Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Συνέργειες μαγείρων

της Κικής Τριανταφύλλη WikiSunday Brunch Festival, Φεστιβάλ Ελληνικής Δημιουργικής Κουζίνας, Συναντήσεις, The Clumsies, Με Ζεν, Σελήνη, ξενοδοχείο The Margi, Παλλάς, Avli, Ekies All Senses Resort, Ble Katsarolakia, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Αγιος Νικόλαος, Βόλος, Βουλιαγμένη, Λάρισα, Artisanal, Kastri Bistro, Aigialos Hotel, Posidonion Grand Hotel, CTC, Σαντορίνη, Κηφισιά, Σπέτσες, Δημήτρης Δημητριάδης, Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Κωνσταντίνα Φακλάρη, Σταμάτης Μαρμαρινός, Αλεξανδρος Τσιοτίνης, Φώτης Σεργουλόπουλος, Εύα Παρακεντάκη, Νικόλαος Σταυρακάκης, σεφ

 Από τους πολλούς ορισμούς του όρου συνέργεια ή συνεργία διαλέγω αυτόν που λέει ότι πρόκειται για «ένα φαινόμενο κατά το οποίο επιτυγχάνεται ένα συνθετικό αποτέλεσμα που είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των επιμέρους συστατικών μερών του». Πράγματι ακριβώς αυτό συμβαίνει με τις κοινές δράσεις μαγείρων που έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται τελευταία με πολύ θετικά αποτελέσματα για όλους, τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για εμάς τους αποδέκτες – πελάτες τους. Και ένα από τα πρώτα θετικά που θα επισημάνω είναι η αναλογία ποιότητας / τιμής. Συνήθως τα εστιατόρια στα οποία δουλεύουν είναι πολύ ακριβά, σε τέτοιες, όμως, εκδηλώσεις οι τιμές είναι προσιτές. Θα σας θυμίσω για παράδειγμα το καταπληκτικό φεστιβάλ Sunday Brunch Festival στο αθηναϊκό μπαρ The Clumsies, που έκανε πιο νόστιμα και ενδιαφέροντα τα κυριακάτικα απογεύματά μας φιλοξενώντας στην κουζίνα του την αφρόκρεμα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής με ένα μενού που κυμαίνεται από 26-28 ευρώ.

Χωνάκι (με μελάνι σουπιάς) με αθηναΐκή / Σταμάτης Μαρμαρινός, Καλαμποκόσουπα του Άλεξ Τσιοτίνη, Kατσικίσιο τυρί, μαρμελάδα ντομάτα, θυμάρι / Κωνσταντίνα Φακλάρη, Ρυζοκροκέτα με παλαιωμένη γραβιέρα, παντζάρι / Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος - όλα στο Artisanal, photo: Κική Τριανταφύλλη
Χωνάκι (με μελάνι σουπιάς) με αθηναΐκή / Σταμάτης Μαρμαρινός, Καλαμποκόσουπα του Άλεξ Τσιοτίνη, Kατσικίσιο τυρί, μαρμελάδα ντομάτα, θυμάρι / Κωνσταντίνα Φακλάρη, Ρυζοκροκέτα με παλαιωμένη γραβιέρα, παντζάρι / Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος - όλα στο Artisanal, photo: Κική Τριανταφύλλη

Οι μάγειροι, λοιπόν, όταν μπαίνουν όλοι μαζί σε μια κουζίνα - το έχω παρατηρήσει με χαρά αυτό - συνήθως βιώνουν τη συνεργασία τους σαν γιορτή, ένα είδος λαμπρού συναγωνισμού, γιατί, όπως και να το κάνουμε, η γνώμη του συναδέλφου σου μετράει πάρα πολύ, στα μάτια του θέλεις ακόμη περισσότερο να διακριθείς. Δεν κάθονται όμως και με σταυρωμένα τα χέρια όταν κάποιος από αυτούς μαγειρεύει. Συμμετέχουν στη διαδικασία, είναι σίγουρο ότι κάτι θα προσθέσουν, κι αυτό το κάτι μπορεί να έχει μια συνέπεια μαγική.

Θυμάμαι για παράδειγμα τις ανταλλαγές ιδεών στην κουζίνα του βολιώτικου Με Ζεν. Μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του πέρασαν από το Με Ζεν δυνατά ονόματα της ελληνικής γαστρονομίας. Ο Δημήτρης Παμπόρης, ο Αθηναγόρας Κωστάκος, ο Γιώργος Στυλιανουδάκης μαγείρεψαν μεζέδες ως guests του Γρηγόρη Χέλμη και του Ανδρέα Διακοδημήτρη και αντίστοιχα τα παδιά από τον Βόλο βρέθηκαν στη κουζίνα του Oozora με τον Δημήτρη Κατριβέση και σε άλλες πολλές κουζίνες σε όλη την Ελλάδα.

Με χαρά, λοιπόν, βλέπω αυτό το concept να συνεχίζεται και φέτος με δύο εξαιρετικές δράσεις. Στο Artisanal της Κηφισιάς ο εξαιρετικός Δημήτρης Δημητριάδης – και δάσκαλος πολλών νεώτερων μαγείρων - συνεργάζεται με 4 πολύ δυνατούς έλληνες σεφ, έναν για κάθε Δευτέρα, από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου μέχρι και τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου ενώ ο άξιος νεαρός Νικόλας Σταυρακάκης άρχισε ήδη να «οργώνει» την Κρήτη μαζί με καλεσμένους μαγείρους από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μαζί του η food blogger Εύα Παρακεντάκη σε ρόλο οικοδέσποινας φροντίζει για τις λεπτομέρειες πίσω από αυτή τη γιορτή της γαστρονομίας. Γιατί έτσι το αντιλαμβάνονται και οι δύο, σαν μια μεγάλη γιορτή στο σπίτι τους, την Κρήτη.

Συγκεκριμμένα:

Α. ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ – «το φαγητό ενώνει τις διαλέκτους»

Οι Συναντήσεις ξεκίνησαν στις 21 Ιανουαρίου με μια – όπως μάθαμε - εξαιρετικά επιτυχημένη βραδιά στο Dish Bar του Ηρακλείου με τον Νικόλα Σταυρακάκη και τον Άνταμ Κοντοβά (εστιατόριο Βασίλαινας στον Πειραιά) που έβαλαν την Κρήτη και την Πελοπόννησο στο ίδιο πιάτο.

Και συνεχίζονται στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στον Αγιο Νικόλαο όπου ο Νικόλας Σταυρακάκης "συνομιλεί" μαγειρικά με τους καλεσμένους του:

  • 12 Φεβρουαρίου, στην "Avli" του Ρεθύμνου με τον Θοδωρή Παπανικολάου (εστιατόριο Σελήνη στη Σαντορίνη) δημιουργούν με κρητικά προϊόντα πιάτα εμπνευσμένα από την θεσσαλική κουζίνα.
  • 4 Μαρτίου, στο "Παλλάς" των Χανίων, με τον  Παναγιώτη Γιακαλή (executive chef των εστιατορίων του ξενοδοχείου The Margi, Βουλιαγμένη) μαγειρεύουν πιάτα της Αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας με προϊόντα της Κρήτης
  • 18 Μαρτίου, και πάλι στην "Avli" του Ρεθύμνου,  με τον Δημήτρη Παμπόρη (Ekies Αll senses Resort) παρουσιάζουν μακεδονικές λιχουδιές μαγειρεμένες με κρητικά προϊόντα
  • 31 Μαρτίου, στα "Ble Katsarolakia" του Αγίου Νικολάου, με τον Γρηγόρη Χέλμη (ΜεΖεν, Βόλος και Λάρισσα) ετοιμάζουν πιάτα της Στερεάς Ελλάδας με κρητικά προϊόντα.
Από αριστερά: Σταμάτης Μαρμαρινός, Δημήτρης Δημητριάδης, Κωνσταντίνα Φακλάρη, Φώτης Σεργουλόπουλος (ιδιοκτήτης του Artisanal), Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Αλέξανδρος Τσιοτίνης
Από αριστερά: Σταμάτης Μαρμαρινός, Δημήτρης Δημητριάδης, Κωνσταντίνα Φακλάρη, Φώτης Σεργουλόπουλος (ιδιοκτήτης του Artisanal), Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Β. Φεστιβάλ Ελληνικής Δημιουργικής Κουζίνας στο ARTISANAL

Ο chef του Artisanal Δημήτρης Δημητριάδης έχει την επιμέλεια και προτείνει τέσσερα διαφορετικά πολύ προσωπικά μενού βασισμένα στην ελληνική γεύση που θα παρουσιαστούν από τέσσερις διαφορετικούς Έλληνες συνάδελφους και φίλους του σεφ, με έντονη παρουσία στην δημιουργική ελληνική κουζίνα.

Αναλυτικά:

  • 25 Ιανουαρίου  - Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος (Domotel Kastri Hotel)
  • 1 Φεβρουαρίου – Κωνσταντίνα Φάκλαρη (Αigialos Hotel, Σαντορίνη) 
  • 8 Φεβρουαρίου – Σταμάτης Μαρμαρινός (Posidonion Grand Hotel, Σπέτσες)
  • 22 Φεβρουαρίου – Άλεξ Τσιοτίνης (εστιατόριο CTC, Aθήνα)

Με τη χορηγεία των εταιριών τροφίμων Mondo del Mare, Metropolitan, Pαδίκι, Καπράλος Κρεοπωλείο, Γεωργίου, Batavia. Τιμή κατά άτομο 45 Ευρώ

Artisanal, Zηρίνη 2, Κηφισιά, τηλέφωνα κρατήσεων: 6936-144744, 210-8086111

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'