Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η τούρτα κρέμα φουντούκι-σοκολάτα-φυστικοβούτυρο της Νιόβης

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςτούρτα, γενέθλια, φυστικοβούτυρο, κουβερτούρα, frosting, βουτυρόκρεμα, φουντούκια, κρέμα φουντουκιού, Nutella, Merenda

Το Νιοβάκι μας έγινε 30 χρονών, ναι τριάντα, δεν είναι τρομερό; Αχ πώς μεγαλώνουν έτσι γρήγορα αυτά τα παιδιά! (λέμε τώρα). Τέλος πάντων, τον σχεδιασμό του εορτασμού τον συζητάμε εδώ και πολύ καιρό, γιατί δεν είναι και λίγο πράγμα. Στα δικά μου τριάντα είχα πέσει σε μια βαθιά μαύρη τρύπα, γιατί μου φαινόμουν γριά, δεν έφτιαξα τούρτα, δεν κάλεσα του φίλους μου –λάθος- απλά ξόρκισα και τη θλίψη μου και την (έτσι το έβλεπα τότε) ρημαδοσυνήθεια των γενεθλίων σε κάποιο μπαρ μαζί με μερικές φίλες μεγαλύτερες από μένα, όπου σε κάτι σαν group therapy με διαβεβαίωσαν ότι δεν είναι τίποτα, κι αυτό περνάει. Πράγματι, εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι το φαινόμενο των γηρατειών στα τριάντα ήταν απατηλό. Προς το παρόν, και μετά από άλλα τόσα χρόνια, δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα στις αντοχές μου, ίσα ίσα, εκτός από το ότι δεν μ’ αρέσει πια να ξενυχτάω, εκτός κι αν πρόκειται να πίνουμε νεκρόνι (καλά διαβάσατε δεν είναι λάθος) στο Κάιν, κοντά στο 1ο Νεκροταφείο, και να σκάμε στα γέλια. Και χαίρομαι πάρα πολύ που η Νιόβη κανόνισε να μαζευτούν τα φιλαράκια της από την Αγγλία και την Ολλανδία για ένα σαββατοκύριακο εορτασμών. Το έκαψαν και καλά έκαναν, αλλά δεν σας λέω πού και πώς γιατί θα με σκοτώσει. Μου έστειλε όμως φωτογραφία και συνταγή της τούρτας από το pre-party, που έγινε στο σπίτι με γονείς, λοιπούς συγγενείς και στενούς φίλους μαζί με το εξής σημείωμα:

  • Η συνταγή προέκυψε μετά από brainstorming με την κολλητή μου, πίνοντας (πολλά) κοκτέιλ στο μπαρ που θα κάνω το γενέθλιο  
  • Ω ναι, έκανα έρευνα στο ίντερνετ και κατέληξα σε κέικ της Nigella και nutella-peanutbutter frosting αγνώστου food blogger εξ Αμερικής
  • Λίστα για ψώνια: 6 αυγά (μεγάλα), βούτυρο χωρίς αλάτι, Nutella / Merenda (1 μεγάλο βάζο 750 gr ή 2 μικρά των 400 gr) ή σπιτική φουντουκόκρεμα, φουντούκι τριμμένο, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, 1 βάζο φυστικοβούτυρο, ζάχαρη άχνη, 2 πακετα καραμελίτσες Smarties, πλαστικά κουτάλια κατά προτίμηση μεγάλα
  • Το frosting θέλει τις διπλές ποσότητες και το ψήσιμο 5-10 λεπτά λιγότερο, για να μείνει πιο υγρό το κέικ                                                                                   

Φιλιά!

Ν. 

Υλικά για το κέικ

photo: Νιόβη Σέττα-Καφφετζή
photo: Νιόβη Σέττα-Καφφετζή
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 125 γρ. μαλακό ανάλατο βούτυρο
  • 400 γρ. Nutella/Merenda/σπιτική κρέμα φουντουκιού (1 μεγάλο βάζο)
  • 1 κ.τ.σ. Frangelico, άλλο λικέρ, ρούμι ή νερό
  • 100 γρ. τριμμένο φουντούκι
  • 100 γρ. κουβερτούρα 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι να γίνουν μαρέγκα, αλλά όχι πολύ σφιχτή. Σε άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με την κρέμα φουντουκιού, προσθέτουμε το λικέρ, του κρόκους και τα τριμμένα φουντούκια. Ανακατεύουμε με μαρίζ και προσθέτουμε τη σοκολάτα, αφού την λιώσουμε στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί. Προσοχή, πρέπει να είναι κρύα. Ρίχνουμε τέλος τη μαρέγκα, λίγη κάθε φορά, και ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο τσέρκι διαμέτρου 23 εκατοστών, αφού την βουτυρώσουμε και την αλευρώσουμε ή σκεπάσουμε με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι να δούμε ότι το κέικ αρχίζει να ξεκολλάει από τα πλαϊνά της φόρμας. Το βγάζουμε από τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα.

Υλικά για το frosting (βουτυρόκρεμα)

  • 115 γρ. φυστικοβούτυρο (όχι με χαμηλά λιπαρά / μη σκέπτεσαι τις θερμίδες / μια φορά το χρόνο θα την φας αυτή την τούρτα)
  • 115 γρ. Nutella/Merenda/σπιτική κρέμα φουντουκιού
  • 5 κ.τ.σ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 225 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ¾ κ.τ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κ.τ.γλ. αλάτι
  • 75 γρ. κρέμα γάλακτος

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο μαζί με το φυστικοβούτυρο και τη φουντουκόκρεμα, μέχρι να γίνει ένα απαλό και κρεμώδες μείγμα, για περίπου 3-5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε προοδευτικά τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι και την κρέμα γάλακτος. (Προσοχή, μη ρίξετε όλη μαζί τη ζάχαρη γιατί θα καταλήξει στους τοίχους της κουζίνας και θα σκεπάσει ότι υπάρχει πάνω στον πάγκο). Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να γίνει μείγμα απαλό και ελαφρύ. Τα βοηθάμε να ξεκολλήσουν από τα τοιχώματα του μπολ, ανακατεύοντας κάθε τόσο με μια μαρίζ.

Τιπς (δικά μου):

Θα πρότεινα τη μείωση της θερμοκρασίας στους 165 βαθμούς και την αύξηση του χρόνου ψησίματος στα 55-60 λεπτά, αν είναι απαραίτητο, αλλά δεν θέλω να σας πάρω στο λαιμό μου πριν την κάνω εγώ η ίδια.

Το στόλισμα της τούρτας είναι υπόθεση εντελώς προσωπική. Αν θέλεις κόβεις το κέικ στη μέση με ένα κοφτερό μαχαίρι, προσεκτικά και οριζόντια. Βάζεις λίγη κρέμα στην επιφάνεια του ενός κομματιού, κολλάς από πάνω το δεύτερο και καλύπτεις με την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα. Αλλά δεν είναι απαραίτητο. Την τυλίγεις απλά με το frosting και τη στολίζεις κατά βούληση. Μαρεγκάκια, τριμμένο φουντούκι, μερικές σταγόνες πηχτής σαντιγί, καραμελίτσες ή ψιλοκομμένα φρουί γλασέ είναι ό,τι πρέπει για τη διακόσμηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'