Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γεωπόνε, πώς θα καλλιεργήσω φράουλες;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σαλάτα με ψητές γαρίδες, στο Grill Steak House

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςσαλάτα, γαρίδες ψητές, λαχανικά, ντρέσινγκ ανανά, Grill Steak House, Αστέρας Βουλιαγμένης, Arion a Luxury Collection Resort & Spa, Αθηναϊκή Ριβιέρα, Βουλιαγμένη, σεφ, Γιάννης Κουτεράνης

Στο εστιατόριο για τους λάτρεις της ψησταριάς  και των μαγικών ηλιοβασιλεμάτων της Αθηναϊκής Ριβιέρας, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, δοκιμάσαμε ένα εξαιρετικό πιάτο με λαχανικά ζουλιέν και γαρίδες jumbo. Αμέσως ζήτησα από τον σεφ Γιάννη Κουτεράνη τη  συνταγή του. Ο σεφ το προτείνει ως σαλάτα, αλλά με τρεις μεγάλες γαρίδες και μπόλικα λαχανικά έχετε ένα πλήρες γεύμα, πανεύκολο, υπέροχο, αρωματικό, ελαφρύ και πεντανόστιμο.  

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

Για τη σαλάτα:

  • 100 γρ. καρότο
  • 100 γρ. κολοκυθάκια
  • 100 γρ. πράσινο μάνγκο
  • 100 γρ. αγγούρι  
  • 80 γρ. σέλερι   
  • 50 γρ. κρεμμύδι φρέσκο
  • 5 γρ. δυόσμος   
  • 3 γαρίδες Νο 1

Για το ντρέσινγκ:

  • 300 γρ. ανανάς καθαρισμένος
  • 100 γρ. τζίντζερ καθαρισμένο
  • 20 γρ. λεμονόχορτο (lemongrass)
  • 200 ml νερό
  • 25 ml βαλσαμικό ξύδι λευκό
  • 3 γρ. πιπέρι
  • 4 γρ. αλάτι
  • 8 γρ. μουστάρδα
  • 3 γρ. δυόσμος
  • 60 γρ. μέλι
  • 300 ml ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ. Βράζουμε το νερό μαζί με τον ανανά, το τζίντζερ και το λεμονόχορτο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει ο ανανάς. Αν χρειαστεί περισσότερο νερό, συμπληρώνουμε. Οταν μαλακώσει και «πιει» τα υγρά του, αφαιρούμε το λεμονόχορτο και πολτοποιούμε τον ανανά στο μούλτι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ηλιέλαιο, και συνεχίζουμε το χτύπημα. Μόλις ομογενοποιηθούν, ρίχνουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο χτυπώντας με προσοχή για να μην «κόψει» η σάλτσα. Στο τέλος δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο.

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε μόνο την ουρά τους. Τις ψήνουμε στη σχάρα και τις αφήνουμε για λίγο σε ένα μπολ με λίγο ντρέσινγκ. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά και το μάνγκο. Αφαιρούμε τους σπόρους από το κολοκύθι και το αγγούρι και τα κόβουμε όλα σε λεπτά μπαστουνάκια (ζουλιέν). Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά, προσθέτουμε το ντρέσινγκ και λίγο ανθό αλατιού (fleur de sel). Τοποθετούμε σε πιάτο και γαρνίρουμε τη σαλάτα με τις γαρίδες και λίγα φύλλα δυόσμου.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Grill Steak House, μια ψησταριά πολλών αστέρων 

Ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, το ιστορικό συγκρότημα της Αθηναϊκής Ριβιέρας που περιβάλλεται από τα πεύκα της μικρής χερσονήσου, εκτός από τις παραλίες, τις ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις και γενικά τη φιλοξενία των 5 αστέρων που προσφέρουν τα δύο ξενοδοχεία του, το «Arion, a Luxury Collection Resort & Spa» και το «Westin Athens», είναι επίσης διάσημος για τα ατμοσφαρικά μπαρ και τα γκουρμέ εστιατόριά του, όπως η «Γαλάζια Χύτρα» και το «Matsuhisa Athens», την κουζίνα του οποίου επιμελείται ο διάσημος Νόμπου Ματσουχίσα. Φέτος το καλοκαίρι, στον Αρίωνα, στη θέση του «Grill Room», που ανακαινίστηκε ριζικά, λειτουργεί επίσης το «Grill Steak House», με μια σειρά από εκπληκτικά κρέατα στον κατάλογό του. Εδώ το δείπνο μοιάζει με ιδιωτική υπόθεση, καθώς ο ωραίος αυτός χώρος θυμίζει μάλλον τραπεζαρία κομψής βίλας που εκτείνεται στον κήπο - βεράντα πλάι στη θάλασσα, παρά εστιατόριο ξςνοδοχείου. Η πιο κατάλληλη ώρα; Στο Grill Steak House αξίζει να πάει κανείς με τη δύση του ηλίου καθώς το ηλιοβασίλεμα είναι υπέροχο στο σημείο αυτό.

Οι κρεατολάγνοι εξάλλου έχουν πολλούς λόγους για να ενθουσιαστούν. Ο σεφ Γιάννης Κουτεράνης, που έχει αναλάβει την κουζίνα, προμηθεύεται κρέατα υψηλής ποιότητας από την Αμερική, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά και το μενού του περιλαμβάνει πιάτα υψηλών προδιαγραφών. Στα πρώτα, θαυμάσιο είναι το καρπάτσιο μόσχου με πέστο πικάντικης ρόκας και πανακότα κουνουπίδι, όπως και η επιλογή από λουκάνικα με σπιτικά μαγειρεμένο ξινολάχανο (sauerkraut για τους γερμανοτραφείς), ενώ πολύ ενδιαφέρουσες είναι επίσης οι σαλάτες του. Ακολουθούν cheeseburger (με μαύρο ψωμάκι, βαμμένο με μελάνι σουπιάς) από βοδινό Black Angus γκρατιναρισμένο με γραβιέρα Κρήτης, σπιτική σάλτσα ντομάτας, ψητό μανιτάρι Portobello και μαγιονέζα τρούφας, μπριζόλα Tomahawk (όνομα και πράγμα, σκοτώνει άμα τη φας στο κεφάλι…) από μοσχάρι Aberdeen Black Angus ταϊσμένο με κριθάρι για 120 ημέρες, T- bone Αμερικής από Black Angus και Rib Eye Black Angus Beef Pre-Salé, ακόμη και ΝΥ Striploin βίσωνα από τον Καναδά και αρνάκι καρέ γαλλικής κοπής από τα λιβάδια της Νέας Ζηλανδίας θα βρεις εδώ. Ο Κουτεράνης όμως έχει φροντίσει και γι’ αυτούς που αγαπούν το ψάρι, προσθέτοντας στον κατάλογό του φιλέτο σολομού και φιλέτο σφυρίδας (ψήνονται σε φούρνο Josper) και ολόκληρο αστακό από τον Καναδά με φρέσκο βούτυρο. Το δείπνο κλείνει με μια επιλογή από την πλούσια λίστα με τα επιδόρπια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'