Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Η Τέχνη του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πορτοκαλόπιτα για καλά και κακά παιδιά

της Στέλλας Αλαφούζου Συνταγέςεπιδόρπιο, γλυκά, κέικ, πορτοκάλι, πορτοκαλόπιτα, σιρόπι

Θέλει λίγο περισσότερο χρόνο από ένα απλό κέικ ή κάτι πανεύκολο. Αυτό που περισσότερο με ενθουσιάζει στην πορτοκαλόπιτα είναι η αντίφαση στις αντιδράσεις των άλλων. Δεν ξέρω αν φταίει το βίωμα με τη μαμά που δεν φεύγει αν δεν πιεις όλο τον χυμό πορτοκάλι μπροστά της. Στην ανακοίνωση, πάντως, οι περισσότεροι δεν περιμένουν πολλά, αρκετοί δυσανασχετούν κιόλας. Στη συνέχεια οι αντιδράσεις αλλάζουν…

photo: Δάφνη Κουγέα
photo: Δάφνη Κουγέα

Υλικά για ένα μεσαίο στρογγυλό ταψί

  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
  • 4-5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη μαζί με 2 κουταλιές κανέλα
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 6 αυγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 χαρτάκι baking powder
  • 1 ποτηράκι του λικέρ σιρόπι από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή λικέρ πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά της σούπας ούζο
  • ξύσμα από πορτοκάλι

Για το σιρόπι:

  • 250 γρ. νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • μια φλούδα από πορτοκάλι
  • ελάχιστη βανίλια

Βουτυρώνω το ταψί και ένα ένα τα μισά φύλλα της συσκευασίας. Τα τοποθετώ μέσα ζαρωμένα σε μακρόστενες λωρίδες, το ένα δίπλα στο άλλο. Τα πασπαλίζω με το μείγμα της ζάχαρης με την κανέλα και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στις αντιστάσεις μέχρι να πάρουν χρώμα.

Στη συνέχεια κόβω σε λεπτές λωρίδες με το ψαλίδι μου τα υπόλοιπα φύλλα. Σε ένα μεγάλο σκεύος αναμειγνύω τα αυγά, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το baking powder, το σιρόπι του πορτοκαλιού ή το λικέρ, το ούζο και το ξύσμα. Ελάχιστη ακόμα κανέλα για να δέσει το ισόγειο με το υπόγειο. Ρίχνω τα κομμένα φύλλα στο καλά δουλεμένο μείγμα μου αλλά δεν τα πολυζαλίζω για να μη τα χάσω (γενικές αλήθεις απ' τη ζωή βγαλμένες). Όλο αυτό το προσθέτω πάνω από τα ψημένα φύλλα. Ψήνω για 40 περίπου λεπτά στους 180.

Αφήνω να κρυώσει και ρίχνω ζεστό ζεστό το σιροπάκι. Στο σερβίρισμα στολίζω με μια μικρή φλουδίτσα από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή περγαμόντο για να σπάσω τη σύμβαση. Στα καλά παιδιά, που συνήθως δεν ξέρουν και να τρώνε..., προσθέτω και μια μπάλα παγωτό βανίλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Στέλλας Αλαφούζου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'