Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κοφτό μακαρονάκι με αυγά ρέγγας, ρόκα και στάκα

του Νίκου Μορόπουλου Συνταγέςρόκα, ρέγγα, αυγά ρέγγας, μακαρόνια, κοφτό μακαρόνι, στάκα

Μου αρέσει πολύ η ρόκα. Γι’ αυτό και την καλλιεργώ. Σήμερα έκοψα ρόκα και έχω διάθεση να την μαγειρέψω αλλά με έναν τρόπο που διατηρεί τα αρώματα και τις γεύσεις της. Στον πάγκο της κουζίνας υπάρχει ένα δοχείο με τα αυγά της ρέγγας που έφαγα εχθές. Ήρθε στην Ελλάδα από τον Καναδά και ήτανε πολύ νόστιμη. Στο ψυγείο κρατώ με ευλάβεια ένα κουτί με στάκα από την Κρήτη. Μοναδική ουσία. Σκέφτηκα, λοιπόν, να μαγειρέψω ένα πιάτο που συνδυάζει όλα αυτά τα υλικά. Το πακέτο με το κοφτό μακαρονάκι που αγόρασα προχθές μου κλείνει το μάτι από το ντουλάπι. Κι έτσι το πιάτο γεννήθηκε: κοφτό μακαρονάκι με αυγά ρέγκας, ρόκα και στάκα.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Θα πάμε χαλαρά σήμερα, χωρίς κατάλογο συστατικών, μετρήσεις και τα σχετικά. Προετοιμασία έχουν μόνο τα αυγά, που πρέπει να τα βγάλουμε από τη «σακκούλα» στα οποία τα φυλάσσει η φύση. Είναι μια πολύ λεπτή μεμβράνη, που χρειάζεται υπομονή.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Σε ένα τηγάνι με βαθύ πάτο ζεσταίνω την στάκα και ρίχνω μέσα τα αυγά μαζί με κομματάκια από την κοιλιά της ρέγγας. Ρυθμίζω τη θερμοκρασία αρκετά χαμηλά και αφήνω στη φωτιά μέχρι να διαλυθούν τα αυγά μέσα στη στάκα. Παράλληλα δίπλα σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω αλατισμένο νερό για το κοφτάκι. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα κόβω με το χέρι την ρόκα. Όχι μαχαίρι παρακαλώ, ποτέ μαχαίρι στα ολόφρεσκα πράσινα φύλλα!

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Όταν γίνει το κοφτάκι το σουρώνω και το «τουμπάρω» μέσα στο τηγάνι με τις άλλες ουσίες. Αφού ανακατέψω καλά, προσθέτω και την ρόκα και τρίβω άφθονο πιπέρι με τον μύλο.Σερβίρω με ένα ουζάκι και απολαμβάνω.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Παίρνω μια βαθιά εισπνοή με τις μυρουδιές που αναδύονται από το πιάτο και μετά βάζω την πρώτη πηρουνιά στο στόμα. Και μετά την δεύτερη, την τρίτη...

*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του blog ΕΥΩΧΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'