Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γεωπόνε, τι φυτεύουμε κοντά στη θάλασσα;

του Κώστα Λιονουδάκη Α΄Βοήθειεςφυτά, καλλιέργεια, παραθαλάσσιες φυτεύσεις, ελαίαγνος, φωτίνια, αγγελική, βιβούρνο

Έχω ένα μικρό καφέ κοντά στη θάλασσα, στο οποίο ήδη έχω φτιάξει έναν φράχτη γύρω από την αυλή του από πράσινα φυτά σαν μπέντζαμιν αλλά θέλει κάποια αλλαγή, ίσως λίγο χρώμα παραπάνω – κάτι χαρούμενο! Έχετε να μου προτείνετε κάτι;

Απάντηση

Θα προτείνω μερικά φυτά ειδικά για παραθαλλάσιες φυτεύσεις και για φράχτη, που θα δώσουν χρώμα και φαντασία στην αυλή του καφέ.

Photo: gartendietrich@Flickr
Photo: gartendietrich@Flickr

Ελαίαγνος πανασέ
Ο ελαίαγνος είναι αειθαλής θάμνος κατάλληλος για ηλιόλουστες και παραθαλάσσιες θέσεις καθώς αντέχει σε μεγάλη εδαφική αλατότητα. Έχει μέτρια ταχύτητα ανάπτυξης και καλλιεργείται συνήθως για το διακοσμητικό φύλλωμά του αλλά και για τα αρωματικά λευκά μικρά άνθη του. Υπάρχουν ποικιλίες με αποχρώσεις πράσινου φυλλώματος αλλά και  ποικιλίες πανασέ με διχρωμία του φυλλώματος, όπως πράσινο με κίτρινο. Απαιτεί έδαφος με καλή στράγγιση ενώ είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στην ξηρασία, στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, στις χαμηλές θερμοκρασίες, τον άνεμο και τη ζέστη. Ανθίζει λίγο καθυστερημένα το φθινόπωρο ενώ ακολουθούν μικροί κόκκινοι καρποί. Εκτός από μπορντούρες, φυτεύεται κατά ομάδες αλλά και μεμονωμένα ενώ με το κατάλληλο κλάδεμα διαμορφώνεται σε δεντράκι - μπάλα.

Photo: tezz450d@Flickr
Photo: tezz450d@Flickr

Φωτίνια
Η φωτίνια είναι αειθαλής θάμνος, γρήγορης ανάπτυξης, ύψους 3-5 μέτρων, που ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο, λαμπερό και φωτεινό κόκκινο φύλλωμά της. Η φωτίνια είναι φυτό ανθεκτικό σε μέτριας σύστασης εδάφη και παραθαλλάσιες περιοχές. Φέρει φύλλα λεία, γυαλιστερά, ζωηρού πράσινου χρωματισμού, ελλειπτικού σχήματος, με περιφερειακή λεπτή οδόντωση που κατά τον χειμώνα γίνονται κόκκινα. Επίσης κόκκινο φύλλωμα φέρει η νέα βλάστηση του φυτού κατά την άνοιξη αλλά μεταχρωματίζεται σε βαθύ στιλπνό πράσινο σε 2 ως 4 εβδομάδες. Παράγει άφθονα λεπτά λευκά άνθη που καταλήγουν αργότερα σε κόκκινους καρπούς που ωριμάζουν κατά το καλοκαίρι και παραμένουν στο φυτό μέχρι τον χειμώνα.

Photo: mutolisp@Flickr
Photo: mutolisp@Flickr

Αγγελική
Η αγγελική είναι θάμνος αειθαλής με πυκνή δερματώδη βλάστηση και φύλλα γυαλιστερά. Φυτό προσαρμοσμένο στις μεσογειακές συνθήκες, ενδείκνυται για παραθαλάσσιες φυτεύσεις, ανθεκτικό στην ξηρασία και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Όσον αφορά τις ποικιλίες, η αγγελική η κοινή είναι γρήγορης ανάπτυξης φυτό που φτάνει τα τέσσερα μέτρα ύψος και είναι κατάλληλο για σχηματισμό μπορντούρας ενώ εύκολα μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα σε μικρό δένδρο σε σχήμα ομπρέλας. Επίσης η αγγελική η νάνα είναι αειθαλής θάμνος σχετικά αργής ανάπτυξης. Δεν μεγαλώνει πολύ σε ύψος καθώς φτάνει περίπου το 1 ως 1,5 μέτρο αλλά απλώνει αρκετά σε πλάτος. Είναι κατάλληλο για βραχόκηπους, χαμηλούς φράκτες, παρτέρια αλλά και σε γλάστρες όπου με κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί σε μπαλίτσα. Τέλος, η αγγελική η μικρόφυλλη φτάνει μέχρι τα 4 μέτρα, με πυκνή βλάστηση και μικρά φύλλα, ανθίζει από Απρίλιο έως Μάιο και ξεχωρίζει για τα ιδιαίτερα αρωματικά λευκοκίτρινα άνθη. Είναι εξαιρετικό φυτό κατάλληλο για μπορντούρα.

Photo: duskie78@Flickr
Photo: duskie78@Flickr

Βιβούρνο
Το βιβούρνο είναι ένας υπέροχος αειθαλής θάμνος, μεσογειακής καταγωγής, που ξεχωρίζει για το στρογγυλό σχήμα, το βαθυπράσινο γυαλιστερό φύλλωμα και τη φουντωντή βλάστηση. Αναπτύσσεται γρήγορα και σχηματίζει πυκνή βλάστηση σε σφαιρικό σχήμα που φτάνει ως και 5 μέτρα. Μεγαλώνει σ' όλα τα εδάφη ακόμα και στα ξερά και ασβαστώδη, στα επικλινή, καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ηλιόλουστες, ημισκιερές και σκιερές θέσεις, αντέχει τον άνεμο και αναπτύσσεται και κοντά στη θάλασσα. Ανθίζει μέσα στον χειμώνα ως και τις αρχές της άνοιξης σχηματίζοντας πυκνά μπουκέτα από λευκά άνθη. Αργότερα, τον Ιούνιο, σχηματίζονται πολλοί μικροί γυαλιστεροί μελανόχρωμοι καρποί που συνεχίζουν να διακοσμούν τον κήπο παραμένοντας ως τον επόμενο χειμώνα. Φυτεύεται μεμονωμένα στον κήπο, σε ελεύθερους ή κλαδευόμενους φράκτες αλλά και σε βαθιές γλάστρες ή ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι.

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Α΄Βοήθειες'