Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η Τέχνη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μηλοπιτάκια με σφολιάτα

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςμηλοπιτάκια, σφολιάτα, μήλα, βούτυρο, κανέλα, παστά λεμόνια, ζάχαρη άχνη, καστανή ζάχαρη

Θέλω να κολυμπήσω σε μια θάλασσα από μηλοπιτάκια. Αυτό ήταν το σύνθημα για το πρώτο γλυκό που μάθαμε να κάνουμε με τη φίλη μου την Κατερίνα, όταν είμαστε ακόμη φοιτήτριες, πριν καν ψήσουμε το πρώτο μας κέικ. Και μόλις δινόταν τρέχαμε να αγοράσουμε μήλα και σφολιάτα. Η συνταγή είναι γερμανική, έτσι νόμιζα τουλάχιστον, γιατί μου την έμαθε μια γερμανίδα φίλη. Αργότερα διαπίστωσα ότι αυτά τα μηλοπιτάκια τα κάνουν παντού όπου υπάρχουν μήλα. Αρκεί να έχεις σφολιάτα, βούτυρο, ζάχαρη και κανέλα και μήλα στο καλάθι. Τώρα πια δεν μετράω καν. Είναι ένα γλυκό που γίνεται “με το μάτι”, όπως λέγανε παλιά. Αλλά αν το κάνεις για πρώτη φορά, διάβασε τις λεπτομέρειες.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας ή μερικά σφολιατάκια (τετράγωνα ή στρογγυλά)
  • 2-3 μεγάλα μήλα
  • 1 κ.τ.σ. βούτυρο
  • 3-4 κ.τ.σ. ζάχαρη καστανή (ή περισσότερη αν τα θέλετε πολύ γλυκά)
  • 2 κ.τ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.τ.γλ. κανέλα

Για επάλειψη

  • 1 χτυπημένο αυγό

Για πασπάλισμα

  • κανέλα
  • ζάχαρη άχνη ανακατεμένη με καστανή

Εκτέλεση

Καθαρίζω και κόβω τα μήλα σε μικρά κομμάτια. Βάζω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ένα φαρδύ τηγάνι, ρίχνω το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτω τα μήλα, το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύω μέχρι να μαλακώσουν. Κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω το μείγμα να κρυώσει.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 βαθμούς. Απλώνω το φύλλο της σφολιάτας σε αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβω σε ορθογώνια ή τετράγωνα κομμάτια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζω τα μισά κομμάτια χωρίς να τα κόψω στις άκρες ώστε να δημιουργηθούν παράλληλα σκισίματα-τσεπούλες.

Με ένα κουτάλι ρίχνω σε κάθε κομμάτι λίγο από το μείγμα του μήλου και σκεπάζω με ένα κομμάτι σφολιάτας χαραγμένο. Βρέχω ελαφρά τις άκρες και με ένα πηρούνι πιέζω γύρω-γύρω ώστε να κολήσουν καλά τα δύο κομμάτια.

Τοποθετώ τα πακετάκια σε μια λαμαρίνα σκεπασμένη με αντικολλητικό χαρτί (λαδόχαρτο), τα αλείφω με χτυπημένο αυγό και ψήνω για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και κανέλα, ρίχνω και λίγη καστανή και σερβίρω τα μηλοπιτάκια χλυαρά ή κρύα.

Τιπ:

Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση λίγη καρυδόψιχα τριμμένη και μερικές σταφίδες , φού τις αφήσετε να μουλιάσουν μισή ώρα σε λίγο μπράντι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'