Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ο μουσακάς του καλοκαιριού που δεν θα σας ταλαιπωρήσει

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τούρτα μπανάνα-σοκολάτα με πλούσιο γλάσο

της Gourmelita Συνταγέςγλυκά, επιδόρπιο, τούρτα σαβαρέν, μπανάνα, σοκολάτα, καστανή ζάχαρη, γλάσο, εύκολο γλυκό, εύκολη συνταγή, σοκολατένιο γλυκό

Ο κλασικός συνδυασμός μπανάνας-σοκολάτας ποτέ δεν χάνει. Στην περίπτωση αυτής της τούρτας, αυτό που επίσης δεν χάνει είναι το γλάσο που το έτρωγα με το κουτάλι αφού τελείωσε η τούρτα και είχα λίγο περίσσευμα! Το κέικ μέσα στην τούρτα είναι μαλακό και υγρό επειδή το αλεύρι, το ξυνόγαλα και τις μπανάνες τα προσθέτουμε με το χέρι στο τέλος. Μην ξεχάσετε, οι μπανάνες που θα χρησιμοποιήσετε να είναι πολύ ώριμες.

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

[Από το βιβλίο “Southern Cakes” της Nancie McDermott]

Υλικά:

  • 2 κούπες αλεύρι
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 3/4 κούπας βούτυρο (190γρ.)
  • 1 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 1 βανίλια
  • ½ κούπα ξυνόγαλα
  • 1½ κούπα λιωμένες πολύ ώριμες μπανάνες (περίπου 3 μπανάνες)

Για το γλάσο:

  • ½ κούπα βούτυρο (125 γρ.)
  • 1/3 κούπας κακάο
  • 1/3 κούπας γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος
  • 4 κούπες άχνη ζάχαρη
  • 1 βανίλια

Οδηγίες:

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς κελσίου. Θα χρειαστούμε δύο στρογγυλές φόρμες για κέικ των 22 εκατοστών, βουτυρωμένες και αλευρωμένες.

Σε ένα μπολ ενώνουμε το αλεύρι με την σόδα, το μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για περίπου 3 λεπτά, να αφρατέψει, και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τη βανίλια. Χτυπάμε για ακόμα 3 περίπου λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Με μια σπάτουλα ή με μια ξύλινη κουτάλα, ανακατεύουμε μέσα στην ζύμη το μισό αλεύρι μέχρι να εξαφανιστεί. Προσθέτουμε το ξυνόγαλα και μετά το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας με τον ίδιο τρόπο. Προσθέτουμε και τις λιωμένες μπανάνες, ανακατεύοντας απαλά και γρήγορα.

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

Τοποθετούμε τη ζύμη μέσα στα ταψάκια και ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και πιέζουμε απαλά την επιφάνειά τους με μια πετσετούλα κουζίνας, ώστε να είναι ίσια. Αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά μέσα στις φόρμες και μετά αναποδογυρίζουμε σε σχάρες για να κρυώσουν εντελώς.

Σε ένα κατσαρολάκι ενώνουμε το βούτυρο, το κακάο και το γάλα εβαπορέ. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και, μόλις έρθει σε βράση, ανακατεύουμε συνεχώς για 4-5 λεπτά, μέχρι το κακάο να διαλυθεί και όλο το μείγμα να γίνει γυαλιστερό. Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και την άχνη. Χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να έχουμε ένα λείο, παχύρευστο γλάσο. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα ή λίγη ζάχαρη για να γίνει πιο ρευστό ή πιο πηχτό. Θέλουμε να απλώνεται εύκολα, αλλά και να “στέκεται”.

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

Τοποθετούμε τη μια στρώση κέικ σε μια πιατέλα και απλώνουμε περίπου μια κούπα από το γλάσο στην επιφάνειά της. Προσθέτουμε και το άλλο κέικ και τελειώνουμε απλώνοντας όλο το υπόλοιπο γλάσο σε όλη την επιφάνεια του κέικ και στα πλάγια.

Μπορούμε να κόψουμε μια μπανάνα σε φέτες λίγο πριν το σερβίρουμε και να το στολίσουμε. Αφού κοπεί, μπορεί να μπει στο ψυγείο.

* Η συνταγή είναι από το blog της Gourmelita

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Gourmelita

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'