Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα μποστανίσια καθήκοντα του Μάρτη

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουμποστάνι, καλλιέργεια, Μάρτιος, λαχανικά, λουλούδια, χειμώνας, άνοιξη

«Μάρτης-γδάρτης», λένε, και αυτό γιατί τούτο τον μήνα θέλουν παραπάνω προσοχή τα φυτά μας και ιδιαίτερα τα ευαίσθητα σπορόφυτα, αφού με τις απότομες αλλαγές του καιρού κινδυνεύει να πάει άδικα χαμένος όλος μας ο κόπος. Η μέρα ζεσταίνει σιγά-σιγά και έτσι πρέπει να ξεσκεπάζουμε τα φυτά μας από τα προστατευτικά υλικά τους το πρωί. Τη νύχτα όμως η ψύχρα συνεχίζεται, γι' αυτό θα πρέπει να τα σκεπάζουμε ξανά από το απόγευμα, ώστε να συγκρατούν τον ζεστό αέρα για το βράδυ.

Photo: dallasnews.com
Photo: dallasnews.com

Η κάλυψη με φλις είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη αυτόν τον μήνα, κυρίως για να προστατεύσουμε τα φυτά μας από τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. Διαφορετικά μπορούμε να τα καλύψουμε με νάιλον σε ένα σημείο προφυλαγμένο από τον ήλιο. Για ακόμα καλύτερη προστασία, μπορούμε να αφήσουμε τα σπορόφυτά μας μέσα στο σπίτι κοντά σε ένα παράθυρο, ώστε η θερμοκρασία να παραμένει σταθερή - ορόσημο για την επιτυχία της σποράς τους.

Γογγυλοκράμβη, leftbowerfarm.com
Γογγυλοκράμβη, leftbowerfarm.com

Αυτόν τον μήνα θα σπείρουμε γογγυλοκράμβη κατευθείαν στον μποστάνι μας σε αποστάσεις 30 εκ. μεταξύ των φυτρών. Επίσης γογγύλια, παντζάρια, καρότα και ραπάνια κάθε 10-15 εκ.

Σπορείο αγκινάρας, fromseedtofeed.blogspot.gr
Σπορείο αγκινάρας, fromseedtofeed.blogspot.gr

Θα σπείρουμε επίσης αγκινάρα σε κεσεδάκια ή μικρές γλάστρες και μετά από 3 εβδομάδες θα τα σπείρουμε στο μποστάνι, σε απόσταση 90 εκ. μεταξύ τους. Τα μαρούλια και τα σαλατικά μας μπορούμε πλέον να τα σπέρνουμε κατευθείαν στο μποστάνι μας χωρίς προστασία για το κρύο, σε αποστάσεις 10-15 εκ.

Photo: bonnieplants.com
Photo: bonnieplants.com

Ακόμα τον Μάρτη μπορούμε να αρχίσουμε τη σπορά των καλοκαιρινών κραμβών, δηλαδή λάχανα, κουνουπίδια και μπρόκολα καλοκαιρινών ποικιλιών. Θα τα σπείρουμε σε μικρά κεσεδάκια και αργότερα θα τα μεταφυτεύσουμε μεμονωμένα σε μεγαλύτερες γλάστρες ή κατευθείαν στο μποστάνι μας σε αποστάσεις 40-60 εκ.

Κατιφέδες, athomefc.com
Κατιφέδες, athomefc.com

Ανάμεσα στα λαχανικά μας και στα σύνορα του μποστανιού μας θα σπείρουμε κατιφέδες, βασιλικό, μέντα, δυόσμο, μελισσόχορτο, άνηθο, γλυκάνισο, κόλιανδρο και εστραγκόν για τις ωφέλιμες ιδιότητές τους στη συγκαλλιέργεια αλλά και στην υγεία μας.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Σε μεμονωμένες γλάστρες μπορούμε να σπείρουμε ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, λεβάντα και φασκόμηλο, που χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο για να αναπτυχθούν σωστά. Ο Μάρτιος είναι επίσης ιδανικός μήνας για τη φύτευση του αμπελιού και της βατομουριάς, αν υπάρχει χώρος στον κήπο μας, για να απολαύσουμε τα φρούτα τους το καλοκαίρι.

Νεραγκούλες, plantesiflori.elixir.ro
Νεραγκούλες, plantesiflori.elixir.ro

Αυτόν τον μήνα θα συναντήσουμε ανθισμένες τις μιμόζες που με το πλούσιο άρωμά τους προσελκύουν τα ωφέλιμα έντομα, καθώς ακόμα νεραγκούλες και διμορφοθήκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'