Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Θερινό ριζότο με θράψαλα Ατλαντικού και μανιτάρια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα ιταλικά: αγκινάρες trifolati στο τηγάνι

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςαγκινάρες, λεμόνι, ελαιόλαδο, σκόρδο, ζωμός λαχανικών, μαϊντανός, μεζές

«Trifolati» στην ιταλική κουζίνα σημαίνει «μαγειρεμένα όπως η τρούφα» και υπονοεί σωτάρισμα με σκόρδο και μαϊντανό. Με αυτόν τον τρόπο μαγειρεύονται πρωτίστως τα μανιτάρια (συνταγή εδώ), όπως και άλλα λαχανικά, μεταξύ αυτών και οι αγκινάρες. Οι αγκινάρες σωτέ, ελεύθερη μετάφραση του carciofi trifolati, είναι ένα συνοδευτικό πολύ αγαπητό στους Ιταλούς. Απλή συνταγούλα που αναδεινκνύει όλη τη γεύση της αγκινάρας. Μπορείτε να τις παρουσιάστετε ως ορεκτικό, συνοδευτικό ή ως ζεστή σαλάτα.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Για 4 άτομα

Υλικά

  • 3 τρυφερές αγκινάρες
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
  • 1 ποτήρι ζεστό ζωμό λαχανικών
  • φρεκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • αλάτι
  • ½ φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

Προετοιμασία:

Καθαρίστε τις αγκινάρες (δείτε εδώ πώς). Βουτήξτε τες αμέσως σε ένα μεγάλο μπωλ με νερό και το χυμό από το λεμόνι ώστε να μη μαυρίσουν. Κόψτε τες κατά μήκος, πρώτα στη μέση, έπειτα σε τέταρτα και κάθε τέταρτο σε 2 ή 3 φέτες.

Βάλτε το λάδι σε ένα ευρύχωρο τηγάνι και βάλτε το στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε το σκόρδο, σωτάρετε 1-2 λεπτά να ξανθύνει και ρίξτε μέσα τις αγκινάρες, στραγγισμένες καλά. Σωτάρετε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά.

Αλατίστε, πιπερώστε και σβήστε με τον ζωμό. Προσθέστε λίγο από τον μαϊντανό, σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσοχή, δεν πρέπει να παραβράσουν!

Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ζωμό ώστε να μη στεγνώσουν τελείως. Οταν είναι έτοιμες, προσθέστε τον υπόλοιπο μαϊντανό και κατεβάστε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφήστε να σταθούν ένα τεταρτάκι να αναμειχθούν οι γεύσεις. Σερβίρετε τις αγκινάρες σωτέ ζεστές.

Εμένα μου άρεσαν και αφού είχαν κρυώσει, παραμένουν το ίδιο γευστικές.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'