Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςκουλουράκια μαστίχας, πασχαλινά κουλούρια, Πάσχα, μαστίχα, μαστιχέλαιο, βούτυρο, αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, Στέλιος Παρλιάρος, Κέικ φλάουρ, μπέικιν πάουντερ

Τα ζυμώματα και το βάψιμο των αυγών γίνονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη. Η μαμά μου πάλι είχε πάντα έτοιμα, τα κόκκινα αυγά και τα κουλουράκια της, από τη Μεγάλη Τρίτη. Γιατί αυτό συμβαίνει, αν ηχεί μέσα στο κεφάλι σου η φωνή της γιαγιάς. που σου λέει στα ρουμελιώτικα «ανάγκασε» δηλαδή βιάσου, κάνε γρήγορα, τέλειωνε. Σήμερα, λοιπόν, που σκέφτομαι ποια κουλουράκια θα κάνω φέτος, ψάχνω συνταγές. Υπάρχουν πολλές, άπειρες θα έλεγα, και κάθε οικογένεια έχει τη δική της. Για αλλαγή θα φτιάξω τα υπέροχα βουτυρένια τραγανά και μάλλον σκληρούτσικα κουλουράκια του Στέλιου Παρλιάρου, γιατί τα δοκίμασα και μου άρεσαν πολύ. Εχουν μαστίχα, το διακριτικό άρωμά της τους πάει πάρα πολύ αλλά και χωρίς το χιώτικο άγγιγμά της είναι θαυμάσια, αρκεί το άρωμα του φρέσκου βουτύρου, για να τα λατρέψουν όσοι τα δοκιμάσουν. Σας έχω εδώ δυο συνταγές, μια με το καινούργιο αλεύρι Κέικ Φλάουρ της Αλλατίνη και άλλη μια αντίστοιχη με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Διαλέγετε και παίρνετε. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και ξύσμα λεμονιού, αρκεί να είναι βιολογικό και ακέρωτο.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

1η συνταγή

Υλικά

  • 400 γρ. αλεύρι Κέικ Φλάουρ
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κ.τ.γλ. μαστίχα τριμμένη
  • 30 γρ. γάλα
  • αυγό και γάλα για το άλειμμα

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και τα ζυμώνουμε με το φτερό. Όταν ομογενοποιηθούν. αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα, το πλάθουμε σε κορδόνι, το κόβουμε σε κομμάτια και με αυτό φτιάχνουμε στρογγυλά ή μακρόστενα  κουλουράκια σαν πλεξούδες. Χτυπάμε το αυγό με το γάλα, αλείφουμε την επιφάνειά τους και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Ο Στέλιος Χρυσανθίδης είναι ανηψιός και ο πιο στενός συνεργάτης του Στέλιου Παρλιάρου, photo: Κική Τριανταφύλλη
Ο Στέλιος Χρυσανθίδης είναι ανηψιός και ο πιο στενός συνεργάτης του Στέλιου Παρλιάρου, photo: Κική Τριανταφύλλη

2η συνταγή

  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 15 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 κ.τ.σ. όχι πολύ γεμάτη)
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κύβους
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά + 1 επιπλέον για άλειμμα
  • ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα
  • 1/3 κ.τ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη ή 6-7 σταγόνες μαστιχέλαιο*

Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πλάθουμε μικρές λεπτές πλεξούδες ή στρογγυλά κουλουράκια, τα απλώνουμε σε λαμαρίνα σκεπασμένη με λαδόκολλα, τα αλείφουμε με το αυγό αφού το χτυπήσουμε ελαφρά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά.

Τιπς:

  • Η ζύμη για τα κουλουράκια δεν παγώνει, μπορούμε λοιπόν να την φυλάξουμε και στην κατάψυξη και να τα ψήνουμε σταδιακά.
  • Το μαστιχέλαιο το βρίσκουμε, όπως και τη μαστίχα, σε σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με χιώτικα προϊόντα. Δίνει ωραίο άρωμα σε γλυκά, κουλουράκια, κέικ, κρέμες και παγωτά και είναι προτιμότερο από τη μαστίχα, γιατί δεν πικρίζει αν πέσει λίγο παραπάνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'