Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η μακαρονάδα της Πέμπτης είναι... πολυφωνική

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ζuppa inglese: το ιταλικό trifle

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςγλυκά, επιδόρπιο, zuppa inglese, τζούπα ινγλέζε, trifle, κρέμα ζαχαροπλαστικής, σοκολάτα, σαβαγιάρ, ζάχαρη, λικέρ, ιταλική κουζίνα

Zuppa inglese (προφέρεται τζούπα ινγλέζε) στα ιταλικά σημαίνει «αγγλική σούπα». Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, δεν πρόκειται για κάποια σούπα αλλά για γλυκό το οποίο πολλοί παρομοιάζουν και με το τιραμισού. Τα μπισκότα σαβοϊάρντι (σαβαγιάρ επί το γαλλικότερον), πάντως, δεν είναι κοινό τους χαρακτηριστικό αφού πολλές φορές στην τζούπα ινγλέζε αντικαθιστώνται με παντεσπάνι. Το κοινό τους σημείο είναι ότι πρόκειται για δύο κρεμώδη γλυκά (οι ιταλοί τα ονομάζουν «dolci al cucchiaio», δηλαδή γλυκά του κουταλιού), που τα σερβίρουν συνήθως ως επιδόρπιο.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Η τζούπα ινγκλέζε συγκεντρώνει μεν τα χαρακτηριστικά ενός ιταλικού γλυκού, για την καταγωγή της όμως υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές που δείχνουν ότι προέκυψε από το αγγλικό τράιφλ. Η Ferrara είναι μία από τις πόλεις που λατρεύει την τζούπα ινγκλέζε και, σύμφωνα με τους Φεραρέζους, κατά τον 16ο αιώνα, ο λόρδος Sir Charles O’ Connor, μπάτλερ εκ Γηραιάς Αλβιώνος στην αυλή των d' Este, πρότεινε στην κουζίνα του παλατιού ένα γλυκό της πατρίδας του, το trifle, το οποίο οι Άγγλοι το είχαν περι πολλού και το θεωρούσαν ως «την αρχή όλων των γλυκών». Οι ζαχαροπλάστες της αυλής ανασύνθεσαν την αγγλική συνταγή με τα υλικά που είχαν διαθέσιμα και προέκυψε ένα γλυκό που αγαπήθηκε αμέσως. Η ονομασία «σούπα» βγήκε από το γεγονός ότι το παντεσπάνι το έβρεχαν με αρκετό λικέρ ενώ το «αγγλική» τόνιζε την παρουσία του αλκοόλ μιας και οι Άγγλοι στην Ιταλία είχαν τη φήμη ότι ήταν «γερά ποτήρια»! Η ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται με μικρές παραλλαγές σε διάφορες περιοχές της κεντρικής Ιταλίας. Υπάρχει ακόμη η εκδοχή ότι η τζούπα ινγλέζε γεννήθηκε στη Γαλλία, κατά την διάρκεια του εκατονταετούς πολέμου, και φυσικά η εκδοχή ότι εισήχθη στην ιταλική κουζίνα αυτούσια η συνταγή από την αγγλική. Γεγονός είναι πάντως ότι η τζούπα ινγκλέζε καταγράφεται για πρώτη φορά στις αρχές του 1800, σε εγχειρίδιο ζαχροπλαστικής απο τον Vincenzo Agnoletti, ενώ στα τέλη του ίδιου αιώνα, ο Pellegrino Artusi καταχωρεί την συνταγή στο περίφημο βιβλίο του, βίβλο της ιταλικής κουζίνας, La Scienza in Cucina e l’Arte di Mangiar Bene, στο νούμερο 675.

Η τζούπα ινγκλέζε είναι σήμερα, μαζί με το τιραμισού, ένα από τα πιο δημοφιλή επιδόρπια, ιδίως στην κεντρική Ιταλία (περιοχές Emilia Romagna, Toscana, Marche, Umbria και Lazio), βέβαια με μικρές παραλλαγές στα συστατικά της, από περιοχή σε περιοχή. Η τζούπα ινγκλέζε αποτελείται βασικά απο αλλεπάλληλες στρώσεις μπισκότων σαβαγιάρ ή παντεσπανιού βρεγμένα σε λικέρ αλκέρμες, ροζολίο (λικέρ τριαντάφυλλο) ή ρούμι, που εναλάσσονται με κρέμα ζαχαροπλαστικής. Η χρήση του αλκέρμες είναι πιο πρόσφατη και βέβαια, λόγω του έντονου χρώματος που έχει το λικέρ, δίνει στο γλυκό μια πιο εντυπωσιακή σκηνική παρουσία. Πολλές φορές η κλασσική κρέμα ζαχαροπλαστικής εναλλάσσεται με τη σοκολατένια της παραλλαγή και πάλι για ένα πιο όμορφο αποτέλεσμα οπτικά αλλά αποκτά και πιο πλούσια γεύση.

Για 6-8 άτομα

Υλικά

Για το σιρόπι:

Προετοιμασία:

Ετοιμάστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής σύμφωνα με τις δόσεις και τι οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Ετοιμάστε τη σοκολατένια κρέμα ζαχαροπλαστικής σύμφωνα με τις δόσεις και τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Βάλτε τις κρέμες μέσα σε κρονέ με απλή μύτη (αν χρησιμοποιείτε κορνέ μιας χρήσης δεν χρειάζεται καν μύτη, απλά κόψτε την άκρη του). Χρησιμοποίησα μπισκότα σαβαγιάρ τα οποία επίσης τα έφτιαξα εγώ. Συνταγή για τα σαβαγιάρ θα βρείτε εδώ.

Ετοιμάστε το σιρόπι. Βάλτε τη ζάχαρη με το νερό σε ένα κατσαρολάκι και αφήστε τα να βράσουν 3 λεπτά, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη. Κατεβάστε το από τη φωτιά, προσθέστε το λικέρ και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει τελείως πριν το χρησιμοποιήσετε. Αν αναρρωτιέστε πού βρήκα το λικέρ αλκέρμες, το είχα παρασκευάσει και αυτό μόνη μου (συνταγή εδώ), έχοντας κατά νου να το χρησιμοποιήσω για να φτιάξω την τζούπα ινγκλέζε και κάποια άλλα γλυκά. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο άλλο λικέρ με έντονο κόκκινο χρώμα ή ρούμι.

Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ (οδηγίες θα βρείτε εδώ). Εγώ την άφησα άγλυκη, αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε 1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη άχνη. Το γλυκό μπορεί να παρουσιαστεί μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ ή να σερβιριστεί σε ατομικά μπωλάκια ή ποτήρια. Περάστε τα σαβαγιάρ γρήγορα μέσα από το σιρόπι και τοποθετήστε μία στρώση στον πάτο του μπωλ. Καλύψτε με περίπου 1 εκ. από την κρέμα σοκολάτας. Τοποθετήστε ένα στρώμα μπισκότα και καλύψτε με περίπου  1 εκ. από την απλή κρέμα ζαχαροπλαστικής. Συνεχίστε εναλάσσοντας τα μπισκότα, πάντα βρεγμένα στο σιρόπι, με τις κρέμες. Η τελευταία στρώση πρέπει να είναι λευκή κρέμα ζαχαροπλαστικής και στο κέντρο της λίγη κρέμα σοκολάτας, για τη διχρωμία. Διακοσμήστε με ροζέτες σαντιγύ και, αν θέλετε, μισά μπισκότα σαβαγιάρ, και πάλι σιροπιασμένα. Αφήστε το γλυκό στο ψυγείο για ένα δίωρο πριν το σερβίρετε.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Σερβίρετε μεγάλες κουταλιές μέσα σε μπωλάκια ή πιατάκια, φροντίζοντας να φαίνονται οι διαφορετικές στρώσεις του γλυκού. 

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'