχιστα σε ένα απλό σιρόπι ή με παγωτό βανίλια και γρανίτα κρασιού. Το φτιάξαμε στο Οινοποιείο Σεμέλη με ημίγλυκο Αγιωργίτικο Piccolo Mondo και ήταν εξαιρετικό. Την επόμενη ημέρα είναι ακόμη καλύτερο, αλλά η αλήθεια είναι ότι σπάνια περισσεύει. Αν το ψήσουμε λιγότερο, γίνεται υγρό σαν μπράουνις και είναι εξίσου νόστιμο. Με δύο κομμάτια, το ένα επάνω στο άλλο και μαρμελάδα ανάμεσα ή κρέμα σοκολάτα, έχουμε εξάλλου μια υπέροχη τούρτα.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

  • 1 ½ κούπα (210 γρ.) αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1/3 κούπα (30 γρ.) σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • ¾ κούπας (170 γρ.) καστανή ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια σκόνη
  • 5 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ¼ κούπας (80 γρ) μαρμελάδα φράουλα και περισσότερη αν κόψουμε το κέικ στη μέση και το αλείψουμε
  • 1 κούπα (240 ml) κόκκινο ημίγλυκο κρασί

Εκτέλεση

Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα μαζί τα στερεά υλικά (αλεύρι, κακάο, σόδα, ζάχαρη, αλάτι, βανίλια) και σε ένα άλλο το κρασί, τη μαρμελάδα και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στα στερεά και ανακατεύουμε καλά. 

Καλύπτουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί ή το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με κακάο. Αδειάζουμε τον χυλό και ψήνουμε περίπου 45-50 λεπτά. Για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί σωστά, τρυπάμε το κέντρο του κέικ με μια οδοντογλυφίδα, η οποία πρέπει να βγει καθαρή. 

Βγάζουμε το κέικ από το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει καλά σε μια σχάρα πριν το κόψουμε. Αν θέλουμε, μπορούμε να το κόψουμε σε δύο μέρη, να απλώσουμε στην επιφάνεια λίγη μαρμελάδα, να ενώσουμε κατόπιν τα κομμάτια και να πασπαλίσουμε την επιφάνειά του με κακάο.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'