Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ο μουσακάς του καλοκαιριού που δεν θα σας ταλαιπωρήσει

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πατάτες από σπίτι: στο χωράφι ή τον κήπο

του Κώστα Λιονουδάκη Κάντο μόνος σουκαλλιέργεια, πατάτες, πατατόσπορος, μποστάνι, χωράφια, πότισμα, κομπόστ

Έφτασε η εποχή να προετοιμαστούμε για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια της πατάτας στο χωράφι, τον κήπο ή το μπαλκόνι μας. Αν είμαστε στη νότια Ελλάδα, φυτεύουμε πατάτες τον Γενάρη, στην κεντρική Ελλάδα μέσα στον Φλεβάρη ενώ στη Βόρεια Ελλάδα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Μάρτη. Από τη στιγμή της φύτευσης, η πατάτα χρειάζεται 90 έως 120 ημέρες για τη συγκομιδή, ανάλογα με την πρωιμότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες.

Photo: abayliss@Flickr
Photo: abayliss@Flickr

Ακολουθήστε λοιπόν τα παρακάτω βήματα για μια επιτυχημένη καλλιέργεια:

  • Αγοράστε πιστοποιημένο υγιή πατατόσπορο τουλάχιστον 15-20 μέρες πριν την σπορά από το κοντινότερο γεωπονικό κατάστημα.
  • Απομακρύνετε κάθε πληγωμένο ή σάπιο κόνδυλο και τοποθετήστε τον σε τελάρα με ύψος 10-15 εκατοστών.
  • Φυλάξτε τα τελάρα σε χώρους με υψηλή σχετική υγρασία, θερμοκρασία 16-18 °C και χαμηλό φωτισμό, ώστε να μην πρασινίσουν οι κόνδυλοι. Μπορείτε να τα σκεπάσετε και με μια λινάτσα.
  • Στους μικρού μεγέθους κονδύλους που φυτεύονται ολόκληροι, μια μικρή τομή στη βάση βοηθάει στην ταχύτερη έκπτυξη των φυτρών.
  • Ψεκασμός του πατατόσπορου με διάλυμα κρασιού ή ξυδιού με νερό σε αναλογία 1:1 επιταχύνει την έκπτυξη φυτρών.
Photo: reallysmallfarm@Flickr
Photo: reallysmallfarm@Flickr

 

  • Αποφύγετε τον τεμαχισμό των κονδύλων προτιμώντας μικρού μεγέθους ενώ αν ο κόνδυλος είναι μεγάλου μεγέθους, τεμαχίζεται σε 2-4 κομμάτια.
  • Η καλύτερη περίοδος για το κόψιμο του πατατόσπορου είναι μόλις αρχίσουν να ανοίγουν τα “μάτια”.
  • Ο πατατόσπορος πρέπει να φυτεύεται αφού η κομμένη επιφάνεια φελλοποιηθεί και τα φύτρα, οι νεαροί βλαστοί, αποκτήσουν μήκος 1 - 2 εκ. 
  • Μετά τον τεμαχισμό ο πατατόσπορος διατηρείται για 7-10 μέρες πριν το φύτεμα, για να γίνει καλή επούλωση των τομών, σε θερμοκρασίες 18-20°C και σχετική υγρασία 85-90%. 
  • Τα μαχαιρίδια που χρησιμοποιούνται για τον τεμαχισμό των κονδύλων πρέπει να απολυμαίνονται με μπλε οινόπνευμα ή με διάλυμα χλωρίνης (μια κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό) ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση ασθενειών.
Photo: reallysmallfarm@Flickr
Photo: reallysmallfarm@Flickr

Κατά τη φύτευση της πατάτας στο χωράφι συνίσταται:

  • Απομάκρυνση των υπολειμμάτων παλαιάς φυτείας πατάτας ή όποιας προηγούμενης καλλιέργειας και καταπολέμηση των ζιζανίων.
  • Αποφυγή συνεχούς καλλιέργειας πατάτας ή άλλων σολανωδών (τομάτας, μελιτζάνας, πιπεριάς) στο ίδιο χωράφι.
  • Φύτευση σε έδαφος σχετικά ψιλοχωµατισµένο, με κανονική υγρασία, χωρίς μεγάλους σβόλους.
Photo: reallysmallfarm@Flickr
Photo: reallysmallfarm@Flickr
  • Φύτευση σε βάθος 15-20 εκατοστών, σε αποστάσεις φύτευσης 70-80 εκατοστών μεταξύ των γραμμών και 30 - 35εκ. μεταξύ των φυτών.
  • Άρδευση με  σταγόνες για εξοικονόμηση νερού κατά τους ανοιξιάτικους μήνες.
  • Ενσωμάτωση στο έδαφος κομπόστ, καλοχωνεμένης κοπριάς και βιολογικού λιπάσματος υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο.

Καλές σοδειές!

* Επισκεφθείτε το garden blog «Τα Μυστικά του Κήπου» (mistikakipou.gr), που επιμελείται ο γεωπόνος Κώστας Λιονουδάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'