Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η Τέχνη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Εκμέκ πολίτικο αλλιώς, του Σταμάτη Τσίλια

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςτσουρέκι, κρέμα, σαντιγί, σιρόπι, παπαρουνόσπορος, εκμέκ, Πάσχα, περισσεύματα

Το εστιατόριο Malvasia, πίσω από το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, το ήξερα, το είχα δει από παλιά, όλο έλεγα να πάω κάποιο βράδυ αλλά δεν είχε τύχει. Με την ευκαιρία όμως της επιστροφής του Σταμάτη Τσίλια από το εξωτερικό (δούλεψε για ένα διάστημα σε ελληνικά εστιατόρια στη Μόσχα και το Μπάνσκο) πήγαμε μια μικρή παρέα την περασμένη Τετάρτη να δοκιμάζουμε τη νέα του κουζίνα. Και εκεί που λέγαμε διάφορα, για φαγητά και εστιατόρια τον ρωτάω «έχεις καμιά ιδέα για το τσουρέκι που μου περίσσεψε;» -«Θα σου φτιάξω ένα γλυκό αύριο και θα σου το στείλω» μου απαντάει. Και να το. Κόβεις το τσουρέκι σε φέτες, το ψήνεις στον φούρνο, το σιροπιάζεις, καλύπτεις με κρέμα ζαχαροπλαστικής και σαντιγί, πασπαλίζεις με παπαρουνόσπορο κι έχεις έτοιμο ένα πεντανόστιμο γλυκό.

photo: Σταμάτης Τσίλιας
photo: Σταμάτης Τσίλιας

Υλικά

Για τη βάση:

  • περισσεύματα από το τσουρέκι

Για το σιρόπι:

  • 200 γρ. νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα 4

Για την κρέμα:

  • 500 γρ. γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 αυγά
  • 1 πορτοκάλι, ξύσμα
  • 4 σταγόνες μαστιχέλαιο

Για την επικάλυψη:

  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • παπαρουνόσπορος για το τελείωμα

Εκτέλεση:

Σε λαμαρίνα απλώνουμε το τσουρέκι κομμένο σε φέτες και τις ψήνουμε στον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 15 λεπτά. Τις στρώνουμε σε ένα ταψάκι.

Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά. Αφού βράσει για τρία λεπτά, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το βάζουμε κατευθείαν στο ψυγείο

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη μαστίχα, αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να χλιαρύνουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Σταδιακά προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας διαρκώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να έχουμε μια σφιχτή κρέμα. Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε την επιφάνειά της με μεμβράνη, για να μη δημιουργηθεί πέτσα, και το βάζουμε στο ψυγείο.

Χτυπάμε τα υλικά για την επικάλυψη του γλυκού στο μίξερ, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί.

photo: Σταμάτης Τσίλιας
photo: Σταμάτης Τσίλιας

Για το στήσιμο του γλυκού:

Σιροπιάζουμε τα ψημένα κομμάτια από το τσουρέκι (κρύο σιρόπι, ζεστό τσουρέκι), τα καλύπτουμε με την κρέμα και από πάνω απλώνούμε με τη σαντιγί. Τελειώνουμε το γλυκό πασπαλίζοντας την επιφάνειά του με παπαρούνοσπορο και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα πριν από το σερβίρισμα.

Μόλις τρεις μάγειροι, ο chef Σταμάτης Τσίλιας (αριστερά) με τους δύο βοηθούς του, τον sous chef Γιώργο Φελεμέγκα και τον chef de partie Παναγιώτη Κουλογιάννη, δημιουργούν μικρά θαύματα κάθε βράδυ στην κουζίνα του Malvasia
Μόλις τρεις μάγειροι, ο chef Σταμάτης Τσίλιας (αριστερά) με τους δύο βοηθούς του, τον sous chef Γιώργο Φελεμέγκα και τον chef de partie Παναγιώτη Κουλογιάννη, δημιουργούν μικρά θαύματα κάθε βράδυ στην κουζίνα του Malvasia

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'