Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα ιταλικά: σκορδάτες μελιτζάνες α φουνγκέτο

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςμελιτζάνες, μελιτζάνες α φουνγκέτο, ιταλική κουζίνα, σκόρδο, ντομάτες, βασιλικός, ελαιόλαδο, εύκολη συνταγή, melanzane a funghetto, Καμπανία, Νάπολη

Τα πιάτα με μελιτζάνες είναι ατελείωτα, και οι Ιταλοί, που τις αγαπάνε πάρα πολύ, έχουν στην κουζίνα τους πολλές εξαιρετικές συνταγές, που δεν θα τις συναντήσετε σε κανένα εστιατόριο, εκτός Ιταλίας τουλάχιστον, αλλά αξίζει τον κόπο να τις δοκιμάσετε. Οι μελιτζάνες α φουνγκέτο (melanzane a funghetto) είναι μία από αυτές, μας έρχεται από τον ιταλικό νότο και συγκεκριμένα από την Campania (περιοχή της Νάπολι). Η ονομασία του πιάτου a funghetto σημαίνει σαν μανιτάρια, επειδή οι μελιτζάνες κόβονται σε μικρά καρεδάκια. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της συνταγής, κάποιοι δεν βάζουν ντομάτα, άλλοι βάζουν κάππαρη, ελιές ή καυτερό πιπεράκι για όσους αγαπάνε τις πικάντικες γεύσεις. Οι μελιτζάνες α φουνγκέτο σερβίρονται ζεστές αλλά και κρύες, ως ορεκτικό ή συνοδευτικό. Μπορούν όμως να γίνουν η γαρνιτούρα μιας γρήγορης μακαρονάδας. Διατηρούνται για μερικές ημέρες στο ψυγείο και μπορούν επίσης να καταψυχθούν.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Για 4 άτομα

Υλικά:

  • 4 μελιτζάνες
  • 4 ντομάτες ώριμες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 8 φρέσκα φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα
  • αλάτι

Προετοιμασία:

Αφαιρέστε τις άκρες από τις μελιτζάνες και κόψτε τες σε καρεδάκια. Πασπαλίστε με αλάτι, βάλτε τες σε ένα τρυπητό και αφήστε τες μία ωρίτσα να στραγγίσουν από τα υγρά τους. Ξεπλύνετέ τες και στραγγίστε τες καλά. Κόψτε τις ντομάτες σε καρεδάκια.

Ψιλοκόψτε το σκόρδο. Μπορείτε να βάλτε και λιγότερο αλλά μην το παραλείψετε. Σε ένα τηγάνι βάλτε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε τις μελιτζάνες και σωτάρετε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Βγάλτε τες από το τηγάνι και κρατήστε τες στην άκρη. Με απορροφητικό χαρτί, σκουπίστε το λάδι που έμεινε στο τηγάνι.

Βάλτε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και σωτάρετε πολύ γρήγορα το σκόρδο. Προσθέστε τις ντομάτες και τα φύλλα βασιλικού, κομμένα με το χέρι, και αφήστε να βράσουν για 5-6 λεπτά. Προσθέστε τις μελιτζάνες, δοκιμάστε στο αλάτι και αφήστε να σιγοβράσουν για καμιά δεκαριά λεπτά, να αναμειχθούν τα αρώματα. Το φαγητό αυτό δεν πρέπει να έχει πολύ ζουμί.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Σερβίρετε τις μελιτζάνες α φουνγκέτο ζεστές ή κρύες.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'