Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σαββατιανό, ο θησαυρός των Μεσογείων

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το τραπέζι του Πάσχα: σαλάτες

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη Συνταγές

Μαζί με την κλασική μαρουλοσαλάτα –μη διανοηθείτε να σερβίρετε χωριάτικη, με τις αναιμικές και ανούσιες ντομάτες του θερμοκηπίου- προτείνω να κάνετε πορτοκαλοσαλάτα, που είναι ιδανικό συμπλήρωμα για το αρνί, όπως και αν το ψήσετε. Κι αν σας λείπει το χρώμα, κάντε μια σαλάτα πολύχρωμη με καλαμπόκι, κουκιά και μερικά μόνο μικρά ντοματάκια, που συνήθως έχουν γεύση, αν και είναι του θερμοκηπίου...

Σαλάτα Πορτοκάλι με Κρεμμύδι

Για 6-8 άτομα

Σάλτσα:

  • 2 κουτ. Σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 κουταλιές  ξίδι καλό (πχ. Βαϊμάκη) 
  • 1-2 κ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
  • Μια πρέζα αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Έξτρα παρθένο φρουτώδες ελαιόλαδο
  • 3-4 πορτοκάλια μέρλιν, καθαρισμένα από φλούδι και λευκό, και κομμένα σε φέτες με καλό οδοντωτό μαχαίρι
  • 1 μάτσο φύλλα ρόκα, χοντροκομμένη με το χέρι (προαιρετικά)
  • 1 μικρό μωβ ή λευκό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες, ή 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε φετάκια (λευκό και το περισσότερο τρυφερό πράσινο τμήμα)
  • 1 φλιτζάνι ελιές Καλαμών, στραγγισμένες (προαιρετικά)

Σε βαζάκι ή μικρή γαβάθα βάλτε τα υλικά της σάλτσας, εκτός το ελαιόλαδο, χτυπήστε καλά, και αφήστε να μείνουν 20 λεπτά ή 2-3 ώρες.
Βάλτε σε απλωτή γαβάθα τις φέτες πορτοκάλι και ανακατώστε με τη ρόκα, αν τη χρησιμοποιείτε, και με το κρεμμύδι ή το φρέσκο κρεμμυδάκι.  Προσθέστε στη σάλτσα 2 κ. σούπας ελαιόλαδο, ανακατώστε, και περιχύστε τη σαλάτα, βάζοντας από πάνω τις ελιές, αν τις χρησιμοποιείτε. Καθώς σερβίρετε, περιχύστε με λίγο ακόμα  φρουτώδες ελαιόλαδο, και πασπαλίστε με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Πολύχρωμη σαλάτα

Οι ντομάτες δεν είναι της εποχής, και κανονικά τις αποφεύγω γιατί είναι ανούσιες. Αλλά τα μικρά ντοματάκια που βρίσκουμε πλέον παντού έχουν γεύση και δίνουν το απαραίτητο γιορταστικό χρώμα στη σαλάτα τούτη.

Για 4-6 άτομα -διπλασιάστε ή να τριπλασιάστε τα υλικά, για περισσότερα άτομα
 

  • 2 1/2 φλιτζάνια καλαμπόκι (ξεπαγωμένο αν βάλετε κατεψυγμένο, και στραγγισμένο καλά αν είναι από κονσέρβα)
  • 2 φλιτζ. ξεσπυρισμένα κουκιά ή πράσινα φασόλια (φρέσκα ή κατεψυγμένα) ή αρακά
  • 5-6 ντοματάκια, κομμένα στη μέση ή στα 4
  • 1/2 φλιτζ. φύλλα βασιλικό χοντροκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
  • Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο, όσο θέλετε


Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλτε νερό να πάρει βράση, και ζεματίστε τα κουκιά, τα φασόλια ή τον αρακά για 2-3  λεπτά, μόλις να αρχίσουν να μαλακώνουν. Στραγγίστε, περάστε το τρυπητό από κρύο τρεχούμενο νερό. Αφήστε τα να στραγγίσουν καλά σε χαρτί κουζίνας.

Σε μεγάλη γαβάθα ανακατέψτε το καλαμπόκι με τα φασόλια ή τον αρακά, τη ντομάτα και το βασιλικό.

Σε γυάλα χτυπήστε μαζί το χυμό λεμόνι, το λάδι, τη μουστάρδα, και αφήστε να μείνει 10 λεπτά, και προτού να σερβίρετε, ανακατώστε ξανά.

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'