Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Φρούτα και λαχανικά, βιολογικά ή συμβατικά;

της Κικής Τριανταφύλλη Wikiφρούτα, λαχανικά, βιολογική καλλιέργεια, συμβατική καλλιέργεια, Ομάδα Εργασίας Περιβάλλοντος, EWG

Σας αρέσουν οι φράουλες; Τέλεια. Κι εμένα, τις  λατρεύω. Αν θέλoυμε, όμως, να τις τρώμε καθημερινά, θα πρέπει να φροντίζουμε να είναι βιολογικές, πράγμα όχι απαραίτητο για τα αβοκάντο. Σύμφωνα με τη "βρώμικη δωδεκάδα" του 2016, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομάδα Εργασίας Περιβάλλοντος (EWG), οι φράουλες συμβατικής καλλιέργειας έρχονται πρώτες στη λίστα με τα πιο επιβαρυμένα φρούτα και λαχανικά, αντίθετα το αβοκάντο είναι ο βασιλιάς στη λίστα με τα "15 καθαρά" συμβατικά προϊόντα. Νομίζετε ότι οι δικοί μας φραουλοπαραγωγοί στη Μανωλάδα χρησιμοποιούν λιγότερα φυτοφάρμακα από ό,τι οι συνάδελφοί τους στην Καλιφόρνια; Δεν το γνωρίζω αλλά αμφιβάλλω. Σίγουρα πολλά μπορεί να διαφέρουν πάντα, όμως είναι χρήσιμο να παρακολουθούμε τι συμβαίνει και αλλού. Το θέμα είναι ότι με την εντατικοποίηση της γεωργίας των τελευταίων πενήντα χρόνων και με τη χρήση χημικών ουσιών (εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα), τα φρούτα και τα λαχανικά έγιναν πιο ανθεκτικά και προσιτά σε όλους, πλην όμως οι συνέπειες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κακές, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον. Τα φυτοφάρμακα αποθηκεύονται στους ιστούς του οργανισμού μας, ενώ ταυτόχρονα μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Απάντηση στην αλόγιστη χρήση τους ήρθαν να δώσουν οι οργανικές καλλιέργειες και η βιολογική κτηνοτροφία –πράγμα που πιστοποιείται από ειδικούς οργανισμούς- που βασίζονται στην παραγωγή μόνο με φυσικά μέσα. Δεν είναι όμως πάντα εφικτό να προμηθευτούμε βιολογικά προϊόντα, μερικές φορές δεν έχουμε καν την επιλογή. Τι κάνουμε τότε; Αποφεύγουμε τα ύποπτα ή τα αντικαθιστούμε, αν είναι δυνατόν, με βιολογικά.

photo: nourishtheroots.com
photo: nourishtheroots.com

Ποιος το λέει; Η EWG.

Η Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) είναι μια μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση με έδρα την Ουάσιγκτον, που ιδρύθηκε το 1993, ειδικεύεται στην έρευνα και τη νομική υποστήριξη σε τομείς που αφορούν στις τοξικές χημικές ουσίες, τις γεωργικές επιδοτήσεις, τη δημόσια  γη, και την εταιρική υπευθυνότητα με αποστολή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, «να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της πληροφόρησης του κοινού για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος».

photo: nourishtheroots.com
photo: nourishtheroots.com

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η EWG ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της τις λίστες με τα περισσότερο και τα λιγότερο επιβαρυμένα φρούτα και λαχανικά. Στη «βρώμικη» τα σκήπτρα κρατάνε οι φράουλες ενώ στη λίστα με τα «15 καθαρά», πρώτο και καλύτερο ανάμεσα στα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας, στα οποία ανιχνεύτηκαν τα λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, έρχεται το αβοκάντο. Με την ευκαιρία, να σας πω ότι τα κρητικά αβοκάντο είναι τα πιο νόστιμα του κόσμου.

Αναλυτικά, η «βρώμικη δωδεκάδα» του 2016, περιλαμβάνει τα 12 πιο βεβαρυμμένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων φρούτα και λαχανικά, που προέρχονται από συμβατικές καλλιέργειες. Οι αξιολογήσεις της EWG έγιναν με βάση την ανάλυση των δεδομένων για το 2014 του Υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α., μετά από δοκιμές σε χιλιάδες δείγματα φρούτων και λαχανικών.  Η EWG προτείνει στους καταναλωτές να προτιμούν βιολογικά φρούτα και λαχανικά, αν πρόκειται για αυτά τα 12, αντίθετα σύμφωνα με την έρευνά της απαλλάσσονται τα «15 καθαρά».

Η «βρώμικη δωδεκάδα» της EWG  για το 2016:

  1. Φράουλες
  2. Μήλα
  3. Νεκταρίνια    
  4. Ροδάκινα
  5. Σέλερι
  6. Σταφύλια
  7. Κεράσια
  8. Σπανάκι
  9. Ντομάτες
  10. Πιπεριές
  11. Ντοματίνια
  12. Αγγουράκια
photo: nourishtheroots.com
photo: nourishtheroots.com

Τα «15 καθαρά» της EWG για το 2016:

  1. Αβοκάντο
  2. Καλαμπόκι
  3. Ανανάς
  4. Λάχανο
  5. Αρακάς
  6. Κρεμμύδια
  7. Σπαράγγια
  8. Μάνγκο
  9. Παπάγια
  10. Ακτινίδια
  11. Μελιτζάνες
  12. Πεπόνι
  13. Γκρέιπφρουτ
  14. Πεπόνι Cantalupe
  15. Κουνουπίδι

Κατά τα άλλα, αν θέλουμε να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε φυτοφάρμακα καλό θα ήταν:

  • Να  πλένουμε καλά φρούτα και λαχανικά, γιατί μπορεί μεν κάποιες ποσότητες τοξικών χημικών ουσιών να καταλήγουν στη σάρκα τους, οι περισσότερες όμως ανιχνεύονται στην επιφάνειά τους.
  • Να μαγειρεύουμε τα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας, γιατί συνήθως το βράσιμο μειώνει τα επίπεδα φυτοφαρμάκων.
  • Bιολογικά ή συμβατικά, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού οπότε τρώμε φρούτα και λαχανικά καθημερινά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'