Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Θερινό ριζότο με θράψαλα Ατλαντικού και μανιτάρια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Παξιμαδάκια φίνα στην Αληθινή

της Φρειδερίκης Αλαφούζου-Δαλεζίου Συνταγέςπαξιμάδια, αμύγδαλα, σταφίδες, κονιάκ, Σύρος

“Μπορώ να μιλάω ώρες για τις αδελφές του μπαμπά μου. Είναι όλες τόσο ωραία διαφορετικές μεταξύ τους. Ζουν στο νησί. Στη Σύρο. Έχω μεγαλώσει χωρίς την καθημερινότητά τους. Σήμερα, μετά τα 30, βλέποντας τη ζωή αλλιώς – βλέποντας τη ζωή όπως είναι δηλαδή - αποφάσισα να αναπληρώσω τον χαμένο χρόνο. Η αρχή έγινε με τηλεφωνήματα, μέχρι που πήρα πακέτο με τα φανταστικά – και το εννοώ - παξιμαδάκια της θείας Φρειδερίκης. Η θεία Φρειδερίκη αν ήταν χρώμα, θα ήταν το κόκκινο. Μια ωραία, δυναμική και παθιασμένη γυναίκα. Το 2015 έφερε τον κόσμο τούμπα και διοργάνωσε για πρώτη φορά στη Σύρο μια εκδήλωση για την πανσέληνο της Αληθινής (τοποθεσία της Άνω Σύρου). Πρέπει να δει κανείς την πανσέληνο της Αληθινής. Την πανσέληνο από το πιο αμφιθεατρικό σημείο της Σύρου. Η εκδήλωση αποτελεί θεσμό πια, καθώς θα γίνεται κάθε χρόνο. Είχε φεγγάρι, είχε κόσμο, είχε μουσικές και είχε και έναν τεράστιο μπουφέ με εδέσματα που επιμελήθηκε... μόνη της! Υπογράφω αυτόν τον πρόλογο και σας παραδίδω στην ίδια και στην υπέροχη συνταγή της. Θα της απαντήσω με τα μπισκοτάκια βουτύρου μου και με όλη μου την αγάπη.”

Στέλλα Αλαφούζου

photo: Στέλλα Αλαφούζου
photo: Στέλλα Αλαφούζου

Υλικά:

  • 8 αυγά
  • 600 gr αλεύρι απλό
  • 600 gr ζάχαρη
  • 600 gr αμύγδαλα ωμά
  • 600 gr σταφίδα ξανθή
  • 2 βανίλιες
  • 1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
  • 1 σακουλάκι μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:

Χτυπάμε μόνο τους κρόκους και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο – λίγο μαζί με το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες. Κρατάμε λίγο από το αλεύρι και αλευρώνουμε τις σταφίδες και τα αμύγδαλα και τα ρίχνουμε και αυτά στο μείγμα ενώ ανακατεύουμε με το χέρι δυνατά.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφικτή και την ρίχνουμε και αυτή στο μείγμα ανακατεύοντας αργά – αργά. Βουτυρώνουμε έπειτα ένα ταψί (ή τοποθετούμε μια λαδόκολλα αντί για βουτύρωμα) σε σχήμα ορθογωνίου και ρίχνουμε το μείγμα μέσα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180° C.

photo: Στέλλα Αλαφούζου
photo: Στέλλα Αλαφούζου

Όταν ψηθεί το βγάζουμε και μετά από λίγη ώρα το αναποδογυρίζουμε μονοκόμματο μέσα στο ταψί. Το αφήνουμε μία μέρα και μετά το κόβουμε σε ράβδους και έπειτα μια-μια ράβδο την κόβουμε σε πολύ λεπτά παξιμαδάκια και τα ψήνουμε στον φούρνο. Πρόκειται για καταπληκτικά παξιμαδάκια που μπορείς να τα σερβίρεις και με καφέ αλλά είναι ιδανικά και με ποτάκι!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'