Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σαλάτα με σολομό και κινόα (ή φακές)

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςκινόα, σαλάτα, φακές, σολομός, κάρι, κίμινο, κουρκουμάς, σαπωνίνη, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, υπερ-τροφή, Ινκας

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Εχετε δοκιμάσει κινόα; Τελευταία, μού έχει γίνει εμμονή αυτός ο μικροσκοπικός αρχαίος σπόρος που εδώ και αιώνες τρέφει τους πληθυσμούς της Λατινικής Αμερικής και ο οποίος έχει τιμηθεί δεόντως από τον ΟΗΕ για τις υπερ-θρεπτικές του ιδιότητες. Το ξέρατε ότι το 2013 είχε ανακηρυχθεί Διεθνές ΄Ετος της Κινόα; Ε, λοιπόν ναι. Οι Ίνκας καλλιεργούσαν κινόα πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια - την ονόμαζαν «μητέρα όλων των σιτηρών» - από τότε, μάλιστα, αυτός ο σπόρος δεν έχει υποστεί καμία μετάλλαξη, γι' αυτό και θεωρείται αρχαίος.

Η κινόα χαρακτηρίζεται υπερ-τροφή γιατί περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλο δημητριακό και είναι από τα λίγα τρόφιμα της φύσης με τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Περιέχει σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρο, όλα τα σημαντικά αμινοξέα και ελαϊκό οξύ (το φυτικό Ω-3) και φυσικά φυτικές ίνες. Συγκεκριμμένα τα 100 γρ. κινόα αποδίδουν 120 θερμίδες, 21,3 γρ. υδατάνθρακες, 1,92 γρ. μονοακόρεστα λιπαρά και 4,4 γρ. πρωτεϊνης.

Είναι τροφή ελαφριά και εύπεπτη, χωρίς γλουτένη, που σε χορταίνει χωρίς να σε φουσκώνει. Πώς την τρώμε; Προσωπικά την έχω βάλει ακόμη και στο πρωινό μου, γιατί είναι θαυμάσια με μέλι και ξηρούς καρπούς. Μπορεί να υποκαταστήσει το ρύζι σε διάφορες συνταγές, αντί για πιλάφι δηλαδή, συνοδεύεις το φαγητό με κινόα αλλά και τα όσπρια.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Έφτιαξα, για παράδειγμα, αυτή τη σαλάτα που συνήθως την κάνω με φακές. Πώς γίνεται; Απλά. Καθαρίζω καλά και ξεπλένω τις φακές και τις βάζω να βράσουν. Πετάω το πρώτο νερό και τις ξαναβάζω σε ζεστό νερό με 1 μεγάλη κουταλιά κίμινο σκόνη, να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνω, προσθέτω ακόμη λίγο κίμινο, αλατοπίπερο και χυμό λεμονιού και σερβίρω με μια πολύχρωμη σαλάτα, ψιλοκομμένο αβοκάντο και καπνιστό σολομό.

Αντί για φακές, λοιπόν, έβαλα κινόα και δυνάμωσα τη γεύση και το χρώμα της με κάρι και κουρκουμά. Έριξα 1 φλυτζάνι κινόα σε ένα κατσαρολάκι με 2 φλιτζάνια νερό, πρόσθεσα ½ κουταλιά της σούπας κάρι, ½ κουταλάκι του γλυκού κίμινο, ½ κουταλάκι κουρκουμά και λίγο αλάτι και άφησα να βράσει 20 λεπτά μέχρι που ήπιε όλα τα υγρά. Μετά την ανακάτεψα με ένα πιρούνι για να γίνει πιο αφράτη και άφησα να σταθεί για λίγο με σκεπασμένη την κατσαρόλα.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Αυτό ήταν όλο. Εφτιαξα μια πλούσια κοκκινοπράσινη σαλάτα, πρόσθεσα σικορέ και αβοκάντο, καπνιστό σολομό και την άρτυσα με φρέσκο αγουρέλαιο, χυμό λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ανθό αλατιού.

Υπέροχη.

Τιπ:

Η συσκευασμένη κινόα είναι καθαρισμένη και προπλυμένη, παρόλα αυτά χρειάζεται καλό ξέβγαλμα πολλές φορές με νερό. Την βάζουμε σε ένα μπολ με μπόλικο νερό και το αλλάζουμε μέχρι να μην βγαίνει καθόλου θολό σουρώνοντας κάθε φορά με λεπτή σίτα γιατί τα σποράκια είναι πολύ μικρά. Το πλύσιμο είναι απαραίτητο γιατί ο φλοιός των σπόρων της κινόα είναι καλυμμένος με σαπωνίνη, μια πικρή ουσία απαραίτητη για να διώχνει τα παράσιτα που όμως διαλύεται στο νερό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'