Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η μακαρονάδα της Πέμπτης είναι... πολυφωνική

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα υγιεινά: 5 ντιπς με γιαούρτι

της Εύης Σκούρα Συνταγέςμεζέδες, ντιπ, αρακάς, κόκκινη πιπεριά, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, εύκολα ντιπ, συνταγές για ντιπ γιαουρτιού, ντιπ με γιαούρτι, εύκολη συνταγή

Επιστρέφουμε δυναμικά με πολύ νόστιμες συνταγές για πολύ υγιεινά ντιπς γιαουρτιού, να χαρείτε με τους φίλους σας! Ποτέ δεν λείπουν οι αφορμές για ένα βραδάκι στο σπίτι με φίλους. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να κάθεσαι με αγαπημένους φίλους στην βεράντα σου (μόλις ζεστάνει λίγο ο καιρός), να λες τα νέα σου και να απολαμβάνεις καλό φαγητό. Αυτό που σας προτείνω σήμερα είναι 5 υγιεινά ντιπς, τα οποία μπορεί να είναι λίγο μπελαλίδικα, όμως, να είστε σίγουροι, η νοστιμιά τους θα σας ανταμείψει.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Και τα 5 ντιπς βασίζονται στο στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο αντικαθιστά ισότιμα τη μαγιονέζα, το τυρί κρέμα, τη ρικότα ή οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιείτε σαν βάση στα ντιπς σας, έχοντας πολύ λιγότερες θερμίδες και πολύ περισσότερο ασβέστιο. Το γιαούρτι είναι, επίσης, άριστη πηγή ζωικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες είναι περισσότερο εύπεπτες από εκείνες του γάλακτος, γεγονός που αποδίδεται στις μεταβολές που προκαλούνται κυρίως από τη ζύμωση. Τα βακτήρια του γιαουρτιού έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και το προφυλάσσουν από διάφορα παθογόνα βακτήρια, που μπορούν να προκαλέσουν εντερίτιδες. Ιδιαίτερα ευεργετική είναι η κατανάλωση όταν ένα άτομο παίρνει αντιβιοτικά. Το γιαούρτι γίνεται καλύτερα ανεκτό από άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία στο γάλα ή ο οργανισμός τους δεν ανέχεται τη λακτόζη. Η κατανάλωσή του μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Η βάση, λοιπόν, για τα 4 από τα 5 πολύ γευστικά ντιπς, είναι το τυρί γιαουρτιού, το οποίο είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα σουρωτήρι, ένα μπωλ και μερικά κομμάτια γάζα ή τούλι. Στερεώνετε το σουρωτήρι πάνω στο μπωλ, το στρώνετε με τη γάζα και ρίχνετε μέσα την ποσότητα του γιαουρτιού που απαιτεί η συνταγή σας. Σφίγγετε λίγο την γάζα, την δένετε με ένα κορδελάκι και αφήνετε το γιαούρτι στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες ή όλη νύχτα. Όσο πιο πολλές ώρες το αφήσετε να στραγγίξει, τόσο πιο πηχτό θα γίνει το ντιπ σας. Αφού στραγγίσει, πετάτε το υγρό από το μπωλ και συνεχίζετε την παρασκευή σας. Το τυρί γιαουρτιού φυλάσσεται στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα.

Ας δούμε, λοιπόν, τις συνταγές μία-μία:

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Ντιπ αρακά με κάρυ

Ποσότητα: ίση με 1 ¼ φλυτζάνια

Χρόνος αναμονής και προετοιμασίας: 8 ώρες και 15 λεπτά

Υλικά:

  • 1 ½ φλυτζ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
  • 300 γρ. αρακά κατεψυγμένο, ξεπαγωμένο
  • ¼ φλυτζ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλάκια κάρυ (εγώ χρησιμοποίησα μέτριο)
  • 1 κουταλάκι κόλιανδρο τριμμένο
  • ½ κουταλάκι σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένο
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • ¼ κουταλάκι πιπέρι

Εκτέλεση:

Στραγγίστε το γιαούρτι στο ψυγείο, για 8 ώρες. Λιώστε τον αρακά στο πολυμίξερ. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μέτριο σουρωτήρι και με μια σπάτουλα σιλικόνης περάστε το, ώστε να το καθαρίσετε από τις φλούδες του.

Προσθέστε στο μείγμα το κάρυ, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και το τυρί γιαουρτιού και ανακατέψτε καλά. Σκεπάστε το και φυλάξτε το στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Ντιπ κόκκινης πιπεριάς

Ποσότητα: ίση με 2 φλυτζάνια

Χρόνος αναμονής και προετοιμασίας: 8 ώρες και 30 λεπτά

  • 4 κόκκινες πιπεριές (περίπου 250 γρ.)
  • 1 ½ κουταλάκι αλάτι και λίγο ακόμη αν χρειαστεί στο τέλος
  • 2 φλυτζάνια στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
  • 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες

Κόψτε τις πιπεριές στα δύο, κατά μήκος και αφαιρέστε τους σπόρους και τις μεμβράνες. Κόψτε τις σε μπαστουνάκια πλάτους 1 εκατοστού περίπου. Απλώστε τις σε ένα σκεύος, τη μια δίπλα στην άλλη με τη φλούδα προς τα κάτω, και πασπαλίστε με το αλάτι. Αν χρειαστεί, κάντε και δεύτερη στρώση. Σκεπάστε το σκεύος με το καπάκι του, ή με μια πλαστική μεμβράνη, και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 8 ώρες, ή όλη νύχτα.

Στραγγίστε το γιαούρτι στο ψυγείο για 8 ώρες. Σουρώστε τις πιπεριές και πετάξτε τα υγρά τους. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε το λάδι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τις πιπεριές, το σκόρδο και ανακατέψτε. Σκεπάστε το τηγάνι και χαμηλώστε την φωτιά. Μαγειρέψτε τις πιπεριές για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ ανακατεύοντας πού και πού.

Μεταφέρετε τις πιπεριές σε μέτριο σουρωτήρι τοποθετώντας το πάνω σε ένα μπωλ. Με μια σπάτουλα σιλικόνης βοηθήστε το μείγμα να περάσει από το σουρωτήρι και να μείνουν μόνο οι φλούδες. Πετάξτε τις φλούδες.

Προσθέστε στο μείγμα το τυρί γιαουρτιού και όσο αλάτι θέλετε και ανακατέψτε καλά. Σκεπάστε το και φυλάξτε το στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Ντιπ με ψητά κολοκύθια

Ποσότητα: ίση με 1 ½ φλυτζάνια

Χρόνος αναμονής και προετοιμασίας: 8 ώρες και 40 λεπτά

  • 1 ½ φλυτζ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
  • 3 μέτρια κολοκυθάκια
  • 12 σκελίδες σκόρδο, με τη φλούδα τους
  • 2 κουταλάκια ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • ¼ κουταλάκι πιπέρι

Στραγγίστε το γιαούρτι στο ψυγείο για 8 ώρες. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 260 ºC. Κόψτε τα κολοκυθάκια στα δύο, κατά μήκος, και λαδώστε τα με ένα πινέλο και από τις δύο πλευρές. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψάκι, μαζί με τα σκόρδα. Ψήστε τα 15 λεπτά, γυρίστε τα και ψήστε τα άλλα 15’, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Αφήστε να κρυώσουν.

Όταν κρυώσουν, πιέστε τις σκελίδες του σκόρδου, ώστε να βγει ο πολτός τους και ρίξτε τα στο μούλτι. Ρίξτε και τα κολοκυθάκια και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν πουρές. Προσθέστε το τυρί γιαουρτιού, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατέψτε λίγο ακόμη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σκεπάστε το και φυλάξτε το στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Ντιπ λιαστής ντομάτας και σκόρδου

Ποσότητα: ίση με 2 φλυτζάνια

  • 3 φλυτζάνια στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
  • 1 μεγάλο κεφάλι σκόρδου
  • 3 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 ½ κουταλάκι φρέσκο χυμό λεμονιού
  • ½ κουταλάκι σκόνη τσίλι
  • ½ φλυτζάνι λιαστές ντομάτες από βάζο με ελαιόλαδο, σκουπισμένες
  • 1 κουταλάκι λάδι από το βάζο με τις λιαστές ντομάτες
  • 3 κουταλιές φρέσκο μαιντανό, πολύ ψιλοκομμένο
  • αλάτι και πιπέρι, όσο θέλετε

Στραγγίστε το γιαούρτι στο ψυγείο για 8 ώρες. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Κόψτε την κορυφή του σκόρδου κατά ½ εκατοστό περίπου, έτσι ώστε να φανεί το εσωτερικό των σκελίδων. Τυλίξτε το σε ένα αλουμινόχαρτο. Ψήστε το για 1 ώρα. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και αφήστε το σκόρδο να κρυώσει. Πιέστε το πολτό του σκόρδου, ώστε να βγει από τις σκελίδες και ρίξτε το σε ένα μπωλ.

Προσθέστε το τυρί γιαουρτιού, την τριμμένη παρμεζάνα, τον χυμό λεμονιού και τη σκόνη τσίλι. Στο μούλτι χτυπήστε τις λιαστές ντομάτες, το ένα κουταλάκι ελαιόλαδο και 1 κουταλιά κρύο νερό, ώστε να γίνουν πάστα.
Μεταφέρετε την πάστα ντομάτας στο μπωλ με το μείγμα γιαουρτιού και προσθέστε όσο αλάτι και πιπέρι επιθυμείτε.

Σκεπάστε το και φυλάξτε το στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε. Σερβίρετε το ντιπ πασπαλισμένο με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Ντιπ ψητής μελιτζάνας

Ποσότητα: ίση με 1½  φλυτζάνια

Χρόνος αναμονής και προετοιμασίας: 2 ώρες και 30 λεπτά

  • 1 μέτρια μελιτζάνα (400 γρ. περίπου) καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 2 εκατοστών
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • ½ φλυτζάνι στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
  • 2 κουταλιές φρέσκο μαιντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά ταχίνι
  • αλάτι και πιπέρι, όσο επιθυμείτε

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 °C. Σε ένα μπωλ ανακατεύετε τους κύβους μελιτζάνας, το σκόρδο και το ελαιόλαδο. Απλώστε τα σε ένα ταψί και ψήστε τα για 20-25 λεπτά, μέχρι η μελιτζάνα να μαλακώσει πολύ. Αφήστε να κρυώσει.

Μεταφέρετε τη μελιτζάνα στο μούλτι και προσθέστε το γιαούρτι, τον μαϊντανό, τον χυμό λεμονιού και το ταχίνι και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σκεπάστε και βάλτε το ντιπ στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου, ώστε να δέσουν οι γεύσεις.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Συνοδέψτε αυτά τα 5 υγιεινά και ελαφριά ντιπς με μπαστουνάκια από διάφορα λαχανικά (σέλερι, καρότα, αγγούρι, πιπεριές σε διάφορα χρώματα), με κριτσίνια επιλογής σας ή ακόμη μπορείτε να ψήσετε αραβικές πίτες (απλές ή ολικής άλεσης) κομμένες σε τρίγωνα και πασπαλισμένες με λίγο σούμακ, παπαρουνόσπορο και σκόνη τσίλι.

Εύχομαι να τα απολαύσετε!

Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'