Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το λαχταριστό σπιτικό παγωτό σύκο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τυλίγουμε ντολμαδάκια: με πλιγούρι και κύμινο

της Εύης Σκούρα Συνταγέςμεζέδες, ντολμαδάκια, αμπελόφυλλα, πλιγούρι, κύμινο, νηστίσιμα, νηστεία, εύκολη συνταγή, εύκολα ντολμαδάκια, ντολμαδάκια γιαλαντζί

Επιστροφή στην παράδοση σήμερα με ένα αγαπημένο φαγητό πολλών, τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα. Μετά από αυτά με καβούρι και ρύζι και σάλτσα με κρόκο Κοζάνης, επέλεξα να φτιάξω μια πιο παραδοσιακή συνταγή κι έτσι γέμισα τα ντολμαδάκια με πλιγούρι, ντομάτα, μπόλικο κρεμμύδι και κύμινο. Πρόκειται για μια συνταγή από τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα από την Ρόδο, όμως παρόμοιες συναντάει κανείς και στην Κρήτη. Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα συνταγών με ντολμάδες και ντολμαδάκια. Σιγά σιγά θα δοκιμάσουμε κι άλλες παρέα.

Τη συγκεκριμένη την βρήκα στο βιβλίο της Νταϊάνας Κόχυλα, «Η Ελλάδα της Γεύσης». Κάτι πολύ ενδιαφέρον, που αναφέρεται στο βιβλίο, είναι πως στην Κάλυμνο (την οποία δεν έχω επισκεφτεί ακόμα) και πιθανόν και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων, τα αμπελόφυλλα τα αποξηραίνουν περνώντας τα σε μια κλωστή σαν στεφάνι και αφήνοντάς τα κρεμασμένα μερικές εβδομάδες για να ξεραθούν τελείως. Είναι πολύ εύθραυστα μετά, αλλά μόλις μουσκέψουν και ανακτήσουν τους χυμούς τους, είναι πάλι αρωματικά και νόστιμα. Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία, που δεν την είχα ξανακούσει, είναι ότι στη Ρόδο και στη Νίσυρο χρησιμοποιούνται και τα φύλλα των κυκλάμινων για το τύλιγμα ντολμάδων (και οι βολβοί τους γίνονται γλυκό του κουταλιού!).

Και για να μην ξεχνιόμαστε, διαβάστε εδώ για τις πολύτιμες ευεργετικές ιδιότητες των αμπελόφυλλων καθώς και πληροφορίες για την διατήρησή τους. Αυτά που χρησιμοποίησα εγώ τα είχα αγοράσει φρέσκα και αφού τα ζεμάτισα, τα φύλαξα στην κατάψυξη. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμπελόφυλλα σε άλμη.

Χρόνος προετοιμασίας: 3 ώρες και 15 λεπτά (2 ώρες αναμονή)

Μερίδες: 8 ως 10

Υλικά:

  • 300 γρ. αμπελλόφυλλα
  • 220 γρ. πλιγούρι
  • 700 γρ. περίπου ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 850 γρ. ώριμες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη
  • 125 ml ελαιόλαδο και ακόμη (+3 με 4 κουταλιές επιπλέον για το μαγείρεμα)
  • 2 κουταλάκια κύμινο σε σκόνη
  • 1 φλιτζάνι περίπου ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  • ½ φλιτζάνι περίπου ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
  • χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Αναμειγνύετε το πλιγούρι, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες και το λάδι σε ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το κύμινο και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε και αφήνετε το πλιγούρι να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες. Αφού φουσκώσει, προσθέτετε το δυόσμο και τον άνηθο.

Εντωμεταξύ, αν χρησιμοποιείτε φρέσκα αμπελόφυλλα ή αμπελόφυλλα σε άλμη, τα πλένετε καλά και τα ζεματάτε σε μεγάλη κατσαρόλα (ή και τμηματικά, αν χρειάζεται) για 3-4 λεπτά. Στραγγίζετε και ξεπλένετε αμέσως με κρύο νερό. Αφήνετε στην άκρη όσα είναι πολύ μικρά ή σκισμένα. Τυλίγετε τα ντολμαδάκια (δείτε τη φωτογραφία αν χρειάζεστε οδηγίες) βάζοντας ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο.

Στρώνετε στον πάτο μιας κατσαρόλας τα πολύ μικρά ή σκισμένα φύλλα, που έχετε φυλάξει, και τοποθετείτε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, σε στρώσεις. Ρίχνετε τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτετε τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να καλύψετε ίσα-ίσα τα ντολμαδάκια. 

Βάζετε από πάνω ένα αναποδογυρισμένο πιάτο, για να κρατηθούν στην θέση τους όσο βράζουν, και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Τα σιγοβράζετε μέχρι να πιουν το νερό τους, για περίπου 40 λεπτά. Αποσύρετε από την φωτιά και σερβίρετε. Συνοδεύονται ωραιότατα με γιαούρτι.

Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'