Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γεωπόνε, πώς θα καλλιεργήσω φράουλες;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τυρόπιτα με φύλλα περέκ και ξινομυζήθρα

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςτυρόπιτα, τυρί, ξινομυζήθρα, φέτα, μοτσαρέλα, δυόσμος, λιναρόσπορος, φύλλα περέκ, Τυρινή

Την εβδομάδα της Τυρινής ή Τυροφάγου από το μενού δεν θα μπορούσε να λείπει μια νόστιμη τυρόπιτα. Σε αυτήν την παραλλαγή της τυρόπιτας χρησιμοποίησα ξυνομυζήθρα, η οποία περίμενε πολύ καιρό υπομονετικά στο ψυγείο μου, καθώς η αρχική ιδέα ήταν να την συνδυάσω με το Parmigiano reggiano, σε αυτή εδώ την συνταγή. Η απόφασή μου να μην προχωρήσω τελικά σε αυτόν τον συδυασμό, κρίθηκε εκ του αποτελέσματος, καθώς θα κάλυπτε την ιδιαίτερη γεύση του μοναδικού Parmigiano reggiano. Από την άλλη ο συνδυασμός με τη φέτα και την ουδέτερη μοτσαρέλα αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιτυχημένος, καθώς η ξινή μυζήθρα ανέδειξε τη γεύση της φέτας. Ο δυόσμος προέκυψε μέσα από συζήτηση για τυρόπιτες με μία πελάτισσά μου...

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Για όσους δεν γνωρίζουν την ξινομυζήθρα, είναι ένα ιδιαίτερο τυράκι που το φτιάχνουν κυρίως στην Κρήτη από αιγοπρόβειο γάλα. Εχει μαλακή υφή, είναι κρεμώδες και ελαφρά κοκκώδες, με γεύση ξινή και αψιά, μοιάζει αρκετά με αυτή του γιαουρτιού. Για το πώς μπορείτε να φτιάξετε ξινομυζήθρα στο σπίτι, μπορείτε να το μάθετε σε αυτήν την πολύ ωραία ανάρτηση από το blog Κρήτη, γαστρονομικός περίπλους.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Για 4-6 άτομα

Υλικά

Για τη γέμιση:

  • 300 gr ξυνομυζήθρα
  • 150 gr φέτα
  • 200 gr μοτσαρέλα για μαγειρική
  • 3 αυγά
  • 1 κ.γ. τριμμένο ξερό δυόσμο
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 6 φύλλα περέκ με διάμετρο 30 εκ.
  • 1 φλ. (όχι γεμάτο) ελαιόλαδο παρθένο έξτρα
  • λιναρόσπορο

Προετοιμασία:

Κόψτε τη μοτσαρέλα σε μικρά κυβάκια. Τρίψτε την φέτα με τα χέρια. Ετοιμάστε τη γέμιση αναμιγνύοντας όλα τα υλικά. Αλάτι εγώ δεν έβαλα, εξαρτάται πάντα από το πόσο αλμυρή είναι η φέτα που θα χρησιμοποιήσετε.

Αλείψτε με λάδι ένα ταψάκι με διάμετρο 30 εκ. Βρέξτε τα φύλλα περέκ και στρώστε 3 για την βάση της πίτας, αλείφοντας τα με ελαιόλαδο. Στρώστε τη γέμιση. Σκεπάστε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα πάλι αλειμμένα με ελαιόλαδο. Κόψτε την πίτα σε κομμάτια και περιχύστε με το ελιαόλαδο που περίσσεψε.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει. Σερβίρετε την τυρόπιτα ζεστή.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'