Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Θερινό ριζότο με θράψαλα Ατλαντικού και μανιτάρια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Και κέικ σοκολάτας και τούρτα με βουτυρόκρεμα

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςσοκολάτα, κακάο, κέικ, τούρτα, βουτυρόκρεμα, νιφάδες σοκολάτας, μπισκότα

Τέλειωσαν οι γιορτές και μελαγχολήσατε; Οχι, μη. Η σοκολάτα είναι η πιο γλυκιά παρηγοριά σ' αυτή την περίπτωση. Αλλωστε αν αγαπάτε τη σοκολάτα μαζί με τον καφέ σας, αυτό είναι το τέλειο γλυκό. Ένα υπέροχο κέικ, απαλό και αφράτο, με την πιο σοκολατένια γεύση που μπορεί κανείς να ονειρευτεί. Ταιριάζει τέλεια με κρέμα γάλακτος, με κρέμα σαντιγί ή παγωτό, βανίλια ή σοκολάτα. Αν μάλιστα το ψήσουμε σε στρογγυλή φόρμα, μπορούμε να φτιάξουμε μια ωραία τούρτα που θα την καλύψουμε με μια πανεύκολη βουτυρόκρεμα. 

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο 
  • 250 ml γάλα φρέσκο
  • 100 γρ. κακάο χωρίς ζάχαρη
  • 50 γρ. μαύρη σοκολάτα
  • 50 γρ. νιφάδες σοκολάτας (τσιπς)
  • ½ κ.τ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.τ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 3 μεγάλα αυγά

Εκτέλεση 

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λιώνω σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και την αφήνω να κρυώσει. Χτυπάω καλά το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να γίνει μια πολύ αφράτη και απαλή κρέμα. Κατόπιν προσθέτω ένα-ένα τα αυγά χτυπώντας συνεχώς πάρα πολύ καλά. 

Σε μια λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με το κακάο και το μπέικιν. Ρίχνω τη μισή ποσότητα στο μείγμα βουτύρου, ανακατεύω με μια σπάτουλα, προσθέτω τη λιωμένη σοκολάτα και στη συνέχεια το υπόλοιπο αλεύρι και όσο γάλα χρειάζεται ώστε να δημιουργηθεί ένας απαλός χυλός. 

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Προσθέτω τις νιφάδες σοκολάτας, ανακατεύω και αδειάζω το μείγμα σε μια φόρμα βουτυρωμένη και αλευρωμένη ή, ακόμα καλύτερα, σκεπασμένη με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνω το κέικ για περίπου 45 λεπτά. Είναι έτοιμο όταν το τρυπήσω στο κέντρο με ένα μαχαίρι και βγει στεγνό. 

Βγάζω το κέικ από τον φούρνο, το αφήνω για λίγο στην άκρη και σε λίγο το βγάζω και το ακουμπάω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει.

Τούρτα σοκολάτα με βουτυρόκρεμα

Με την ίδια συνταγή μπορώ να κάνω μια εύκολη τούρτα. Ψήνω το κέικ σε στρογγυλή φόρμα και το κόβω στη μέση όταν κρυώσει ή σε δύο στρογγυλές φόρμες (διαμέτρου 20 εκ). Όταν κρυώσουν εντελώς τα δύο κομμάτια, ετοιμάζω την κρέμα βουτύρου.

  • 150 γρ. βούτυρο μαλακό
  • 50 γρ. κακάο σκόνη
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ¼ κ.τ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.τ.σ. γάλα φρέσκο
  • 5 σοκολατένια μπισκότα τριμμένα στο μίξερ

Χτυπάω το βούτυρο με το μίξερ μέχρι να μαλακώσει και να αφρατέψει, προσθέτω την άχνη, το κακάο, το αλάτι και λίγο γάλα, τόσο ώστε να αποκτήσει πιο απαλή υφή. Ακουμπάω τον ένα δίσκο του κέικ σε μια πιατέλα σερβιρίσματος, τον αλείφω με το ένα τρίτο της βουτυρόκρεμας και ακουμπάω επάνω τον δεύτερο δίσκο. Αλείφω την επιφάνεια την τούρτας με την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα και την πασπαλίζω με το τριμμένο μπισκότο.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'