Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα καλαβρέζικα: τυρο-πολπέτες σε σάλτσα ντομάτας

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςμεζές, ρικότα, ψωμί, μοτσαρέλα, πολπέτες, τυρομπαλάκια, τυρομπαλάκια με σάλτσα, ιταλική κουζίνα, Καλαβρία

Μια συνταγή για τους λάτρεις του τυριού! Αφράτα τυρομπαλάκια σε νόστιμη σάλτσα ντομάτας. Η συνταγή είναι παραδοσιακή ιταλική και προέρχεται από την Καλαβρία, φημισμένη για τη ρικότα της, που βέβαια παραδοσιακά παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και όχι από αγελαδινό, όπως η συνηθισμένη ρικότα του επορίου. Ακόμη ένα διαμαντάκι της cucina povera (φτωχική κουζίνα), όπου το τυρί και το ψωμί αντικαθιστούν το κρέας, χωρίς να υστερούν καθόλου σε γεύση. Οι τυρο-πολπέτες συνοδεύονται από μια ωραία πικάντικη σάλτσα ντομάτας και σερβίρονται ως μεζεδάκι ή μπορούν να συνοδέψουν μια μακαρονάδα.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο, μπορεί να καταταχτεί άνετα στα comfort food και όταν το δοκιμάστε είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψετε! Στη θέση της μοτσαρέλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα πιο γευστικό τυρί, όπως το πεκορίνο ή το αντίστοιχο ελληνικό κεφαλοτύρι. Για τη σάλτσα χρησιμοποιήστε μια καλής ποιότητας ντομάτα στον τρίφτη - εγώ έχω πάντα απόθεμα από την πασσάτα που φτιάξαμε τον περασμένο Αύγουστο, η οποία φέτος έγινε ιδιαίτερα γευστική και απογειώνει όλα μας τα φαγητά!

Για 4 άτομα

Υλικά

Για τις πολπέτες:

  • 250 gr ρικότα
  • 120 gr (8 φέτες) μπαγιάτικο ψωμί
  • 100 gr μοτσαρέλα για μαγειρική
  • 60 gr αυθεντική παρμεζάνα (parmigiano reggiano) τριμμένη
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα πάπρικα
  • πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι

Για τη σάλτσα:

  • 600 gr σπιτική πασσάτα ντομάτας (ή έτοιμη ντομάτα στον τρίφτη)
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • 1 φλ. καφέ (50 gr) ελαιόλαδο παρθένο έξτρα
  • 1 πιπεράκι καυτερό
  • αλάτι

Προετοιμασία:

Ξεκινήστε βάζοντας τη ρικότα να στραγγίσει από το ζουμάκι της, μέσα σε ένα πυκνό σουρωτήρι ή σε τουλπάνι. Αφήστε την σταθεί ένα δίωρο ή καλύτερα γιά όλη την νύχτα σε δροσερό μέρος (ψυγείο).

Κόψτε την μοτσαρέλα σε μικρά κυβάκια. Αν χρησιμοποιήσετε την μοτσαρέλα fior di latte (δηλαδή την κοινή μοτρσαρέλλα, στο ζουμάκι) αφήστε την και αυτή να στραγγίσει πολύ καλά από το ζουμάκι της.  Αφαιρέστε την κόρα από το ψωμί, ζυγίστε το και τρίψτε το στο μούλτι να γίνει ψίχουλα.

Βάλτε το ψωμί μέσα σε ένα σκεύος. Προσθέστε όλα τα υλικά και αναμείξτε. Πλάστε το μίγμα σε πολπέτες στο μέγεθος καρυδιού (βγαίνουν περίπου 20 πολπέτες). Για να μην κολλάει στα χέρια σας, αλείψτε τα με λίγο λαδάκι. Βάλτε σε ένα τηγάνι το λάδι και σωτάρετε ελαφρά το σκόρδο και το πιπεράκι, αφού το τσακίσετε. Προσθέστε τη ντομάτα, μισό φλυτζάνι ζεστό νεράκι, το ανάλογο αλάτι και αφήστε να σιγοβράσει για ένα δεκάλεπτο. Προσθέστε τις πολπέτες και αφήστε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά.

Σερβίρετε τις πολπέτες με τη σάλτσα τους ζεστές.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'