Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Μπακαλιάρος: όλα για το κουρκούτι και το «κρατς»!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γαλατόπιτα μεσσηνιακή, δίχως φύλλο

της Μαρίας Τσέκου Συνταγέςγαλατόπιτα, Τυρινή, γάλα, σιμιγδάλι, βούτυρο, ελαιόλαδο, αυγά, ζάχαρη, Μεσσηνία

Η μεσσηνιακή γαλατόπιτα, ή γαλόπιτα όπως είθισται να λέγεται, είναι παραδοσιακό επιδόρπιο της περιοχής και φτιάχνεται συνήθως μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και όλη την εβδομάδα της Τυρινής, αρκεί να έχουμε καλό, φρέσκο γάλα.

photo: theenmoy@Flickr
photo: theenmoy@Flickr

Υλικά:

  • 1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο ή ένα φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
  • 5 αυγά
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 βανίλιες

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το γάλα. Όταν είναι χλιαρό, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε ζωηρά. Προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις πήξει ρίχνουμε τη ζάχαρη και τις βανίλιες.

Κατεβάζουμε απ' τη φωτιά. Όταν η κρέμα μας γίνει χλιαρή, της ρίχνουμε τα 5 αυγά, τα οποία νωρίτερα έχουμε χτυπήσει καλά. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί μεσαίου μεγέθους. Το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αδειάζουμε μέσα το περιεχόμενο της κατσαρόλας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά. Αν δούμε ότι η πίτα μας αρπάζει σε χρώμα, την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Σημείωση:
Αν την θέλουμε λιγότερο γλυκιά, κρατάμε ένα μέρος της ζάχαρης για να το προσθέσουμε αφού δοκιμάσουμε τη γεύση ενώ η κρέμα είναι ακόμη στην κατσαρόλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίας Τσέκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'