Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα ρεβίθια βάφτηκαν ροζ

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςσαλάτα, ρεβίθια, παντζάρια, πορτοκάλι, κρεμμύδι, καρότο, ρόδι

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Το στοίχημα που βάλαμε με την ευρηματική Γαλλίδα μου είναι την καινούργια χρονιά να τρώμε περισσότερα όσπρια και λιγότερα ζυμαρικά.

Επειδή όμως εκεί, στην κορυφή του μεσημεριού, όταν η πείνα φτάνει στο ζενίθ, κανείς δεν σκέφτεται φακές και φάβες αλλά μπουκιές τραγανές και ζουμερές, αποφασίσαμε να το ρίξουμε στη μεταμφίεση.

Που σημαίνει: τρόπους να κρύβονται τα όσπρια σε σαλάτες και άλλα μαγειρέματα, ώστε να κερδίζουμε μεν όλα τους τα θρεπτικά και ωφέλιμα αλλά χωρίς γκριμάτσες και ξινίλες.

Το προχθεσινό της γράμμα είχε τούτην εδώ την ιδέα, ροζ σαλάτα με ρεβίθια, παντζάρια, ρόδι, πορτοκάλι και καρότα. (Για ακόμα μια φορά) της βγάζω το καπέλο.

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Υλικά αρκετά για 3 (ή 2 πεινασμένους):

  • 2 φλιτζ. ρεβίθια κατά προτίμηση βρασμένα (400 γραμμ.)
  • 2 μεσαία παντζάρια
  • 2 πορτοκάλια
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 καρότο, προαιρετικά
  • μισό ρόδι, επίσης προαιρετικά
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο (125ml)
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. σπόρους κύμινο
  • αλάτι, πιπέρι

Αν τα ρεβίθια είναι ήδη μαγειρεμένα, είμαστε ένα βήμα μπροστά. Αν όχι, ξεκινάμε απτόητοι: τα αδειάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα και την γεμίζουμε με χλιαρό νερό που θα τα σκεπάζει τουλάχιστον κατά 5 εκατοστά.

Διαλέγουμε ένα ρηχό ταψί και ζεσταίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς - 200 αν θέλουμε να επιταχύνουμε. Καθαρίζουμε τα παντζάρια από χώματα, αφαιρούμε το κοτσάνι τους και τα κόβουμε στη μέση. Τα απλώνουμε στο ταψί και τα ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία, όσο θα μας πάρει για να τελειώσουμε τη σαλάτα, περίπου 20 λεπτά.

Ζεσταίνουμε την εστία και βάζουμε τα ρεβίθια να βράσουν προσθέτοντας το κύμινο, επίσης για 20 λεπτά. Προς το πέρας του χρόνου ελέγχουμε, τα θέλουμε να κρατάνε στο δόντι, όχι να βράσουν πολύ και να λιώσουν.

Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε κατά τα γούστα μας το καρότο, ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια και τα κόβουμε σε κομμάτια κρατώντας όμως τον πολύτιμο χυμό. Ρίχνουμε το καρότο στα ρεβίθια για να μαλακώσει μέχρι την τελευταία βράση. Κάπου εδώ τα παντζάρια είναι έτοιμα, ξεφουρνίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν κα τα ξεφλουδίζουμε εύκολα πια.

Αποσύρουμε τα ρεβίθια από τη φωτιά, αδειάζουμε σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε, μαζί με τα καρότα, κάτω από κρύο νερό. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και βγάζουμε τα σπόρια του ροδιού.

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Όλα έτοιμα: Σε μεγάλο, άνετο μπολ ρίχνουμε τα ρεβίθια με τα καρότα, τα παντζάρια - τα κόβουμε σε ακόμα μικρότερα κομμάτια αν το θέλουμε - , τα πορτοκάλια με τον χυμό τους, το ρόδι, τα κρεμμύδια, λάδι, ξύδι και, δοκιμάζοντας, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε καλά και δίνουμε στη σαλάτα 5 λεπτά ξεκούρασης, για να ποτίσουν οι χυμοί ως και το τελευταίο, ακριανό ρεβυθάκι. Τα πάντα βάφονται από δελεαστικό ροζ, ούτε πληκτικά όσπρια ούτε μονότονα λαχανικά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'