Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Με κινόα και κατίκι: η άλλη σπανακόπιτα

της Εύης Σκούρα Συνταγέςκινόα, σπανάκι, κατίκι Δομοκού, σπανακόπιτα, σουσάμι, κρεμμύδια, μυρωδικά, υγιεινή διατροφή

Σήμερα μαγειρεύουμε ένα φαγάκι δυναμωτικό, υγιεινό και πολύ, πολύ ελαφρύ! Το φτιάχνετε σε 15 λεπτά και, μετά από μία ώρα περίπου ψήσιμο, απολαμβάνετε τη νοστιμιά και τις ευεργετικές ιδιότητες των συστατικών του. Κινόα με σπανάκι και κατίκι Δομοκού, μια εναλλακτική σπανακόπιτα, θρεπτική και με λίγες θερμίδες, ιδανική για όσους κάνουν δίαιτα, αλλά και για όσους θέλουν να τρέφονται υγιεινά. Διαβάσατε εδώ τα πάντα για τις ευεργετικές ιδιότητες της κινόα, καθώς και με ποιο τρόπο μπορείτε να την μαγειρέψετε. Το σπανάκι, από την άλλη, είναι ένα από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η συνταγή είναι από την MarthaStewart, αλλά εγώ έβαλα την πινελιά μου. 

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Κινόα με σπανάκι και κατίκι Δομοκού

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Μερίδες: 9 κομμάτια

Υλικά:

  • 3 κουτ. σούπας σουσάμι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το ταψί
  • 500 γρ. φρέσκο σπανάκι (εγώ χρησιμοποίησα συσκευασμένο baby spinach από το σούπερ μάρκετ)
  • 2 φλυτζάνια μαγειρεμένη κινόα (περίπου ¾ φλυτζανιού ωμή)
  • 1 φλυτζάνι κατίκι Δομοκού
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο λεμονοθυμάρο, πολύ ψιλοκομμένο (αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε θυμάρι)
  • 1 κουτ. γλυκού φρέσκο δενδρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένο
  • ¼ κουτ. σούπας μπούκοβο
  • ¼ κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 μεγάλα αυγά

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώστε ένα τετράγωνο ταψί μεγέθους 24x24εκ. και απλώστε το σουσάμι σε όλο το εσωτερικό του ταψιού, ώστε να κολλήσει παντού. Ζεματίστε το σπανάκι σε βραστό αλατισμένο νερό για 30’’-60’’. Σουρώστε το και όταν κρυώσει λίγο πιέστε το για να φύγει το νερό και να στραγγίξει τελείως και ψιλοκόψτε το.

Σε ένα τηγανάκι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το λεμονοθύμαρο, το δενδρολίβανο, το μπούκοβο και σωτάρετε μέχρι να μαραθούν, 5-7 λεπτά περίπου. Ρίξτε τα σε ένα μπωλ. Στο ίδιο μπωλ, προσθέστε το σπανάκι, την κινόα, το κατίκι, το πιπέρι και τα αυγά που τα έχετε χτυπήσει ελαφρά. Ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το μείγμα στο ταψάκι σας, απλώστε το καλά και ψήστε το για 65 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες του.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Σημειώσεις:

  • Μπορεί να σερβιριστεί και ζεστό και σε θερμοκρασία δωματίου. Εξαρτάται πώς θα θελήσετε να το απολαύσετε.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένο σπανάκι, αν επιθυμείτε. Υπολογίστε περίπου ¾ φλυτζανιού αποψυγμένου και στραγγισμένου σπανακιού. Αλλά υπάρχει καλύτερο από το φρέσκο;
  • Εάν δεν μπορείτε να βρείτε κατίκι Δομοκού στην περιοχή που μένετε, δοκιμάστε το με φέτα ή οποιοδήποτε λευκό τυρί, κατά προτίμηση χαμηλών λιπαρών. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε την συνταγή και με κατσικίσιο τυρί.
  • Απολαύστε την κινόα με σπανάκι και κατίκι Δομοκού είτε σκέτο σαν σνακ, είτε με πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σας, σαν ελαφρύ κυρίως γεύμα ή βραδινό.

Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'