Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η Δράμα του κρασιού, μια πόλη-έκπληξη

της Κικής Τριανταφύλλη Παραγωγοί + προϊόνταΔράμα, κρασί, οινοπαραγωγοί, έλληνες παραγωγοί, Ανοιχτές Πόρτες 2016, Εύη Τζήμου, Hydrama Grand Hotel, Wine Dispenser, αλλαντικά Sary

Εδώ και τρία χρόνια, την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, η Δράμα γιορτάζει. Ανοίγει τις πόρτες της στους επισκέπτες, οι οποίοι, μαζί με τους Δραμινούς, απολαμβάνουν χρώματα, αρώματα και γεύσεις μαγικές, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα που πραγματοποιούνται τόσο μέσα στην πόλη όσο και στα εφτά επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής. Στην κορύφωσή τους οι εκδηλώσεις συμπίπτουν με τις «Ανοικτές Πόρτες», θεσμό των οινοποιείων όλης της χώρας τα οποία ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό προσφέροντας ξεναγήσεις στους χώρους παραγωγής, αλλά και δυνατές εμπειρίες γευσιγνωσίας των κρασιών τους που, ειδικά για την περίσταση, πωλούνται σε χαμηλές τιμές.

Η καπναποθήκη Spierer στην όχθη της λίμνης που έχει μετατραπεί σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο / photo: Κική Τριανταφύλλη
Η καπναποθήκη Spierer στην όχθη της λίμνης που έχει μετατραπεί σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο / photo: Κική Τριανταφύλλη

Η ιδέα της σύνδεσης του κρασιού με τον πολιτισμό σε ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν ήταν της Εύης Τζήμου από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, που την βλέπει τώρα πλέον να πραγματοποιείται με πολύ μεράκι από όλους τους συμμετέχοντες, οινοποιούς, παραγωγούς, εμπόρους και άλλους επιχειρηματίες της περιοχής. Φέτος ήταν η σειρά μου να επισκεφτώ τη Δράμα -μάλιστα για πρώτη φορά- και πράγματι εντυπωσιάστηκα από την εύφορη γη και την ωραία φύση στη λεκάνη που σχηματίζουν τα βουνά Φαλακρό όρος, Μενοίκιο και Σύμβολο, αλλά και από την ομορφιά της πόλης και τα εκλεκτά προϊόντα της.

Το ταξίδι από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης στη Δράμα είναι πολύ ευχάριστο, καθώς ο δρόμος διασχίζει ένα σπάνιο τοπίο δίπλα στις λίμνες της Κορώνειας και της Βόλβης και τα νερά του Στρυμονικού κόλπου, πριν στρίψει βόρεια για την Αμφίπολη (στο βάθος ψηλά διακρίναμε και τον λόφο Καστά) και από εκεί για τη Δράμα. Μπαίνοντας στη Δράμα, το πρώτο πράγμα που σε εντυπωσιάζει είναι τα εξαιρετικά νεοκλασικά, που μαρτυρούν το πλούσιο παρελθόν της, πριν αποκαλυφθεί μπροστά σου το πάρκο -ένα από τα ωραιότερα της Ευρώπης- και η λίμνη όπου αναβλύζουν οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας. Εκατοντάδες περιπατητές απολαμβάνουν καθημερινά το ήρεμο σκηνικό με τα αιωνόβια δέντρα, τα πλούσια νερά και τα ξύλινα γεφυράκια, τις πάπιες και τους κύκνους που ζουν στη λίμνη.

Στην όχθη της λίμνης, προς τη μεριά της πόλης, δεσπόζει σαν παλάτι η παλιά τετραόροφη καπναποθήκη Spierer – σύμβολο της πόλης από την εποχή της ευρωστίας της, αφού η ευρύτερη περιοχή είχε υπάρξει καπνοπαραγωγικό κέντρο. «Το πρώτο πράγμα που είδα περαστικός από τη Δράμα το 2006 ήταν η ρημαγμένη καπναποθήκη δίπλα στο πάρκο. Ενιωσα δέος, ένιωσα ότι αυτό το κτίριο μου μιλάει», μου είπε ο Μανώλης Λεδάκης για το διατηρητέο αριστούργημα του 1924, έργο του αυστριακού αρχιτέκτονα Κόνραντ φον Βίλας. Και το αγόρασε αμέσως χωρίς καν να ξέρει τι θα το κάνει. Μερικά χρόνια αργότερα, ο δαιμόνιος επιχειρηματίας από τα Χανιά, μαζί με τον αρχιτέκτονα Αντώνη Στυλιανίδη, αποφάσισαν ότι έπρεπε να γίνει πολυτελές ξενοδοχείο. Και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, ο Λεδάκης κατάφερε να φτιάξει το Hydrama Grand Hotel, το πρώτο πεντάστερο της πόλης που άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του, προσφέροντας πραγματικά μοναδικές εμπειρίες στους ταξιδιώτες.

Ενα από τα πιο δυνατά αρχιτεκτονικά στοιχεία του είναι ο ενιαίος χώρος στο ισόγειο με τα χοντρά ξύλινα δοκάρια και τους γυάλινους τοίχους, όπου πραγματικά υμνείται το κρασί. Εδώ μπορεί κανείς να ταξιδέψει στις πιο ενδιαφέρουσες οινικές διαδρομές του πλανήτη δοκιμάζοντας βραβευμένα κρασιά από ελληνικούς και ξένους αμπελώνες, τα οποία μπορεί επίσης να αγοράσει. Στην κάβα του εξάλλου υπάρχει το μοναδικό στην Ελλάδα Wine Dispenser, ένα αυτόματο σύστημα δοκιμής κρασιών που ενεργοποιείται με ατομική κάρτα. Βάζεις την κάρτα σου στην ειδική εγκοπή, κατεβαίνει ποτήρι και με ένα κουμπί επιλέγεις το κρασί που θέλεις να δοκιμάσεις. Τόσο απλά!

Το Wine Dispenser, ένα αυτόματο σύστημα δοκιμής κρασιών που ενεργοποιείται με ατομική κάρτα, το μοναδικό που υπάρχει στην Ελλάδα / photo: Κική Τριανταφύλλη
Το Wine Dispenser, ένα αυτόματο σύστημα δοκιμής κρασιών που ενεργοποιείται με ατομική κάρτα, το μοναδικό που υπάρχει στην Ελλάδα / photo: Κική Τριανταφύλλη

Στο ειδικό χώρο του Hydrama, εξάλλου, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε όλα μαζί τα δραμινά κρασιά σε μια έκθεση όπου παρουσιάστηκαν τα εφτά οινοποιεία της περιοχής – τις εγκαταστάσεις των οινοποιείων, τις επισκεφτήκαμε τις επόμενες δύο ημέρες. Βγαίνοντας από το ξενοδοχείο περπατήσαμε στα σοκάκια της παλιάς πόλης που γιόρταζε με όλα τα μαγαζιά της ανοικτά να προσφέρουν κεράσματα. Επίσης πήγαμε στη γεμάτη από κόσμο πλατεία με το πεντάμετρο μπουκάλι, το οποίο περιείχε χίλια λίτρα κρασί (μείγμα από όλα τα οινοποιεία). Το κρασί μοιράστηκε κατόπιν στο πλήθος. Εκεί νιώσαμε και τον ρυθμό της νεανικής μπάντας κρουστών Bloco Da Grécia «FASARIOSO».

Η μπάντα κρουστών Bloco Da Grécia «FASARIOSO» παίζει στην πλατεία της Δράμας με φόντο το πεντάμετρο μπουκάλι με τα χίλια λίτρα κρασί, μείγμα από όλα τα οινοποιεία / photo: Κική Τριανταφύλλη
Η μπάντα κρουστών Bloco Da Grécia «FASARIOSO» παίζει στην πλατεία της Δράμας με φόντο το πεντάμετρο μπουκάλι με τα χίλια λίτρα κρασί, μείγμα από όλα τα οινοποιεία / photo: Κική Τριανταφύλλη

Δοκιμάσαμε στην πηγή τους τα εκλεκτά αλλαντικά Sary του Παρασκευά Σαρήμπογια (μαζί με τον Φάνη Θεοδωρόπουλο -Αραπιάν έχουν φτιάξει στη γωνία Σωκράτους και Ευριπίδου, κοντά στην Βαρβάκειο Αγορά τα «Καραμανλίδικα του Φάνη» ένα ντέλι- μεζεδοστέκι, όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί τα αλλαντικά) αλλά και τα εκπληκτικά προϊόντα της αλλαντοποιίας του Φώτη Μπέγγα (λειτουργεί στη Δράμα από το 1946) που μάθαμε ότι θα κατέβουν επίσης στην Αθήνα και ανυπομονούμε.

Τα εκλεκτά αλλαντικά Sary, photo: Κική Τριανταφύλλη
Τα εκλεκτά αλλαντικά Sary, photo: Κική Τριανταφύλλη

Από τη μύτη μας τράβηξαν τα μπαχαρικά του Ιωαννίδη αλλά δεν μας ξέφυγε το μαγαζάκι που πουλάει χύμα ταχίνι και σησαμέλαιο (τα μεταγγίζουν με το ποτιστήρι σε δοχεία που ζυγίζονται στην παλιά ζυγαριά με τα δράμια και τις οκάδες).

Δείτε το αφιέρωμα σε μερικά από τα πιο εκλεκτά κρασιά της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'