Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Organic Islands: οι κύβοι των θαυμάτων

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόντααρωματικά, βότανα, Νάξος, Organic Islands, διακρίσεις, ελληνικά προϊόντα, Νίκος Χατζηανδρέου, Great Taste Awards

Τα Organic Islands, εκείνα τα έξοχα ναξιώτικα αρωματικά και αφεψήματα με τα ζωηρά χρώματα στα σακουλάκια, έχουν μια πολύ ωραία ιστορία: Πίσω από τις περιποιημένες συσκευασίες βρίσκεται μια μικρή, αλλά ταχέως αναπτυσσόμενη, οικογενειακή επιχείρηση, η πρώτη που καλλιεργεί πιστοποιημένα οργανικά αρωματικά φυτά. Τα νήματα κινεί ο Νίκος Χατζηανδρέου, που το 2010 αποφάσισε, μαζί με την οικογένειά του, να αξιοποιήσουν την περιουσία τους για χάρη της καλλιέργειας βιολογικών αρωματικών φυτών, όπως και έγινε. Στο χωριό Σαγκρί, στην ενδοχώρα του νησιού, στήθηκε η οικογενειακή επιχείρηση ή τουλάχιστον ένα μέρος της, το ξηραντήριο και η μονάδα καθαρισμού. Το συσκευαστήριο βρίσκεται στη χώρα.

Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου
Φωτο: Αλεξάνδρα Γεωργακάκου

Πολύ πριν την πρόσφατη καλλιεργητική μόδα των αρωματικών, η προσπάθειά τους ξεκίνησε πειραματικά, με προσωπικό διάβασμα και συνεχείς δοκιμές με το κλίμα και τις ξερικές συνθήκες των Κυκλάδων (λίγο νερό, δυνατός ήλιος, ιδιαίτερη σύσταση εδάφους), που έδειξαν να ευεργετούν τα φυτά. Μια πρώτη γνωριμία με την ιστορία τους είχε γίνει εντός bostanistas περίπου πριν δύο χρόνια. Σήμερα πια, συνεργάζονται με αρκετούς ντόπιους καλλιεργητές, η καλλιέργεια επεκτείνεται, τα βραβεία πληθαίνουν. Λεβάντα, μελισσόχορτο, δεντρολίβανο, ύσσωπος, θυμάρι, φλισκούνι, ρίγανη, φασκόμηλο οι βασιλιάδες της γκάμας που, άπαξ και το σακουλάκι ανοίξει, γεμίζουν την κουζίνα γήινες, μεσογειακές ευωδιές. Η ναξιώτικη εταιρεία αποφάσισε να προσεγγίσει με αλλιώτικο τρόπο ένα παραδοσιακό γλύκισμα, το λουκούμι, δίνοντάς του γεύσεις βοτάνων, με βιολογικά έλαια: φασκόμηλο, φλισκούνι, λεβάντα και δεντρολίβανο. Συνέπραξαν γι' αυτό τον σκοπό με την εταιρεία Bariamis Sweets και κέρδισαν τους κριτές των έγκριτων Great Taste Awards το 2014 μετά από συνεχείς «τυφλές» δοκιμές. Το λουκούμι με φλισκούνι απέσπασε διάκριση τριών αστεριών, βράβευση που αποδόθηκε μόνο σε 125 προϊόντα από τα 10.000 των συνολικών συμμετοχών. Όμως οι κριτές επεφύλασσαν δύο ακόμα αστέρια για την Organic Islands: ένα για το λουκούμι με δεντρολίβανο και ένα για το ρόφημα από ύσσωπο.

photo: asprimera.com
photo: asprimera.com

Στα επόμενα βραβεία, του 2015, οι διακρίσεις συνεχίστηκαν. Αιτία η νέα τους σειρά από βιολογικά βοτανικά ροφήματα που φέρει την ονομασία Cube χάρη στο κυβικό σχήμα των κουτιών τους. Ambrosia, Euphoria, Fantasia, Nostalgia, Philoxenia και Utopia τα ονόματά τους, όλα δάνεια από ελληνικές λέξεις, το καθένα διαφορετικό και ιδιαίτερο. Αδυναμία προσωπική η Utopia, που αποτελεί το πρώτο πραγματικό (κατά τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ξήρανσης τροφίμων) premium herbal ελληνικό τσάι. Και τούτο γιατί περιέχει μόνο αποξηραμένα βιολογικά πέταλα καλέντουλας, σχολαστικά καθαρισμένα και όχι ολόκληρο το άνθος. Λεπτομέρεια καθοριστική καθώς στήμονας, κάλυκας και κοτσάνια αλλιώνουν τη γεύση και πικρίζουν το αποτέλεσμα. Η συλλογή των φυτών επίπονη και χρονοβόρα, ξεκινά τον Απρίλιο με θυμάρι, δεντρολίβανο και φασκόμηλο. Η πρώτη διάκριση, λοιπόν, ήρθε για τον κύβο Ambrosia που περιέχει ύσσωπο, βαλσαμόχορτο και ξύσμα πορτοκάλι και πίνεται ευχάριστα ακόμη και σκέτο - είναι τέτοια η ευωδιά που το μέλι ή η ζάχαρη περιττεύουν. 

photo: asprimera.com
photo: asprimera.com

Δεύτερο αστέρι για το βοτανικό λουκούμι με λεβάντα, στα χνάρια των λουκουμιών με φλισκούνι και δεντολίβανο που διακρίθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Παρατήρηση αξιοσημείωτη: Φέτος τα ελληνικά προϊόντα απέσπασαν τα περισσότερα αστέρια από κάθε άλλη χρονιά, 106 συνολικά. Το αντίπαλο δέος, Ιταλία και Ισπανία (λόγω ομοιότητας σε κλίμα και προϊόντα) απέσπασαν 23 χρυσά και και 42 αντίστοιχα.

Περισσότερα θα βρείτε στην ιστοσελίδα τους καθώς και τη σχετική σελίδα στο facebook. Για όσους μάλιστα ενδιαφέρονται να προμηθευτούν τα φίνα καλούδια και βρίσκονται μακριά από τη Νάξο, τούτη η λίστα με τα σημεία πώλησης θα φανεί σίγουρα χρήσιμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'