Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πεπερονάτα γκρέκα και αχνιστό ψωμί

της Άννας Γαλανού Συνταγέςπιπεριές, πεπερονάτα, πιπεριές κέρατο, κρεμμύδι, μεζές, αντζούγιες, εύκολος μεζές, νόστιμος μεζές

Πολλές φορές έχω τη διάθεση, σχεδόν ανάγκη, να φάω κάτι πικάντικο, καυτερό, γουστόζικο, με σκαμπρόζικο ταμπεραμέντο και έξτρα γευστικό. Δεν χρειάζεται κάτι πολύπλοκο. Το μικρό μπακάλικο της γειτονιάς μου φέρνει ένα εξαιρετικό ψωμί από τη Νέα Κίο, που βρίσκεται αντικριστά στην πόλη του Ναυπλίου. Ακόμα ζεστό, το μεγάλο καρβέλι τρώγεται με βουλιμία, πριν φτάσει στον προορισμό του έχει μένει μισερό από τις τσιμπιές. Σε ό,τι περισσέψει, σ' αυτήν την απλή γευστική ισορροπία του σταρένιου ψωμιού πρέπει να ταιριάξω κάτι. Πράσινες πιπεριές κέρατα, που λίγο παίρνουν προς το κόκκινο στις άκρες όταν παραωριμάζουν. Αν θέλετε και καμιά κόκκινη για εφέ, ακόμα καλύτερα. Οι δικές μου είναι από το παζάρι, ντόπιες και φρεσκοκομμένες. Τη διαφορά στον σκαμπρόζικο, ιταλικής επιρροής μεζέ μου θα κάνουν οι αντσούγιες, η συμπύκνωση του θαλασσινού αέρα που εξατμίζεται μαζί με το φρέσκο σκόρδο στο τηγάνι και την πράσινη πιπεράδα.

photo: Άννα Γαλανού
photo: Άννα Γαλανού
  • 10 πιπεριές κέρατο πράσινες ή κόκκινες
  • ένα λευκό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο κατά προτίμηση φρέσκο (αυτή την εποχή)
  • 2 κουταλιές ξύδι και 1 κουταλιά πετιμέζι
  • 5-6 φιλέτα αντζούγιας σε λάδι
  • λάδι ελιάς για το τηγάνισμα και μπόλικο μαύρο πιπέρι για το τέλος

Πλένω, καθαρίζω, σκουπίζω και κόβω σε μεγάλα κομμάτια τις πιπεριές. Έχω ψιλοκόψει το κρεμμύδι και το μαραίνω στο τηγάνι μέχρι να χρυσίσει. Προσθέτω τις πιπεριές και, σε δυνατή φωτιά, πρώτα τους δίνω λίγο χρώμα και μετά τις αφήνω λίγο να μαλακώσουν με κλεισμένο το καπάκι στον ατμό τους.

photo: Άννα Γαλανού
photo: Άννα Γαλανού

Ανοίγω λίγο χώρο στη μέση του τηγανιού και λιώνω τις αντζούγιες στο λάδι με ένα ξύλινο κουτάλι. Προσθέτω το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ξύδι και τέλος το πετιμέζι. Δοκιμάζω για το αλάτι στο τέλος, μετά από την προσθήκης της αντζούγιας.

photo: Άννα Γαλανού
photo: Άννα Γαλανού

Αν θέλετε, μπορείτε εδώ να προσθέσετε και κάπαρη και τέλος λίγο μαϊντανό. Το μαύρο πιπέρι, όμως, μην το ξεχάσετε. Θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα ωραίο σιρόπι και να έχει αγκαλιάσει τις πιπεριές. Αν σας φαίνεται στεγνό, προσέξτε την ένταση της φωτιάς και προσθέστε λιγάκι νερό, ίσα-ίσα.

photo: Άννα Γαλανού
photo: Άννα Γαλανού

Τέλεια πάνω στο φρέσκο ή σε καψαλισμένο ψωμί, η πεπερονάτα τρώγεται χλιαρή ή και κρύα. Συνοδεύεται με ένα αρωματικό λευκό κρασί ένα ασύρτικο, μια μαλβασία, ένα μοσχοφίλερο...

* Η Άννα Γαλανού είναι εθνολόγος

Περισσότερα άρθρα της Άννας Γαλανού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'