Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τι ταΐζεις το παιδί σου;

του Σπύρου Σεραφείμ Wikiπαιδιά, παχυσαρκία, υγιεινή διατροφή, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, κολατσιό

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά μας παχαίνουν από την κρίση. Το 50% από αυτά είναι υπέρβαρα, λόγω φθηνής και «κακής» τροφής.

photo: wendolonia.com
photo: wendolonia.com

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, Ευθύμιος Καπάνταης, είναι σαφής: «Η οικονομική κρίση παχαίνει τα παιδιά», αφού -σύμφωνα με τον ίδιο- καταναλώνεται «φθηνή και κακή τροφή». Με τη γλώσσα των αριθμών, τα στοιχεία ερευνών για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα δεν εμπνέουν αισιοδοξία, καθώς -κατά τους ειδικούς- τα τελευταία 10 χρόνια καταγράφονται αυξητικές τάσεις: Το ποσοστό των παιδιών άνω του φυσιολογικού βάρους αγγίζει το 50%. Έτσι, φευ, κερδίσαμε την πρώτη θέση στις ευρωπαϊκές χώρες, με παιδάκια έτοιμα για σούμο.

Σημασία έχουν τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας – έπειτα από έρευνα που διεξήχθη πανελλαδικά, σε σύνολο 5.682 παιδιών: το 48% των παιδιών ηλικίας 7 ετών και το 54% των παιδιών ηλικίας 9 ετών είχε βάρος παραπάνω του κανονικού. Δηλαδή, ποσοστό υψηλότερο απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη.

Από την ίδια έρευνα αναδεικνύεται ότι το διατροφικό περιβάλλον των δημοτικών σχολείων αποτελεί έναν σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα σε ό,τι αφορά το αυξημένο ποσοστό εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας. Είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό στα σχολεία που διαθέτουν στους μαθητές φρέσκα φρούτα, φρέσκα λαχανικά, γάλα, γιαούρτι. Την ίδια στιγμή, αν κοιτάξεις τα παιδιά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τα διαθέτουν όλα αυτά, θα διαπιστώσεις ότι φορούν ρούχα “small”, σε αντίθεση με συνομήλικά τους στη χώρα μας.

Είναι δεδομένη η δυσκολία να πείσεις ένα παιδί να τραφεί υγιεινά. Τι θα προτιμήσει; Το βρασμένο μπρόκολο με μια μπριζόλα ή την μπριζόλα με μια τηγανιά πατάτες; Τη φασολάδα ή την πίτσα; Το κουνουπίδι ή τα πιτόγυρα; Τις μπάρες δημητριακών ή την τυρόπιτα – εναλλακτικά με κρουασάν ή μπισκότα; Εδώ, βέβαια, παίζει ρόλο η δική σου «ντρίπλα» ως γονέας και πώς θα καταφέρεις να θρέψεις σωστά το παιδί σου – κι ενώ οι προσλαμβάνουσες από τον περίγυρο δεν βοηθούν. Όταν ο Νικολάκης από απέναντι είναι κάθε μέρα στο fast foodάδικο της γειτονιάς και κατεβάζει δυο-δυο τα burgers, πώς να περάσεις στο σπλάχνο σου ότι είναι πιο θρεπτικές οι μπάμιες; Εδώ ούτε εσύ δεν τις τρως.

Σε αυτό ακριβώς εστίασε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, λέγοντας ότι πολλοί Έλληνες δεν ασχολούνται με το φαγητό και δεν υπάρχει οργάνωση. Άμα στα ντουλάπια της κουζίνας έχεις σνακ και εν γένει «σαβούρες», αυτά θα φας – σιγά μην αναζητήσεις λαχανάκια Βρυξελλών. Στη χώρα μας υπάρχει απομάκρυνση από τη μεσογειακή διατροφή, που περιλαμβάνει όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ψάρια. Την ίδια στιγμή, πολλοί θεωρούν ότι τρώγοντας -για παράδειγμα- μακαρόνια, που είναι χορταστικά (και παχυντικά) κάνουν οικονομία. Τα ίδια χρήματα δεν έχουν, όμως, και οι φακές;

«Ναι, αλλά τα μακαρόνια είναι πιο νόστιμα», θα σου απαντήσει το παιδί σου, που και μόνο στο άκουσμα ότι είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, σηκώνει το τηλέφωνο για να παραγγείλει φαγητό απέξω – ενώ τρώει ήδη πατατάκια. Και τσιμπάς κι εσύ...

* Ο Σπύρος Σεραφείμ είναι δημοσιογράφος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'