Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Goût de / Good France, δείπνο αλά γαλλικά

της Κικής Τριανταφύλλη Wikiεκδήλωση, Goût de / Good France, 21 Μαρτίου 2016, γαλλική πρεσβεία, Αθήνα, Christophe Santepi, γάλλος πρέσβυς, Jean-Marie Hoffmann, σεφ

Περισσότεροι από 1700 σεφ σε αντίστοιχα εστιατόρια των 5 ηπείρων, ανάμεσά τους και 21 ελληνικά, καθώς και οι σεφ 150 πρεσβειών της Γαλλίας θα παρουσιάσουν την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016, ένα δείπνο σχεδιασμένο σύμφωνα με τις αρχές της υψηλής γαλλικής γαστρονομίας.

«Η γαστρονομία δεν είναι μόνο θέμα ουρανίσκου αλλά και θέμα μοιρασιάς. Είναι πιο σημαντικό το ποιοι είναι γύρω από το τραπέζι και μοιράζονται το φαγητό από το ίδιο το φαγητό» μας είπε ο πρέσβυς της Γαλλίας Κριστόφ Σαντπί στη γαλλική πρεσβεία της Αθήνας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Goût de / Good France, μιας εκδήλωσης με παγκόσμιο χαρακτήρα που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016. Τόνισε επίσης ότι «δεν είναι τα ακριβά προϊόντα που χαρακτηρίζουν ένα εκλεπτυσμένο δείπνο αλλά τα σωστά προϊόντα, αυτά που επιλέγονται από ένα τόπο κοντινό ανάλογα με την εποχή και αναδεικνύονται μέσα από την τέχνη των σεφ».

Ο γάλλος πρέσβυς κ. κ. Christophe Chantepy και δεξιά του ο σεφ της γαλλικής πρεσβείας Jean Marie Hoffmann περιστοιχισμένοι από έλληνες μαγείρους που συμμετέχουν στην ανοιξιάτικη γιορτή της γαλλικής γαστρονομίας Goût de / Good France, photo: Κική Τριανταφύλλη
Ο γάλλος πρέσβυς κ. κ. Christophe Chantepy και δεξιά του ο σεφ της γαλλικής πρεσβείας Jean Marie Hoffmann περιστοιχισμένοι από έλληνες μαγείρους που συμμετέχουν στην ανοιξιάτικη γιορτή της γαλλικής γαστρονομίας Goût de / Good France, photo: Κική Τριανταφύλλη

Το Goût de / Good France που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Alain Ducasse και του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς ανάπτυξης, προωθεί την τέχνη του ζην αλά γαλλικά, τα τοπικά προϊόντα αλλά και τον προορισμό Γαλλία καθώς περισσότερο από ποτέ η γαστρονομία αποτελεί κεντρικό στοιχείο της καμπάνιας για την αύξηση του τουρισμού στη χώρα. Κατά τα πρότυπα του Auguste Escoffier, ο οποίος εισήγαγε το 1912 «τα Δείπνα του Επίκουρου» με το ίδιο μενού την ίδια ημέρα σε πολλές πόλεις του κόσμου και με τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό συνδαιτυμόνων, η πρωτοβουλία Goût de / Good France ακολουθεί αυτή την όμορφη ιδέα με τη συμμετοχή εστιατορίων από ολόκληρο τον κόσμο.

Φέτος, λοιπόν, περισσότεροι από 1700 σεφ σε αντίστοιχα εστιατόρια στις 5 ηπείρους αποτίνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φόρο τιμής στην αριστεία της γαλλικής κουζίνας και τις αξίες του μοιράσματος γύρω από ένα μενού με συνταγές εμπνευσμένες από τη γαλλική τεχνογνωσία. Τα εστιατόρια που συμμετέχουν έχουν διαμορφώσει το μενού τους σύμφωνα με την παρακάτω ακολουθία: απεριτίφ και καναπεδάκια, ορεκτικό, κυρίως πιάτο(α), τυριά, επιδόρπιο(α), συνοδευμένα από γαλλικά κρασιά και σαμπάνιες.

Κάθε συνταγή είναι βασισμένη σε μια κουζίνα με λιγότερα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, συνδυάζοντας την αρμονία μεταξύ καλού φαγητού και περιβάλλοντος. Η τιμή των μενού εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των εστιατορίων, ενώ καθένα τους καλείται να καταβάλει 5% των πωλήσεων σε μια εγχώρια ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και του περιβάλλοντος.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν επίσης 21 ελληνικά εστιατόρια από τα οποία τα 10 είναι στην Αθήνα, 3 στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα στην Πορταριά, τη Λάρισσα, το Μεσολόγγι, την Κέρκυρα, την Πάτρα, τη Σπάρτη, τη Ρόδο και στα Χανιά. Περισσότερες πληροφορίες για κρατήσεις και μενού μπορείτε να δείτε με ένα κλικ εδώ.

Τάρτες, καναπεδάκια και γλυκά από τον σεφ της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, photo: Κική Τριανταφύλλη
Τάρτες, καναπεδάκια και γλυκά από τον σεφ της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, photo: Κική Τριανταφύλλη

Πέρα από τα εστιατόρια όμως, 150 γαλλικές πρεσβείες θα πάρουν κι εκείνες από την πλευρά τους μέρος στο εγχείρημα διοργανώνοντας ένα ανάλογο δείπνο στις πρεσβευτικές κατοικίες. Δείγματα του θαυμάσιου δείπνου, που έχει ετοιμάσει για τους καλεσμένους του γάλλου πρέσβυ ο Ζαν Μαρί Χοφμάν, αρχιμάγειρας της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, δοκιμάσαμε κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης. Και θαυμάσαμε για μια ακόμη φορά τη φινέτσα της γαλλικής κουζίνας.

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'