Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Θερινό ριζότο με θράψαλα Ατλαντικού και μανιτάρια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μαρμελάδα φράουλα για πικάντικους μεζέδες

της Ξανθής Μπαξεβάνη Συνταγέςμαρμελάδα, μαρμελάδα φράουλα, φράουλες, ζάχαρη, μπαλσάμικο

Αυτή είναι μια μαρμελάδα από εκείνες που δεν τις τρως με βούτυρο πάνω στο ψωμί σου, αλλά την συνδυάζεις με τυριά ή με κρακεράκια, ως συνοδευτικά σε ένα γεύμα ή για ένα ποτήρι κρασί ή ό,τι άλλο εσύ θέλεις να συνοδεύσεις. Η ιδέα είναι από τα πρόσφατα αποκτηθέντα βιβλία μου με τη δική μου -πάντα- ματιά. Επειδή οι φράουλες είναι φρούτα με πολύ λίγη πηκτίνη, όλοι συνιστούν προσθήκη ζάχαρης με πηκτίνη ή πηκτίνη μήλου. Σε άλλη μαρμελάδα, που κάνω με ξινόμηλα και μπαχαρικά, δεν χρειάζεται καμία προσθήκη, συνυπάρχει το μήλο. Η άλλη λύση είναι να βράσεις τη μαρμελάδα πολύ, κάτι που δεν θέλω και έτσι σκέφτηκα ένα κόλπο που θα σας γράψω πιο κάτω.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Μαρμελάδα φράουλα με πράσινο πιπέρι και βαλσαμικό

Για 4 βαζάκια των 220 γρ.:

  • 1 κιλό φράουλες ώριμες και γερές
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 25 ml βαλσάμικο ξύδι
  • 1 κουτ. γλυκού πράσινο πιπέρι σε κόκκους

Διαδικασία

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Σε μια λεκάνη βάζουμε τις φράουλες με τα κοτσανάκια τους και προσθέτουμε νερό. Τις ξεπλένουμε και προσθέτουμε ξανά νερό κι αφήνουμε περίπου 15 λεπτά. Δεν βγάζουμε τα κοτσανάκια τους, γιατί θα ρουφήξουν νερό, κάτι που δεν θέλουμε. Καθαρίζουμε τις φράουλες και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Τις βάζουμε σε μια λεκάνη γυάλινη προσθέτοντας ενδιάμεσα τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε με σελοφάν κι αφήνουμε να σταθούν 12 ώρες.

Μεταφέρουμε τις φράουλες με τα υγρά τους σε κατσαρόλα και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Χαμηλώνουμε την ένταση της θερμοκρασίας σε μέτρια και βράζουμε για 10 λεπτά. Προσοχή σε αυτό το στάδιο, μπορεί να φουσκώσει, είμαστε δίπλα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε με προσοχή και αφαιρούμε τυχόν αφρό. Μετά το δεκάλεπτο, απομακρύνουμε από την εστία κι αφήνουμε, χωρίς να σκεπάσουμε, για 12 ώρες για να βγουν όσα υγρά έχει ακόμη το φρούτο. Σε αυτό το στάδιο εγώ εφάρμοσα το κόλπο που είπα στην αρχή. Μεταφέρουμε τις φράουλες σε σουρωτήρι και βράζουμε μόνο το ζουμί που έχουν μέχρι να μειωθεί τόσο όσο να έχει δέσει (με θερμόμετρο 102-103 βαθμούς). Προσθέτουμε ξανά τις φράουλες μέσα στο σιρόπι και, μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε το βαλσαμικό και τα πιπέρια. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε για 5 λεπτά.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Προσοχή! Tα πιπέρια κάθονται στον πυθμένα της κατσαρόλας, γι' αυτό φροντίστε να μοιραστούν σε όλα τα βάζα.

Σημειώσεις

  • Το ξύδι που χρησιμοποίησα ήταν παλαιωμένο τετραετίας του κτήματος Λαζαρίδη. Αν δεν έχετε, διαλέξτε κάποιο άλλο καλό.
  • Στις τελευταίες μου αναζητήσεις, διάβασα ότι μπορούμε να προσθέσουμε ένα μικρό κύβο βουτύρου στις μαρμελάδες μας κατά τη διάρκεια του βρασμού κι αυτό βοηθάει στο να μη δημιουργούνται πολλοί αφροί στο βράσιμο. Το δοκίμασα σε κάποια και, πράγματι, έτσι είναι.
  • Προτίμησα αυτό τον τρόπο δεσίματος, για να αποφύγω την προσθήκη πηκτίνης αλλά και για αποφύγω το πολύ βράσιμο των φρούτων.

*Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ξανθής Μπαξεβάνη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'