Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μαγειρίτσα για όλους, χορτοφάγους και vegans

της Εύης Σκούρα Συνταγέςμαγειρίτσα, μανιτάρια, μαρούλια, αντίδια, χορτοφάγος, vegan, Πάσχα, έθιμα, πασχαλινά έθιμα

Παρόλο που είμαι άνθρωπος χωρίς ιδιαίτερες παραξενιές στο φαγητό και γενικά τρώω τα πάντα, θα εξομολογηθώ πως την παραδοσιακή μαγειρίτσα την έχω φάει μόνο μια φορά στη ζωή μου. Κι αυτό μόνο γιατί τα εντόσθια ήταν τόσο ψιλοκομμένα, που δεν καταλάβαινες και πολύ τι έτρωγες. Αφήστε που ήμουν και μικρή τότε. Τα εντόσθια είναι οι μοναδικές τροφές που δεν μπορώ να φάω με τίποτα, όπως κι αν έχουν μαγειρευτεί. Είπα, λοιπόν, κι εγώ να δοκιμάσω την μαγειρίτσα με μανιτάρια για τους συμπάσχοντες και για τους χορτοφάγους και vegans. Αυτή τη μαγειρίτσα, λοιπόν, θα μπορούσα να την τρώω συνέχεια. Ξέρω πως δεν ανακάλυψα την Αμερική με αυτή τη συνταγή, κυκλοφορούν πολλές στο διαδίκτυο και σε βιβλία μαγειρικής. Αλλά μια και την δοκίμασα, είπα να την μοιραστώ μαζί σας. Είναι προσαρμοσμένη από αυτή του Ηλία Μαμαλάκη.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Πέρα από την παραδοσιακή εκδοχή με το αυγολέμονο, που αγαπώ πολύ, σας προτείνω και τη vegan εκδοχή, χωρίς αυγά. Την δοκίμασα και ομολογώ πως με ξάφνιασε ευχάριστα. Είναι ιδανική όχι μόνο για τους vegans αλλά και για όσους αποφεύγουν τα αυγά για λόγους υγείας. Εδώ πρέπει να πω πως ο κύριος Μαμαλάκης σημειώνει πως μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα πιο ελαφρύ αυγολέμονο μόνο με ασπράδια αυγών. Οπότε, διαλέξτε και πάρτε. Η σούπα αυτή, που λέτε, έχει αντίδια και μαρούλια. Αν σκεφτείτε και τις πολύτιμες ευεργετικές ιδιότητες των μανιταριών, θα συνειδητοποιήσετε πως έχετε ένα πιάτο δυναμίτη!

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα

Μερίδες: 4

Υλικά:

  • 500 γρ. διάφορα μανιτάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια (χρησιμοποίησα λευκά και πλευρώτους)
  • 3-4 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • ¼ φλυτζάνι (55 γρ.) ρύζι νυχάκι
  • ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 100 γρ. φύλλα μαρουλιού (περίπου ¼ μαρούλι), χοντροκομμένα
  • τα τρυφερά μέρη από 500 γρ. αντίδια (300-350 γρ.), χοντροκομμένα
  • 30 γρ. άνηθο (¼ ματσάκι περίπου) ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο:

  • 3 μεσαία αυγά (χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους)
  • τον χυμό από 2 λεμόνια

Vegan εκδοχή (χωρίς αυγά):

  • τον χυμό από 2 λεμόνια
  • 2 κουταλιές κορν φλάουρ

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν λίγο και να μαλακώσουν.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα χόρτα και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε 2-3 φλυτζάνια νερό και όσο αλάτι θέλουμε και αφήνουμε να βράσει, για περίπου 30 λεπτά.

Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών και, μόλις αφρατέψουν, ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ρίχνουμε 1-2 κουτάλες από το ζουμί της σούπας μέσα στα αυγά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στη σούπα και η μαγειρίτσα μας είναι έτοιμη.

Για τη vegan εκδοχή:

Ανακατεύουμε τις 2 κουταλιές κορν φλάουρ μέσα στον χυμό λεμονιού και ρίχνουμε το μείγμα στη σούπα. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση και είναι έτοιμο.

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Αν αποφασίσετε να φτιάξετε αυτή την μαγειρίτσα με μανιτάρια για το Πάσχα, εύχομαι να την ευχαριστηθείτε! Σας εύχομαι καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'