Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Όσα μου δίδαξε το μποστάνι

του Άντυ Παξινού Wikiμποστάνι, καλλιέργεια, λαχανικά, φροντίδα, κλίμα, συμβουλές, αστική κηπουρική, καλοκαιρινά λαχανικά, θερινό ηλιοστάσιο

Περάσαμε το θερινό ηλιοστάσιο, που είναι ο κριτής για όσους μελέτησαν και ερεύνησαν καλά ποιες ποικιλίες φυτών θα φυτέψουν και αν τα φύτεψαν ωστά. Σε όσους ενδεχομένως άργησαν να φυτέψουν, παραμέλησαν να σκεπάσουν με οργανική ύλη το χώμα, δεν διάλεξαν τις κατάλληλες ποικιλίες για τον τόπο τους ή το πότισμά τους είναι άτακτο, ο δυνατός ήλιος θα φωτίσει έντονα τα λάθη τους, φανερώνοντάς τα με τη μορφή διαφόρων παθήσεων ή ακόμα και εντόμων, που θα εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε αδυναμία υπάρχει στο φυτό.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνουμε οτιδήποτε θα μπορούσαμε να είχαμε πράξει ώστε να αποφύγουμε παρόμοιους μπελάδες στο μέλλον, όπως το να τα φυτέψουμε σε διαφορετικό σημείο την επόμενη φορά, εάν το πρόβλημα είναι το υπερβολικό ή όχι αρκετό φως. Να στήσουμε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος, αν το νερό δεν φτάνει. Να κάνουμε πιο σωστή έρευνα, σε ποικιλίες που αντέχουν στις θερμοκρασίες του τόπου μας. Να καλλιεργούμε περισσότερα είδη φυτών που αντέχουν περισσότερο στο κλίμα μας και όχι κρίνοντας με βάση το τι θα μας άρεσε να τρώμε.

Παρατηρώ ότι πολλοί εμμένουν στο να καλλιεργούν το μεγαλύτερο κομμάτι του μποστανιού τους με ντομάτες, που δεν είναι το πιο κατάλληλο φυτό για καλλιέργεια, ειδικά στην Αττική, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, να καταφεύγουν σε χημικά ή βιολογικά σκευάσματα και να κουράζονται αντί να το χαίρονται, να έχουν πολλά έξοδα και μικρή παραγωγή με άνοστο καρπό.

Το συμπέρασμα, συνήθως, είναι ότι οι δεν υπάρχουν πλέον νόστιμες ντομάτες ή το ρίχνουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και ότι είναι αδύνατη η καλλιέργεια τροφής μέσα στην πόλη. Προσωπικά, έχοντας φάει πολλές τέτοιες «σφαλιάρες» στις καλλιεργητικές μου εμπειρίες, ανακάλυψα ότι το «κλειδί» για επιτυχημένη παραγωγή, είναι η σωστή διαχείριση του μποστανιού, ανάλογα με την ανθεκτικότητα του κάθε φυτού.

Για παράδειγμα, η πιπεριά σαν φυτό, από τη φύση της, αντέχει πολύ στις κλιματολογικές συνθήκες του μποστανιού μου, αφού προέρχεται από το Μεξικό και έχει μάθει να επιβιώνει στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία. Έτσι συνήθως στο μεγαλύτερο κομμάτι του μποστανιού θα φυτέψω πιπεριές, ώστε να έχω εξασφαλίσει ότι θα είναι παραγωγικό χωρίς πολύ κόπο.

Τις ντομάτες θα τις φυτέψω σε ένα πολύ μικρό μέρος, προστατευμένο. Που επειδή θα είναι μικρό, θα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο και αν δεν πάει καλά, θα είναι μικρή και η χασούρα. Συνήθως όμως, επειδή είναι πολύ μικρός ο χώρος αυτός, μπορώ να τον περιποιηθώ με πολυτέλεια, χωρίς να μου φαίνεται κοπιαστικό. Συχνά η παραγωγή είναι πολύ μεγάλη, πολλές φορές παραπάνω από αντίστοιχη παραγωγή σε πολύ μεγαλύτερα κτήματα και η νοστιμιά της ντομάτας μοναδική.

Επίσης θα προτιμήσω να βάλω μικρές ντομάτες, αν αντέχει ο καιρός, όσο και να μου αρέσουν οι μεγάλες. Διότι στον έντονο καύσωνα, οι μεγάλες ντομάτες δεν τα καταφέρνουν, ενώ είναι αρκετές ποικιλίες από ντοματάκια που παράγουν πολλά περισσότερα από όσα μπορώ να φάω! Κρατώντας το παράδειγμα ντομάτας - πιπεριάς, μπορείτε να το εφαρμόσετε και να αντικαταστήσετε πολλά άλλα φυτά, όπως το λάχανο με τη λαχανίδα ή το μαρούλι με τη μιζούνα. Αρκεί απλά να παρατηρήσετε γύρω σας, στο μποστάνι σας, στου γείτονα, σε αντίστοιχες χώρες με τη δική μας και να πειραματιστείτε. Δεν θα έχει αποτελεσματικότητα αν επιμείνετε σε κάτι που δεν σας πάει καλά απλά από συνήθεια. Το καλό είναι ότι η φύση έχει τεράστια ποικιλία από γεύσεις και χρώματα και έτσι μη νιώθετε ότι στερείστε αυτά που σας αρέσουν - ανοίξτε το μυαλό σας για να ανακαλύψετε γεύσεις που ίσως, τελικά, σας αρέσουν πιο πολύ. Σίγουρα η εναλλαγή και η ποικιλία είναι καλύτερες και για την υγεία σας. Διότι ό,τι μεγαλώνει χωρίς πολύ βοήθεια, σημαίνει πως είναι και η κατάλληλη τροφή για να καλλιεργηθεί σε εκείνο τον τόπο.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

1) Κίτρινο καρπούζι, με τα πανέμορφα σπόρια. Είναι ανθεκτική σαν ποικιλία στην ξηρασία αλλά όχι ιδιαιτέρως γλυκιά. Για γλυκά καρπούζια, προτιμούμε στα ξερικά κλήματα αυτά που είναι μικρά στο μέγεθος και έχουν ανοιχτόχρωμο τσόφλι.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

2) Λευκό αγγούρι, με περισσότερη αντοχή στον έντονο ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες. Μικρός σχετικά καρπός, αλλά λόγω της αντοχής του δίνει τεράστια παραγωγή στο σύνολο.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

3) Κριτίνο αχλαδωτό ντοματάκι, πολύ ανθεκτικό στον έντονο ήλιο. Με τεράστια και νόστιμη παραγωγή και ελάχιστα προβλήματα από έντομα και παθήσεις.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

4) Άνθος πιπεριάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'