Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αντί για ψωμί... τυρόψωμο!

της Εύας Παρακεντάκη Συνταγέςψωμί, ζυμωτό ψωμί, σπιτικό ψωμί, σταρένιο ψωμί, γραβιέρα, εύκολο ψωμί, τυρόψωμο, νόστιμο ψωμί

Aχ αυτό το τυροψωμάκι! Κλέβει καρδιές... το τρώμε σκέτο, το τρώμε σαν μπαγκέτα σαντουιτσάκι, το κάνουμε μπρουσκέτα, ακόμη και φοκάτσια! Ψωμάκι του Θεού, που έλεγαν οι παλιοί, ε, λίγο εμπλουτισμένο!

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Υλικά:

  • 350 γρ. αλεύρι σταρένιο
  • 150 γρ. αλεύρι σικάλεως
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 250-300 γρ. νερό (με το μάτι)
  • 3 κ.σ. λάδι
  • 200 γρ. κρητική γραβιέρα

Εκτέλεση:

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τα αλεύρια, τη μαγιά και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, σιγά-σιγά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μία ελαστική και λεία ζύμη. 

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Την σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί. Προσθέτουμε το τυράκι.

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Πλάθουμε 3 ψωμάκια, τα αλείφουμε με λαδάκι και πασπαλίζουμε με τυράκι.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε κάτω από τα ψωμιά ένα ταψάκι με ζεστό νερό. Βάζουμε το ψωμί μας σε αυτή τη μορφή στόφας για 30 λεπτά, να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ανεβάζουμε τον φούρνο στους 180 και ψήνουμε περίπου για μισή ώρα.

photo: Εύα Παρακεντάκη
photo: Εύα Παρακεντάκη

Το ψωμί είναι έτοιμο, όταν το χτυπήσουμε από κάτω και ακουστεί ο ήχος του κούφιου.

* Η Εύα Παρακεντάκη διατηρεί το food blog Eva In Tasteland.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύας Παρακεντάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'