Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Άντυ, έλα να φτιάξουμε μποστάνι!

του Δημήτρη Μπούτου Κάντο μόνος σουμποστάνι, ταράτσα, λαχανικά, χώμα, προστασία φυτών, αστική κηπουρική, καλλιέργεια, μποστάνι στο μπαλκόνι, μποστάνι στην ταράτσα

Το πήρα απόφαση, μέσα στους επόμενους μήνες η άχαρη, αναξιοποίητη ως σήμερα ταράτσα θα μετατραπεί σε λαχανόκηπο της Επαγγελίας: βότανα και μαρούλια, ντοματιές, πιπεριές με ταραξάκους κι άλλα βοηθητικά χρωματιστά λουλούδια, σέσκουλα και ραδίκια - θα ξεκινήσω δειλά αλλά με σχέδια μεγαλεπίβολα. Αρκετά με τις αναβολές και τις δικαιολογίες, με οδηγό τα κείμενα-οδηγό του Άντυ Παξινού για το μποστάνι της ταράτσας, έφτασε η ώρα να προετοιμαστώ και να οργανωθώ. Το μόνο βέβαιο είναι πως θ' αναζητήσω παραδοσιακούς σπόρους από ντόπιες ποικιλίες. Για τα υπόλοιπα, σαν επιμελής μαθητής που υπήρξα, παίρνω μολύβι και χαρτί:

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Άντυ, πώς μπορώ να ετοιμάσω ένα μποστάνι από το μηδέν, σε ταράτσα πόλης;
Οποιαδήποτε τσιμεντένια επιφάνεια μπορεί να μεταμορφωθεί πολύ εύκολα σ' ένα μικρό περιβολάκι με την κατασκευή ενός μποστανιού. Κατασκευάζεις ένα υπερυψωμένο παρτέρι, που μπορεί να μπει παντού, σε μέγεθος και ύψος προσαρμοσμένο στον χώρο που διαθέτεις αλλά και στα είδη που θέλεις να φυτέψεις. Μερικά ξύλα, παλέτες και γεωύφασμα χρειάζονται κατά βάση και εδώ θα δεις βήμα - βήμα πώς φτιάχνεις ένα τέτοιο παρτέρι για το μποστάνι σου.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Αν όμως δεν είμαι μάστορας της προκοπής με τα ξύλα και θέλω κάτι πιο εύκολο, τι μπορώ να δοκιμάσω;
Τότε αρκεί ένας ευρύχωρος σάκος. Με τη χρήση ενός μεγάλου σάκου, όπως εκείνοι που χρησιμοποιούνται στις οικοδομές, μπορείς να κατασκευάσεις ένα εύκολο μποστανάκι και να έχεις μια πολύ γρήγορη και εύκολη σοδειά από μαρούλια και άλλα σαλατικά ακόμα και στην ταράτσα σου. Πώς ακριβώς θα το προετοιμάσεις και με ποιον τρόπο θα εκμεταλλευτείς τον χώρο σου στο έπακρο; Οδηγίες και απαντήσεις εδώ.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Και από χώμα; Ποιο χώμα είναι ιδεώδες για μποστάνι;
Tο γόνιμο χώμα, ιδιαίτερα στις πόλεις, είναι δυσεύρετο. Η μυστική συνταγή για τη δημιουργία του τέλειου χώματος είναι ίση αναλογία από τρία απαραίτητα μέρη: φαγητό, νερό και οξυγόνο. Το πρώτο μέρος του χώματός σου πρέπει να είναι πλούσιο σε διασπασμένη οργανική ύλη, για να έχει το φυτό άφθονα ιχνοστοιχεία, να τραφεί και να εγγυηθείς την καλή υγεία του. Το δεύτερο μέρος του χώματος πρέπει να έχει καλή απορρόφηση του νερού, για να διατηρεί στο χώμα μας την ιδανική υγρασία. Τρίτον, για καλό αερισμό, χρήσιμα είναι τα βοτσαλάκια και τα σκληρά κλαδιά. Πώς θα τα πετύχεις αυτά; Με τις οδηγίες που θα βρεις εδώ, ακολουθώντας τις βήμα προς βήμα.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Αφού εξασφαλίσω τον σάκο-μποστάνι ή φτιάξω το παρτέρι κι ετοιμάσω το χώμα, τι άλλο χρειάζομαι;
Στέγαστρο, για μεγαλύτερη παραγωγικότητα και προστασία από κάθε κίνδυνο. Η πιο εύκολη κατασκευή είναι ένα τούνελ φτιαχμένο από σωλήνες PVC. Όσο πιο μακρύ είναι το υλικό που θα αγοράσεις, τόσο πιο φτηνό είναι συνήθως και μπορείς να το κόψεις εύκολα μόνος σου στο μήκος που επιθυμείς μ' ένα απλό πριονάκι. Και συνεχίζεις όπως εδώ.

Photo: serenityvalleyfarm.blogspot.gr
Photo: serenityvalleyfarm.blogspot.gr

Για το λίπασμα: μπορώ να ετοιμάσω δικό μου; Και, ει δυνατόν, βιολογικό ώστε να γλιτώσω τα χημικά των εταιρειών;
Η πιο φιλική στο περιβάλλον απάντηση είναι το βιολογικό υγρό λίπασμα η αλλιώς γνωστό και ως τσάι κομπόστ (compost tea), που δίνει στο φυτό μεγαλύτερη καρποφορία και πολλά θρεπτικά στοιχεία, κάνοντας το χώμα πιο πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες. Όλη τη δουλειά θα την κάνουν οι μικροοργανισμοί. Με τα σωστά βήματα, το δικό σου λίπασμα μπορεί να γίνει καλύτερο από τα βιολογικά λιπάσματα της αγοράς, εδώ βρίσκονται οι αναλυτικές οδηγίες.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Ωραία. Πότε ξεκινάω, ποια εποχή ενδείκνυται για σπορά;
Λένε ότι η καλύτερη μέρα για τη σπορά των καλοκαιρινών λαχανικών είναι η εικοστή Απριλίου. Αυτό ίσχυε βέβαια παλαιότερα, που η σπορά γινόταν απευθείας στο χώμα και οι εκτάσεις καλλιέργειας ήταν αρκετά μεγάλες. Για εσένα, όμως, που δεν έχεις πολύ χώρο και θέλεις να εξασφαλίσεις μια ικανοποιητική σοδειά (αν αρχίσεις από τώρα μπορείς ενδεχομένως να τρως τις δικές σου ντομάτες από τον Μάιο), χρειάζεται να δημιουργήσεις τις ιδανικές συνθήκες για τα φυτά, δηλαδή αρκετή ζεστή και υγρασία. Προτεινόμενη είναι η χρήση δίσκου με ξεχωριστές θέσεις για κάθε φυτό, για ευκολία στη μεταφύτευση ή η κατασκευή του με τον τρόπο που φαίνεται εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'