Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Οι πορτοκαλί αμαρτίες του Γκρέκο

της Λουκρητίας Συνταγές

Photo: PeaSoupEats
Photo: PeaSoupEats

Με το που μπαίνεις στο πατρικό μου αντικρίζεις την «Ταφή του Κόμητος Οργκάθ» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Σε αντίγραφο φυσικά. Δεν ξέρω πώς ακριβώς βρέθηκε στον τοίχο μας. Η οικογένειά μου δεν είχε ποτέ καλλιτεχνικές ανησυχίες. Τις έχει εξαντλήσει όλες στο μεταφυσικό και το θρησκευτικό. Ίσως τελικά το θέμα του πίνακα ταιριάζει τέλεια με τις εικόνες του Χριστού και διαφόρων αγίων που φιλοξενούνται στην κουζίνα και το εικονοστάσι. Όλες μαζί συμμετείχαν όμως τότε στη νηστεία. Και δεν εννοώ μόνο αυτών των μεγάλων εορτών της Ορθοδοξίας. Η νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής ήταν κάτι που τηρούντο με ευλάβεια. Όπως και το καθημερινό μονόλεπτο περισυλλογής μου μπροστά στον Θεοτοκόπουλο. Για κάθε φακή που είχα καταναλώσει Τετάρτη και Παρασκευή, ένας αναστεναγμός είχε πέσει πάνω στο άψυχο κορμί του Κόμητος Οργκάθ. Για να είμαι ειλικρινής, ουδόλως με ενδιέφερε αυτή η διήμερη αποχή από τα αρτύσιμα. Η μόνη φορά που ασχολήθηκα ήταν λόγω της ονομαστικής εορτής του πατέρα. Είχε πέσει Τετάρτη και λίγες μέρες πριν είχα δει φευγάτα μια νηστίσιμη συνταγή στην τηλεόραση. Δεν ήταν κάτι σπουδαίο. Φοντάν καρότου. Κι όμως υπηρέτησαν αξιοπρεπώς τον σκοπό τους. Το απόγευμα οι συγγενείς έγλειφαν τα δάχτυλά τους κι εγώ έκλεινα το μάτι στον Δομήνικο. Έκτοτε, όποτε περιμένω επισκέψεις που δεν είναι λάτρεις των γλυκών, ζωντανεύω τον Ελ Γκρέκο στο πιάτο. Δροσερές πορτοκαλί μπάλες με πινελιές από λευκό και καφέ.

Φοντάν Καρότου

Υλικά*

  • Καρότα
  • Τριμμένη καρύδα
  • Ξύσμα από πορτοκάλι
  • Ζάχαρη
  • Μοσχοκάρυδο
  • Κανέλα
  • Κουβερτούρα

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα περνάμε στο multi μέχρι να γίνουν σχεδόν πολτός. Ύστερα τα βάζουμε σε ζεστή κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Λίγο πριν βγάλουν όλο το ζουμί τους, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, την τριμμένη καρύδα και το ξύσμα από πορτοκάλι. Μόλις το μείγμα ρουφήξει όλο το ζουμί του, το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει ώστε να μπορούμε να το πλάσουμε. Εν τω μεταξύ, λιώνουμε λίγη κουβετούρα σε μπεν μαρί. Ύστερα πλάθουμε σε μικρές μπάλες, τις τοποθετούμε στις χάρτινες θήκες, περιχύνουμε λίγη κουβερτούρα και πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα. Τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσουν και να δέσουν. Έτοιμα. Κι αφήστε τους να αναρωτιούνται τι είναι αυτή η πορτοκαλί μπάλα.

*Μην περιμένετε δοσολογίες. Έχουν περάσει 15 χρόνια από την μέρα που είδα τυχαία την συνταγή κι έκτοτε την φτιάχνω με το μάτι που λένε και οι καλές νοικοκυρές.

Δείτε το προφίλ της Λουκρητίας στο protagon.gr

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'