Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η βαρκάδα της πατάτας

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςμεζές, πατάτες, τυρί, μπέικον, φούρνος

[photo: Justine Laurent]
[photo: Justine Laurent]

Το σενάριο γνώριμο: βραδινή πείνα - μεγάλη πείνα -, το ψυγείο άδειο, μόνο μερικές φλοίδες τυριού που δεν τρίφτηκαν σε μακαρόνια και λιγοστό μπέικον. Παραδίπλα, στο καλάθι των λαχανικών 6-7 μικρές πατάτες. Πώς συνδυάζονται αυτά τα ολίγα; Θυμήθηκα εκείνες τις κριτσανιστές πατατένιες βάρκες στο marthastewart.com, δηλαδή πατάτες μισοαδειασμένες από την ψίχα τους και ψημένες με τυρί, καπνιστό μπέικον, μυρωδικά διάφορα και αφράτη κρέμα. Τα δικά μου υλικά λιγότερα και σαφώς πιο ταπεινά, οπότε (και απόψε) αυτοσχεδιάζουμε!

Τα αναγκαία:

  • 6 στρογγυλές, μεσαίες πατάτες
  • ελαιόλαδο
  • ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
  • περίπου 350 γραμμ. χοντροτριμμένο τυρί της προτίμησής μας
  • 5 φέτες μπέικον κομμένες σε μικρά κομμάτια

Έπλυνα τις πατάτες, για να φύγει το πρώτο χώμα, μα δεν τις καθάρισα, μόνο τις έτριψα καλά με τη σκληρή πλευρά από ένα σφουγγάρι πιάτων. Στέγνωμα με χαρτί και τις τρύπησα με πηρούνι σε αρκετά σημεία για να διευκολύνω το ψήσιμο. Παράλληλα ζέστανα τον φούρνο στους 200 βαθμούς, έστρωσα μια σχάρα με αλουμινόχαρτο και από πάνω λαδόκολλα.

Μόλις ο φούρνος ζεστάθηκε αρκετά, άλειψα τις πατάτες με ελαιόλαδο και τις έβαλα να ψηθούν στην ίδια θερμοκρασία για 40 περίπου λεπτά. Με ένα πηρούνι έλεγξα αν είναι έτοιμες, δεν τρυπήθηκαν εύκολα οπότε έδειξα λίγη ακόμα υπομονή.

Τις έβγαλα από τον φούρνο μα δεν τον έσβησα, περίμενα 5 λεπτά να κρυώσουν και τις έκοψα στη μέση. Μαλακές πια, με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού αφαίρεσα την ψίχα δίνοντάς τους σχήμα βάρκας. Σε ένα ρηχό μπολ έβαλα λάδι, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Άλειψα τις βάρκες και τις φούρνισα για 10 λεπτά ακόμα αναποδογυρισμένες, για να σιγουρευτώ πως ψήθηκαν για τα καλά. Στο μεταξύ έτριψα τυρί, έκοψα το μπέικον και πέντε λεπτά πριν τις ξεφουρνίσω τράβηξα τη σχάρα, της γύρισα με πηρούνι και άρχισα να τις γεμίζω με τυρί και μπέικον διαδοχικά. 5 λεπτά ψήσιμο ακόμα - όχι παραπάνω, ώσπου το τυρί να λιώσει και να ενωθούν.

[photo: Justine Laurent]
[photo: Justine Laurent]

Τα υλικά ασφαλώς είναι ενδεικτικά, οι πατάτες-βάρκες γίνονται νόστιμη βάση για έναν σωρό μεζέδες: γεμισμένες με σάλτσα γουακαμόλε, τριμμένη ντομάτα και φέτα, μαγειρεμένο κιμά ή και μικρά κομμάτια κρέατος. Να αποκλείσουμε τα αυγά; Με λίγο μεγαλύτερες πατάτες μπορούμε να αδειάσουμε ένα αυγό σε κάθε "βάρκα", πριν το τελικό στάδιο, και αυτό να ψηθεί ταιριαστά μαζί της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'