Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ρέθυμνο: η μεγάλη γιορτή της κρητικής διατροφής

της Εύας Παρακεντάκη WikiΚρήτη, Ρέθυμνο, Γιορτή Κρητικής Διατροφής, κρητική κουζίνα, κρητική διατροφή, Εύα Παρακεντάκη, Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, Αμαλία Κλάδου, Διονύσης Αλέρτας, Παναγιώτης Μιχάλης, Κλεόνικος Σταυριδάκης, Ηλίας Μαμαλάκης, Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ρεθύμνης, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αμαρίου

Η 5η Γιορτή Κρητικής Διατροφής ξεκίνησε την 1η του Ιούλη και για επτά ημέρες θα έχει ανοιχτές πόρτες για το κοινό. Με πολλές εκδηλώσεις γαστρονομικού χαρακτήρα, αλλά και καλλιτεχνικές, θα γεμίσει τον δημοτικό κήπο μυρωδιές και ήχους της Κρήτης μας. Παράλληλα, εκλεκτοί παραγωγοί εκθέτουν τα προϊόντα τους μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον του κήπου. Είναι πραγματικά μια όαση τέρψης για τους Kρητικούς αλλά και τους επισκέπτες, αυτό το γεγονός στο Ρέθυμνο.

Κάθε μέρα, από τις επτά μέχρι τις οχτώ το απόγευμα, θα υπάρχει παιδικό πρόγραμμα με διάφορες δραστηριότητες και μαγειρέματα για τα παιδιά. Από εκεί εμπνεύστηκα και εγώ, και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου θα φτιάξουμε με την φίλη και foodblogger Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, γνωστή και ως “Conna”, χαρουπολατάκια για τους μικρούς μας φίλους και με βοηθούς τους ίδιους. Τα χαρουπολατάκια είναι σοκολατάκια με βάση το χαρούπι και θα τα πουλήσουμε έναντι συμβολικού ποσού. Τα χρήματα, που θα μαζευτούν, θα πάνε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Στις 2 Ιουλίου, στις οχτώ το απόγευμα, Η Αμαλία Κλάδου, παραγωγός γλυκών κουταλιού, μαρμελάδας και παραδοσιακών γλυκισμάτων, δημιουργεί τοπικές συνταγές με βασικά συστατικά παράγωγα προϊόντα του κρασιού.

Γεμάτο γαστρονομικές εκδηλώσεις το πρόγραμμα, στις 3 Ιουλίου θα είναι στον κήπο ο Διονύσης Αλέρτας και στις πέντε ο chef Παναγιωτάκης Μιχάλης με τον Κλεόνικο Σταυριδάκη, συγγραφέα, θα μας μιλήσουν για την κρητική χλωρίδα. Παράλληλα, η αμαριώτισσα Δέσποινα Μαρκίδη θα μας φτιάχνει καλιτσούνια με βότανα της κρητικής γης.

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου η Κάσος και η Κρήτη μαγειρεύουν πιλάφι με διαφορετικό τρόπο. Στην Κρήτη το πιλάφι στηρίζεται στη γεύση από τον ζωμό του ζώου, με την προσθήκη μόνο αλατιού και λεμονιού. Στην Κάσο, πάλι, «κοκκινίζουν» το πιλάφι, το καίνε με βούτυρο και το σερβίρουν πασπαλισμένο με τριμμένη κανέλα. Παντού, όμως, η γεύση του πιλαφιού είναι ένα ταξίδι στη γεύση και τον πολιτισμό της παράδοσής μας, που δεν θα βαρεθούμε ποτέ να κάνουμε.

Την αυλαία της γιορτής κλείνει ένας αγαπημένος Ρεθεμνιώτης. Όχι μόνο δικός μου αγαπημένος, αλλά όλης της Ελλάδας. Ο Ηλίας Μαμαλάκης. Οι κτηνοτρόφοι του νομού αφήνουν για μια μέρα τα μιτάτα και τα βουνά και κατεβαίνουν στην πόλη για να μυήσουν τον κόσμο στο παραδοσιακό αντικριστό κρέας. Από νωρίς, λοιπόν, θα ανάψουν οι φωτιές στο κέντρο της πόλης, που θα μετατραπεί σε μιτάτο με μαντινάδες και τη μοσχοβολιά του κρητικού κρέατος να κατακλύζει τα ρουθούνια μας αλλά και την ψυχή μας και να ξυπνάει αισθήσεις και μνήμες.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ρεθύμνης και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αμαρίου μας παρουσιάζουν βήμα προς βήμα την ιδιαίτερη τέχνη μιας ζωντανής παράδοσης του αντικριστού.

Κάθε βράδυ, μετά από τις γαστρονομικές εκδηλώσεις, θα υπάρχουν γλέντια και χαρές με αποκορύφωμα την τελευταία βραδιά τον Βασίλη Σκουλά.

Όποιος βρεθεί στον τόπο μας, πρέπει να περάσει από τον κήπο μας, να τον κεράσουμε μια τσικουδιά και τα καλούδια μας, να χαθεί για λίγο στον ήχο της λύρας, στη θαλπωρή της φιλοξενίας και της πυγμής αυτού του ξεχωριστού λαού.

Περισσότερες πληροφορίες για τη γιορτή, καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα, θα βρείτε στο cretandietfestival.gr.

*Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.

Πρόσφατα άρθρα της Εύας Παρακεντάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'