Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

«Kuzina»: γαστρονομική εμπειρία στην καλύτερη ταράτσα της Αθήνας

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κέικ με μήλα

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςμήλο, κέικ, σταφίδες, καρύδια, ελαιόλαδο

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Φθινοπώριασε οπότε είναι καιρός για ένα ωραίο κέικ με μήλα, το αγαπημένο μου.

Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να το φτιάχνεις όλο τον χρόνο, όσο υπάρχουν μήλα, είναι απλό, εύκολο και πεντανόστιμο, αλλά από δω και πέρα που είναι στην εποχή τους, το προτιμούμε.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές, αυτή εδώ όμως, η γερμανική συνταγή, είναι η πιο εντυπωσιακή.

Θυμίζει μηλόπιτα καθώς τα μήλα είναι κομμένα πρώτα στη μέση και μετά χαραγμένα βαθιά έτσι ώστε οι φέτες να μένουν ενωμένες στη βάση.

Και μια λεπτομέρεια:  Έχω αντικαταστήσει το βούτυρο με ελαιόλαδο, πράγμα που κάνει το κέικ πιο τρυφερό και πιο υγρό.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Κέικ με μήλα

Υλικά 

Για 6-8 κομμάτια:

  • 3 μεγάλα αβγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
  • 350 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.τ.σ. μπέικιν
  • 1 κ.τ.σ. μαγειρική σόδα
  • 1/4 κ.τ.γλ. αλάτι
  • 2-3 κ.τ.σ. καρύδι τριμμένο 
  • 80 γρ. σταφίδα
  • 1 σφηνάκι απόσταγμα, τσίπουρο ή άλλο αλκοολούχο (προαιρετικά)
  • 2 μήλα
  • 1 κ.τ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.τ.σ. κανέλα

Εκτέλεση

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Ξεπλένω και μουλιάζω τις σταφίδες στο απόσταγμα ή σε λίγο χυμό πορτοκαλιού αν δεν χρησιμοποιήσω αλκοόλ.

Καθαρίζω τα μήλα, τα κόβω στη μέση και τα χαράζω έτσι ώστε τα κομμάτια να μένουν ενωμένα στη βάση τους. Τα βάζω σε ένα μπολ, τα ραντίζω με το χυμό του λεμονιού και πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα. 

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Χωρίζω τα αβγά. Κοσκινίζω το αλεύρι, προσθέτω το αλάτι, το μπέικιν και το ξύσμα. Χτυπάω τα ασπράδια μαρέγκα και τους κρόκους με τη ζάχαρη. Τα ενώνω και συνεχίζοντας να χτυπάω προσθέτω λίγο-λίγο το λάδι.

Προσθέτω τον χυμό του λεμονιού στον οποίο έχω διαλύσει τη σόδα και το αλεύρι και ανακατεύω με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά. Ρίχνω τέλος την καρυδόψιχα και τις σταφίδες μαζί με το απόσταγμα.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Αδειάζω τον χυλό σε φόρμα σκεπασμένη με λαδόχαρτο, τοποθετώ τα μήλα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και ψήνω 55-60 λεπτά.

Βγάζω το κέικ από τον φούρνο, το αφήνω να σταθεί για λίγο και στη συνέχεια το βγάζω από τη φόρμα, αφαιρώ το λαδόχαρτο και το αφήνω να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'