Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Λαζαράκια, τα ψωμάκια του παλιού καιρού

της Ξανθής Μπαξεβάνη Συνταγέςλαζαράκια, Σάββατο του Λαζάρου, ψωμάκια, έθιμα, παράδοση, παραδοσιακά ψωμάκια, πασχαλινά έθιμα, κάλαντα του Λαζάρου, εύκολα ψωμάκια, μαγιά, κανέλα

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Ήρθι ού Λάζαρους βαβά
του κου’φνάκι μ’ θέλει αυγά
η τσιπούλα μ΄κουκουσούλεις
τα χεράκια μ΄πενταρούλεις

Στην πατρίδα μου, από την Πέμπτη, προπαραμονή του Λαζάρου, τα κορίτσια με τη βοήθεια των μανάδων τους ετοίμαζαν καλαθάκια ανθοστολισμένα με διάφορα εποχιακά λουλούδια και το πρωί της Παρασκευής, σε ομάδες, τραγουδούσαν από σπίτι σε σπίτι τα πολυάριθμα τραγούδια του Λαζάρου - απόσπασμα αυτό που παραθέτω από πάνω με την τοπική ντοπιολαλιά.

Τα τραγούδια πολλά, ανάλογα με την οικογένεια, και τα φιλέματα ανάλογα με τις δυνατότητες της οικογένειας, ήταν αυγά, καρύδια ή μικρό χρηματικό ποσό. Όλα αυτά είναι χαραγμένα στη μνήμη μου από την παιδική ηλικία. Δυστυχώς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα παιδιά στο χωριό ελάχιστα και το έθιμο σταμάτησε. Η Όλγα έχει υπέροχες αναρτήσεις με εξαιρετικό υλικό κειμένων και εικόνων για το συγκεκριμένο έθιμο και, επειδή τα μέρη μας γειτνιάζουν, κάθε φορά που τα διαβάζω συγκινούμαι φέρνοντας στο μυαλό μου εκείνες τις εικόνες. Μπορείτε να τα διαβάσετε εδώεδώ και εδώ - μη τα χάσετε.

Με όλα αυτές τις μνήμες θέλησα φέτος να υλοποιήσω μια επιθυμία χρόνων, να φτιάξω τα Λαζαράκια, κάτι που δεν το θυμάμαι στα μέρη μου αλλά σαν ιδέα μου άρεσε πολύ. Τα Λαζαράκια ή Λαζαρίνες είναι μοσχομυριστά ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου, τα συναντάμε περισσότερο σε νησιωτικές περιοχές της πατρίδας μας, ακόμη και σήμερα προσφερόταν δε στα κορίτσια που έλεγαν τα κάλαντα. Τη συνταγή τους την «έκλεψα» από τη σελίδα της Όλγας και σας την παραθέτω όπως εγώ την πείραξα λίγο.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Λαζαράκια

Τα υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
  • 40 γρ. μαγιά νωπή
  • 150 ml  ελαιόλαδο
  • 1 δοσομετρική κούπα ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα (προαιρετικό)
  • σταφίδες
  • 3 ξυλάκια μεγάλα κανέλας για το κανελόζουμο
  • 400 ml  κανελόζουμο

Διαδικασία

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε 3 κούπες νερό μαζί με τα ξύλα κανέλας και βράζουμε 1 λεπτό. Στραγγίζουμε σε μια κανάτα το κανελόζουμο και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μια λεκάνη βάζουμε τη μαγιά με μια κουταλίτσα ζάχαρη και προσθέτουμε λίγο από το κανελόζουμο. Διαλύουμε τη μαγιά με τη βοήθεια σύρματος κουζίνας και προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας αλεύρι φτιάχνοντας έναν αραιό χυλό. Το αφήνουμε 15 λεπτά σε χλιαρό φούρνο (45-50 βαθμούς) για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε λίγο τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο. Σε λεκάνη ή τον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το αλεύρι, κάνουμε ένα λακουβάκι και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το μείγμα ζάχαρης-ελαιολάδου και το μισό κανελόζουμο. Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο κανελόζουμο.

Θα πρέπει να πάρουμε μια ζύμη εύπλαστη, που δεν θα κολλάει ούτε στα χέρια μας ούτε στη λεκάνη. Για όσους έχουν μίξερ που ζυμώνει, η διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη. Κάνουμε μια μπάλα τη ζύμη μας και την τοποθετούμε σε χλιαρό φούρνο για 45 λεπτά να φουσκώσει. Πλάθουμε μετά τα «ανθρωπάκια Λαζαράκια» τοποθετώντας στο εσωτερικό τους σταφίδες.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Τοποθετούμε τα Λαζαράκια σε λαμαρίνα ψησίματος στρωμένη με χαρτί ψησίματος και αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν για 1 με 1½ ώρα. Με πινέλο αλείφουμε τα Λαζαράκια με ζαχαρόνερο κι αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και στις αντιστάσεις, για 40-45 λεπτά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν. Τα φυλάσσουμε τυλιγμένα σε καθαρές πετσέτες ή σε σακουλάκια διατήρησης τροφίμων.

Παρατηρήσεις
Εγώ χώρισα τη ζύμη σε οκτώ ίσα μέρη. Με το καθένα άνοιγα, με τη βοήθεια ενός μικρού πλάστη, ένα μικρό φύλλο, το γέμιζα με σταφίδες και μετά το έκλεινα σχηματίζοντας το ανθρωπάκι. Με μικρό μέρος ζύμης έφτιαχνα κορδόνια για το στόλισμα. Για μάτια χρησιμοποίησα γαρίφαλα.

Αντί ζαχαρόνερου, διέλυσα μισό κουταλάκι μέλι σε πολύ λίγο νερό και με πινέλο τα άλειψα και μετά τα πασπάλισα με λίγο σουσάμι. Με αυτά τα υπέροχα ανθρωπάκια σας αφήνω κι εύχομαι να περάσετε ένα υπέροχο Πάσχα.

*Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ξανθής Μπαξεβάνη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'