Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πένες με καπνιστή πέστροφα

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςκαπνιστή πέστροφα, καπνιστός σολομός, άνηθος, γάλα εβαπορέ, κρέμα γάλακτος, τσίπουρο, Λευκό κρασί, Κυδωνίτσα, G-Fish, Γιάννης Γεροντίδης, Το Μπαλκόνι του Ταϋγετου, Monemvasia Winery, πένες, ζυμαρικά, σάλτσα, εύκολη σάλτσα

Οι πένες με καπνιστό σολομό και βότκα, οι penne alla vodka δηλαδή, ήταν ένα από τα μεγάλα μαγειρικά χιτ της δεκαετίας του 1970 στην Ιταλία, που γρήγορα έκανε τον γύρο του κόσμου γιατί είναι της στιγμής, πεντανόστιμη και πανεύκολη, ακόμα και για αρχάριους στην κουζίνα. Στην Ελλάδα την έφεραν μαζί με πολλές άλλες ιταλικές νοστιμιές, πίτσες, καλτσόνε και μακαρονάδες, οι φοιτητές που έφυγαν για σπουδές στη γειτονική χώρα, την λατρέψαμε λοιπόν κι εμείς πολύ πριν εθιστούμε στη ρόκα-παρμεζάνα.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Σύμφωνα με την αυθεντική ιταλική συνταγή -διαβάζω στο giallo zafferano-  γίνεται με καπνιστό σολομό, βότκα, κρέμα γάλακτος, κρεμμύδι σοταρισμένο σε ελαιόλαδο, ντοματίνια και σχοινόπρασο ψιλοκομμένο,. ενώ στην Αμερική την κάνουν με σάλτσα ντομάτα. Εμείς πάλι τότε, παλιά, ντοματίνια και σχοινόπρασο δεν βάζαμε γιατί δεν τα ξέραμε, λίγος ψιλοκομμένος άνηθος ή μαϊντανός προαιρετικά μπορούσε να βελτιώσει το αισθητικό αποτέλεσμα.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Η σημερινή συνταγή είναι η βελτιωμένη, πιο ελαφριά εκδοχή της Κικής Παύλου, που δοκιμάσαμε στο Μπαλκόνι του Ταϋγέτου και ενθουσιαστήκαμε. Αντί για καπνιστό σολομό χρησιμοποιεί καπνιστή πέστροφα του Γεροντίδη (G-Fish), ένα εκλεκτό προϊόν της περιοχής, επίσης έχει αντικαταστήσει την κρέμα γάλακτος με γάλα εβαπορέ light και τη βότκα με κρασί λευκό (το δοκιμάσαμε με Κυδωνίτσα από την Οινοποιητική της Μονεμβασίας), γίνεται όμως ωραία και με τσίπουρο. Διαλέγετε και παίρνετε. Το αποτέλεσμα; Τέλειο.

Υλικά για τη σάλτσα

  • 200 γρ. καπνιστή πέστροφα
  • 1½ κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κομμάτι βούτυρο
  • ¼ ματσάκι άνηθο
  • ½ κουτί γάλα εβαπορέ light
  • 1 σφηνάκι κρασί λευκό ή τσίπουρο

Εκτέλεση

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Ζεσταίνω στο τηγάνι το βούτυρο μαζί με το λάδι και σοτάρω ελαφρά την πέστροφα, αφού την κόψω σε μεγάλα κομμάτια. Ρίχνω τον ψιλοκομμένο άνηθο, το γάλα και στη συνέχεια το αλκοόλ (βοηθάει τη σάλτσα να δέσει) και κουνάω κυκλικά το τηγάνι απομακρύνοντάς το κάθε τόσο από τη φωτιά. Όταν η κρεμώδης σάλτσα πάρει χρώμα μπεζ και αρχίζει να κολλάει στα πλαϊνά του σκεύους, είναι έτοιμη.

Περιχύνω τις πένες, που έχω εν τω μεταξύ βράσει, πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, τυρί για μακαρόνια και σερβίρω αμέσως.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'