Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αυγό με προπύρα: brunch σπετσιώτικο, του Σταμάτη Μαρμαρινού

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςπρωινό, αυγά, ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριές, ψωμί, προπύρα, Σπέτσες, Σταμάτης Μαρμαρινός, ξενοδοχεία, Poseidonion Grand Hotel, Ποσειδώνιο

Η ιδέα φαίνεται απλή: ψωμί, σαλάτα με ντομάτα, τυρί φέτα και αυγό. Μα στις λεπτομέρειες αποδεικνύεται μεγαλειώδης: προπύρα σπετσιώτικη, ζεστή χωριάτικη σαλάτα, για να δέσει ωραία με το όλον, φέτα διαλεχτή και ο κρόκος του αυγού να σπάει ηδονικά από πάνω. Ο Σταμάτης Μαρμαρινός, σεφ του ιστορικού (από το 1914, παρακαλώ) ξενοδοχείου των Σπετσών "Ποσειδώνιο", μας χάρισε γενναιόδωρα τούτη τη συνταγή. Μπορεί ο πολυμήχανος σεφ να σημείωσε μόλις την πρώτη του σεζόν εκεί, φέτος το καλοκαίρι, μα οι εντυπώσεις που άφησε στους επισκέπτες είναι μόνο ενθουσιώδεις. Όσα θαυμαστά έγιναν στο μποστάνι και τις κουζίνες του ξενοδοχείου τα καταγράφει εδώ κατατοπιστικά η Κική Τριανταφύλλη. Πιάτα φροντισμένα, όσο πρέπει παραδοσιακά στα υλικά τους, όσο πρέπει φρέσκα και μοντέρνα στο στήσιμο. Όπως ακριβώς και τούτο εδώ το - ας το πούμε - brunch.

Τι εστί όμως προπύρα; Μέχρι να βρεθώ στις Σπέτσες κι εγώ αγνοούσα - είναι ψωμί που στην όψη θυμίζει πολύ τη γνώριμή μας λαγάνα. Λεπτή μα με γεύση ασυνήθιστη, καθώς κυριαρχούν γλυκάνισος και πιπέρι. Φαίνεται πως για τις νοικοκυρές του παλιού καιρού ήταν συνήθεια καθημερινή: την φούρνιζαν τελευταία από τα υπόλοιπα ψωμιά, την άφηναν να κρυώνει στα πεταχτά στην πόρτα του φούρνου και την έδιναν στους πιτσιρικάδες για πρωινό μαζί με τουλουμοτύρι. Μπορείτε να την βρείτε σε κάμποσους φούρνους εδώ, ταιριάζει πολύ με κρεμώδη τυριά και φέτα μαλακή. Πολλοί την θεωρούν υπέρ το δέον πιπεράτη όμως με ένα ωραίο κόλπο, όπως σε τούτη τη συνταγή, με τη ζεστή σαλάτα και το αυγό, η αψάδα της σβήνει αριστοτεχνικά.

Υλικά:

  • 2 φρέσκα αυγά
  • 150 γραμμ. προπύρα σε κύβους

Για τη ζεστή χωριάτικη σαλάτα:

  • 75 γρ. κόκκινα ντοματίνια
  • 50 γρ. αγγουράκι
  • 50 γρ. κρεμμύδι ξερό
  • 20 γρ. πιπεριά πράσινη
  • μιαα μεγάλη ντομάτα τριμμένη
  • 50 γρ. φέτα ΠΟΠ
  • αλάτι και φρέσκο πιπέρι
  • λίγη φρέσκια ρίγανη και θυμάρι
  • 120 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Χαράζουμε τα ντοματίνια και τα βουτάμε σε νερό που βράζει και αμέσως σε πάγο για να βγάλουμε τη φλούδα. Σ’ ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο ρίχνουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές κομμένα σε κύβους να σοταριστούν ελαφρά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας συνεχώς. Αλάτι και πιπέρι και, τέλος, βάζουμε την τριμμένη ντομάτα τη φέτα και τα αρωματικά. Ψήνουμε για λίγο ώστε να μείνουν τα υλικά τραγανά.

Τηγανίζουμε τα αυγά σε ελαιόλαδο και, όταν τα βγάλουμε, ρίχνουμε και την προπύρα για να την τηγανίσουμε και αυτήν λίγο. Σερβίρουμε βάζοντας πάνω απο τα κρουτόν προπύρας τη ζεστή χωριάτικη και απο πάνω τα αυγά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'