Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Ενα υπέροχο γεύμα με βιετναμέζικo Pho (και λίγη γαλλική ιστορία)

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κέικ με passion fruit και μανταρίνι

της Gourmelita Συνταγέςκέικ, passion fruit, μανταρίνια, λευκή σοκολάτα, γλάσο, επιδόρπιο, γλυκά

Θέλω να έρθει η άνοιξη! Φτάνει πια με τον χειμώνα... θα ήθελα να ζω ένα μόνιμο καλοκαίρι. Πραγματικά όσο όμορφα κι αν είναι τα χιόνια, τα βουνά και ο καθαρός κρύος αέρας, εάν ποτέ δεν τα ξαναζούσα, δεν θα με πείραζε! Αυτό το sponge-κέικ γιαουρτιού είναι η “προσφορά” μου στους θεούς του - παγωμένου - Ολύμπου ώστε να φέρουν την άνοιξη, και κατ'επέκταση το καλοκαίρι, μια ώρα αρχύτερα! Θα το φτιάξετε μέσα σε λίγα λεπτά - μπορείτε και χωρίς μίξερ - και θα το φάτε σε άλλα τόσα. Ο συνδυασμός passion fruit-μανταρίνι είναι τόσο μα τόσο ταιριαστός και το γλάσο λευκής σοκολάτας απλώς δένει υπέροχα. Δεν περιέχει βούτυρο παρά μόνο ελαιόλαδο!

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

Ένα μικρό tip για τα passion fruit: να αγοράζετε αυτά που είναι “σταφιδιασμένα” στην όψη και βαριά στο χέρι. Έτσι είναι ώριμα, κι όχι όταν είναι λεία.

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

Υλικά:

  • 6 passion fruit
  • 3 μανταρίνια - χωρίς κουκούτσια
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 μεγάλα αυγά ή 4 κανονικά
  • 1 βανίλια ή 1 κ.γ. εκχύλισμα
  • 3/4 κούπας ζάχαρη - 200 γρ
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κούπες αλεύρι
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 200 γραμμ. λευκής κουβερτούρας
  • 1-2 κ.σ. χλιαρό νερό
  • λίγη τριμμένη φρυγανιά

Οδηγίες:     

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, λαδώνοντας και πασπαλίζοντάς την με την τριμμένη φρυγανιά.

Στο μπολ του μίξερ ενώστε το λάδι με την ζάχαρη, τα αυγά και τη βανίλια. Αναμείξτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά και να αφρατέψει λίγο το μείγμα, 3-4 λεπτά. Καθαρίστε τα μανταρίνια, αφαιρώντας τα όποια κουκούτσια και πολτοποιήστε τα στο μούλτι. Κόψτε στην μέση 3 από τα passion fruit κι αδειάστε τα με ένα κουταλάκι ενώνοντάς τα με τα μανταρίνια σε ένα μπολάκι. Σε μεγάλο μπολ ενώστε πολύ καλά το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν.

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

Όταν είναι έτοιμο το μείγμα στο μίξερ, προσθέστε τα φρούτα και το γιαούρτι και αναμείξτε μέχρι να ενωθούν μόλις. Προσθέστε το μείγμα του αλευριού και ανακατέψτε για 1 περίπου λεπτό. Τοποθετήστε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 45 λεπτά με 1 ώρα. Ελέγξτε με μια οδοντογλυφίδα στα 45 λεπτά κι αν βγει στεγνή, το κέικ σας είναι έτοιμο. Αφαιρέστε το από τον φούρνο κι αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Όταν είναι έτοιμο, αναποδογυρίστε το σε πιατέλα. 

Φτιάξτε το γλάσο λευκής σοκολάτας: λιώστε την κουβερτούρα σας - σπασμένη σε μικρά κομμάτια, μαζί με μια κουταλιά της σούπας από το χλιαρό νερό και τη μισή ποσότητα από τα υπόλοιπα passion fruit - σε μπαιν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμμάτων με προσοχή να μη σας καεί. Θέλει ανακάτεμα κατά διαστήματα του ενός λεπτού περίπου. Προσθέστε και την υπόλοιπη ψύχα passion fruit κι ανακατέψτε καλά. Εάν σας φανεί πολύ πηχτό το γλάσο, προσθέστε μια ακόμα κουταλιά ζεστό νερό.

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

Περιχύστε όλο το κέικ με το γλάσο, αφήστε να μείνει για 15 τουλάχιστον λεπτά, ώστε να σταθεροποιηθεί λίγο, και σερβίρετε το κόβοντάς το σε φέτες. Το κέικ αυτό φυλάσσεται εκτός ψυγείου, καλυμμένο.

* Η συνταγή είναι από το blog της Gourmelita

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Gourmelita

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'